Tak Berbaloi Rasanya….Akak Tertipu Atau Akak Yang Rabun


Lepas hantar imran ke sekolah akak terus gi ke jusco wangsa maju…sampai kat sana parking belum penuh…baru pukul 7.45 pagi.

Pintu bukak pukul 9.00 pagi…bosanlah pulak tak ada geng ni…akak ni kan peramah..akak tegur perempuan yang parking kat sebelah akak dan bagi salam..nasib baik dia ni jawab..peramah juga orangnya…..rupernya dia cikgu sekolah st john…oleh sebab belum sarapan kami ke seberang jalan jj..makan nasi lemak ..sedaplah nasi lemak dia….berbaloi rasanya…nasi lemak dengan sambal sotong kering dan teh tarik baru RM4.20….berbeza betul dengan nasi lemak antarabangsa….lain kali boleh makan kat sini walaupun cuma warung aje……cikgu ni bukan seorang tapi ada 2 orang member dia yang datang yang join kami kemudian.Mereka semua mengajar di sebelah petang.

Lepas sarapan kami ke jj semula..tunggu pintu nak buka….kami berpisah..sebab masing-masing nak beli barang yang berlainan……memang ramai manusia kat luar…majoriti orang perempuanlah…akak cadang nak beli barangan dalaman untuk akak, yana, ira….yang lain tak beli….benda lain cuma window shopping aje..nak shopping beli baju raya..terlalu awallah pulak…

Bila tenguk kat bahagian bag tangan yang ada brand…rasanya baik beli yang design terbaru…lagi akak bukannya pakai brand bonia atau sewaktu dengannya terutamanya lv…tak mampu ……..yang less tu entah apa-apa design…kebanyakkan brand lama..lelama pergi ke bahagian barangan dalaman….akak beli di bawah RM20…mahal jugaklah…beli yang ni aje dah mencecah RM126.00…belum campur beli untuk suami dan anak lelaki akak…Yang tahan masa nak bayar..beratur panjang…lenguh kaki akak di buatnya…naik ke tingkat atas nak beli benda dalaman untuk suami dan anak lelaki pulak…kena beratur lagi…adusss nak buat camnakan….

Hari kalau beli RM100 dapat voucher RM5.00..rasa tak berbaloi rasanya…pastu parking kena bayar…kalau J CARD tak payah bayar satu sen pun….voucher .selalunya dapat RM10.00…rupernya hari ni bukan hari J CARD tapi fiesta J CARD…rasa tertipu pun ada…tak berbaloi…akak tak perasan..selalunya kalau dia bagi surat mesti hari J CARD aje……tulah akak yang tak berhati-hati…nasib baiklah beli sikit aje..pasal bawak duit sikit…suami dah kata..

.ina bawak duit banyak ni aje..beli yang perlu….kalau bawak banyak…banyaklah yang habis…tulah nasib bila dah tak bekerja…dulu masa bekerja senang…beli ikut hati…bila balik menyesal…beli tah apa-apa.

Dah selesai dalam pukul 12.00 tengahari … pergi pulak ke sekolah ira nak ambil dia balik…cuti sekolah dah bermula..punyalah sesak depan asrama ira ni..kelam kabut traffic di buatnya..

Selalunya akak lambat sikit..kereta dah tak banyak…sebab ambil imran dulu…tapi hari ni suruh anak lelaki akak ambil imran naik motor..akak malas nak pusing-pusing. Lepas tu pergi pulak ke NSK..beli barangan dapur dan sayur-sayuran..kat sini sayur memanglah murah…

Sampai ke rumah si ira bagi hadiah sempena hari ibu…dia lupa nak bagi bila akak datang melawat dia…ataupun dia sengaja nak bagi waktu nak tu balik rumah..entahlah….bunga si imran yang bagi masa hari ibu yang lalu. Dia beli kat kedai koperasi di sekolah.

