laksa/mee

Bihun Hailam


Ashik makan nasi aje..naik boring pulak…teringin nak makan mee/bihun hailam..cari punya cari..terjumpa resepi yang agak senang nak buat kat rumah hana di jepung..oleh sebab tak suka makan mee akak tukar ke bihun aje……resepi asal dari kak liza. Okey ye hana..akak c & p aje resepi ni…

Bahan-bahan

    • 600 gm mee kuning-akak tukar ke bihun
    • 100 gm daging [hiris nipis]
    • 100 gm isi ayam [hiris nipis]
    • 100 gm udang-tak letak
    • 250 gm sawi hijau [potong kecil]
    • 100 gm bunga kubis [hiris]-tak letak tukar ke cendawan
    • 100 gm kobis [hiiris]
    • 2 biji telur ayam
    • 1 biji cili merah [mayang]
    • 1 s/b lada hitam
    • 3 s/b kicap pekat
    • 3 s/b sos tomato
    • 3 sudu besar minyak
    • 1 cawan air
    • 4 ulas bawang putih [ketuk]

    akak tambah

    • 1 biji tomato yang di belah 4
    • 1/2 kiub ayam

    bahan hias

    • 3 batang daun sup ]
    • 3 batang daun bawang ] potong pendek
    • garam [jika perlu

    Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih sehingga wangi.
2. Masukkan daging dan tumis sebentar dan masukkan air. Biarkan sehingga lembut.
3. Bila daging dah lembut, masukkan ayam dan udang. Kacau rata.
4. Masukkan kicap, sos tomato, lada hitam dan mee kuning (bihun). Kacau rata.
5. Masukkan bahan sayuran lain dan telur. Biarkan telur keras dan kacau perlahan-lahan.
6. Angkat dan masukkan ke dalam pinggan dan taburkan daun sup & daun bawang.

5 thoughts on “Bihun Hailam”

Tinggalkan Jawapan kepada azida Batal balasan