Bila bukak hadiah yang ira bagi…..rupernya dia bagi buku ni………huwaaaaaa…dia nak akak bercinta dengan sang arjuna akak agaknya…akak ketawa….bila suami balik akak tunjukkan kat dia…dia kata…baguslah tu…

nak emak dia romantik sepanjang masa….ha..ha..

macam-macamlah anak-anak ni…agaknya dia tenguk akak suka baca novel tentang kasih sayang, rindu merindu dan cerita cinta..tulah dia beli buku ni…bukan murah pulak ..mahal..RM22.00 bagi seorang budak sekolah kan besar nilainya..akak kata kalau beli kawan mak dapat 20%…tak apalah…terima kasihlah mak ucapkan kepada ira dan imran yang ingatkan mak…

Tak Berbaloi Rasanya….Akak Tertipu Atau Akak Yang Rabun


Lepas hantar imran ke sekolah akak terus gi ke jusco wangsa maju…sampai kat sana parking belum penuh…baru pukul 7.45 pagi.

Pintu bukak pukul 9.00 pagi…bosanlah pulak tak ada geng ni…akak ni kan peramah..akak tegur perempuan yang parking kat sebelah akak dan bagi salam..nasib baik dia ni jawab..peramah juga orangnya…..rupernya dia cikgu sekolah st john…oleh sebab belum sarapan kami ke seberang jalan jj..makan nasi lemak ..sedaplah nasi lemak dia….berbaloi rasanya…nasi lemak dengan sambal sotong kering dan teh tarik baru RM4.20….berbeza betul dengan nasi lemak antarabangsa….lain kali boleh makan kat sini walaupun cuma warung aje……cikgu ni bukan seorang tapi ada 2 orang member dia yang datang yang join kami kemudian.Mereka semua mengajar di sebelah petang.

Lepas sarapan kami ke jj semula..tunggu pintu nak buka….kami berpisah..sebab masing-masing nak beli barang yang berlainan……memang ramai manusia kat luar…majoriti orang perempuanlah…akak cadang nak beli barangan dalaman untuk akak, yana, ira….yang lain tak beli….benda lain cuma window shopping aje..nak shopping beli baju raya..terlalu awallah pulak…

Bila tenguk kat bahagian bag tangan yang ada brand…rasanya baik beli yang design terbaru…lagi akak bukannya pakai brand bonia atau sewaktu dengannya terutamanya lv…tak mampu ……..yang less tu entah apa-apa design…kebanyakkan brand lama..lelama pergi ke bahagian barangan dalaman….akak beli di bawah RM20…mahal jugaklah…beli yang ni aje dah mencecah RM126.00…belum campur beli untuk suami dan anak lelaki akak…Yang tahan masa nak bayar..beratur panjang…lenguh kaki akak di buatnya…naik ke tingkat atas nak beli benda dalaman untuk suami dan anak lelaki pulak…kena beratur lagi…adusss nak buat camnakan….

Hari kalau beli RM100 dapat voucher RM5.00..rasa tak berbaloi rasanya…pastu parking kena bayar…kalau J CARD tak payah bayar satu sen pun….voucher .selalunya dapat RM10.00…rupernya hari ni bukan hari J CARD tapi fiesta J CARD…rasa tertipu pun ada…tak berbaloi…akak tak perasan..selalunya kalau dia bagi surat mesti hari J CARD aje……tulah akak yang tak berhati-hati…nasib baiklah beli sikit aje..pasal bawak duit sikit…suami dah kata..

.ina bawak duit banyak ni aje..beli yang perlu….kalau bawak banyak…banyaklah yang habis…tulah nasib bila dah tak bekerja…dulu masa bekerja senang…beli ikut hati…bila balik menyesal…beli tah apa-apa.

Dah selesai dalam pukul 12.00 tengahari … pergi pulak ke sekolah ira nak ambil dia balik…cuti sekolah dah bermula..punyalah sesak depan asrama ira ni..kelam kabut traffic di buatnya..

Selalunya akak lambat sikit..kereta dah tak banyak…sebab ambil imran dulu…tapi hari ni suruh anak lelaki akak ambil imran naik motor..akak malas nak pusing-pusing. Lepas tu pergi pulak ke NSK..beli barangan dapur dan sayur-sayuran..kat sini sayur memanglah murah…

Sampai ke rumah si ira bagi hadiah sempena hari ibu…dia lupa nak bagi bila akak datang melawat dia…ataupun dia sengaja nak bagi waktu nak tu balik rumah..entahlah….bunga si imran yang bagi masa hari ibu yang lalu. Dia beli kat kedai koperasi di sekolah.

Bila bukak hadiah yang ira bagi…..rupernya dia bagi buku ni………huwaaaaaa…dia nak akak bercinta dengan sang arjuna akak agaknya…akak ketawa….bila suami balik akak tunjukkan kat dia…dia kata…baguslah tu…

nak emak dia romantik sepanjang masa….ha..ha..

macam-macamlah anak-anak ni…agaknya dia tenguk akak suka baca novel tentang kasih sayang, rindu merindu dan cerita cinta..tulah dia beli buku ni…bukan murah pulak ..mahal..RM22.00 bagi seorang budak sekolah kan besar nilainya..akak kata kalau beli kawan mak dapat 20%…tak apalah…terima kasihlah mak ucapkan kepada ira dan imran yang ingatkan mak…

Ayam Kung Po Versi 2


Ambil resepi kat majalah saji bulan mei..saje nak rasa kelainannya…resepi yang ni banyak bahan-bahannya…kebetulan semua bahan ada kat rumah cuma 3-4 bahan yang tak ada..jom tenguk resepi yang enak ni…tapi akak dah tokok tambah sikit…kat cara masak tu tulis ada bawang merah…kat bahan tak ada pulak…akak ganti dengan bawang besar.

Bahan-bahan

  • 400gm ayam isi ayam di potong dadu
  • 1 labu bawang besar (akak guna b awang holland)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 4cm halia (hiris)
  • 100gm kacang badam (disangai)
  • 1 sudu kecil cili boh
  • 4 tangkai cili kering
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1sudu kecil sos L & P (tak ada)
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil kicap pekat
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 biji capsicum hijau
  • 1 biji capsicum merah-tak ada
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan-tak letak
  • 1 tangkai daun bawang
  • 1 sudu besar tepung jagung (dicampur air)

Cara-caranya

1. Gaul bawang bersama tepung jagung dan sos tiram.
2. Goreng ayam seketika dan angkat.
3. Goreng cili kering seketika dan angkat.
4. Tumis bawang besar dan bawang putih bersama halia. Masukkan pula cili boh dan tumis sehingga naik minyak.
5. Masukkan semua bahan sos dan kicap.
6. Masukkan sayur-sayuran dan ayam.
7. Perasakan garam dan masukkan kacang badam.
8. Sedia untuk di hidangkan.

Ayam Kung Po Versi 2


Ambil resepi kat majalah saji bulan mei..saje nak rasa kelainannya…resepi yang ni banyak bahan-bahannya…kebetulan semua bahan ada kat rumah cuma 3-4 bahan yang tak ada..jom tenguk resepi yang enak ni…tapi akak dah tokok tambah sikit…kat cara masak tu tulis ada bawang merah…kat bahan tak ada pulak…akak ganti dengan bawang besar.

Bahan-bahan

  • 400gm ayam isi ayam di potong dadu
  • 1 labu bawang besar (akak guna b awang holland)
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 4cm halia (hiris)
  • 100gm kacang badam (disangai)
  • 1 sudu kecil cili boh
  • 4 tangkai cili kering
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1sudu kecil sos L & P (tak ada)
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu kecil kicap pekat
  • 1 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 biji capsicum hijau
  • 1 biji capsicum merah-tak ada
  • 1/2 sudu kecil minyak bijan-tak letak
  • 1 tangkai daun bawang
  • 1 sudu besar tepung jagung (dicampur air)

Cara-caranya

1. Gaul bawang bersama tepung jagung dan sos tiram.
2. Goreng ayam seketika dan angkat.
3. Goreng cili kering seketika dan angkat.
4. Tumis bawang besar dan bawang putih bersama halia. Masukkan pula cili boh dan tumis sehingga naik minyak.
5. Masukkan semua bahan sos dan kicap.
6. Masukkan sayur-sayuran dan ayam.
7. Perasakan garam dan masukkan kacang badam.
8. Sedia untuk di hidangkan.

Sambal Goreng/Sup Sayur

Resepi ulangan…masak pada hari rabu …lepas jumpa ain…dan selongkar kedai pinggan mangkok…….dah penat…masak cincai ajelah..

Lawan pulak dengan sup telur….jadilah…janji kenyang…sekali-sekali masak simple ..sedap jugak rasanya.

Sambal Goreng/Sup Sayur

Resepi ulangan…masak pada hari rabu …lepas jumpa ain…dan selongkar kedai pinggan mangkok…….dah penat…masak cincai ajelah..

Lawan pulak dengan sup telur….jadilah…janji kenyang…sekali-sekali masak simple ..sedap jugak rasanya.

Kuning Telur Kembar

Minggu ni bila pecahkan telur dapat kuning dia ada 2..

Masa nak buat roti telur pagi selasa

Masa masak nasi goreng hari semalam… pagi rabu

masa nak buat cekodok pagi tadi…….

ikut kata orang tua-tua..kalau makan makanan yang berkembar mcm pisang atau kuning telur ni …nanti bila mengandung dapat anak kembar….entah ye atau idak…tak tahulah…
tiga hari berturut-turut makan kuning telur kembar…isss..kalau muda tu okeylah jugak mengandung dan dapat anak kembar…

…umur dah 40…an kalau boleh tak nak mengandung lagi…tapi kalau allah swt nak beri kenalah terima….insya allah tak kot….nak tunggu cuculah pulak.

p/s amy di jepun..tolong baca tulisan ni..tulisan cina ke jepun ekk??????
tolong terjemahkan boleh tak?

Kuning Telur Kembar

Minggu ni bila pecahkan telur dapat kuning dia ada 2..

Masa nak buat roti telur pagi selasa

Masa masak nasi goreng hari semalam… pagi rabu

masa nak buat cekodok pagi tadi…….

ikut kata orang tua-tua..kalau makan makanan yang berkembar mcm pisang atau kuning telur ni …nanti bila mengandung dapat anak kembar….entah ye atau idak…tak tahulah…
tiga hari berturut-turut makan kuning telur kembar…isss..kalau muda tu okeylah jugak mengandung dan dapat anak kembar…

…umur dah 40…an kalau boleh tak nak mengandung lagi…tapi kalau allah swt nak beri kenalah terima….insya allah tak kot….nak tunggu cuculah pulak.

p/s amy di jepun..tolong baca tulisan ni..tulisan cina ke jepun ekk??????
tolong terjemahkan boleh tak?

Roti Serikaya


Kat rumah member-member blog dah ramai dah buat roti ni….akak baru buat hari sabtu yang lepas..pasal 2 orang anak balik ke rumah…barulah best sikit makan roti yang gebusss ni ….makan pulak panas-panas…tapi adunan dia lembut sesangat..payah nak membulatkannya…atau akak tersalah sukat air ais tu…tak apalah..janji sedap dan bau dia semerbak satu rumah…Resipi dari FP Rincchan tapi akak c & p dari rumah ah mat gebu http://tiffinbiru.blogspot.com.

BAHAN-BAHANNYA 🙂
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS 🙂
Kelapa kering secukupnya-memang ada stok..tapi dah expired pulak date dia..akak ganti dgn badam cincang.
Seri kaya secukupnya-akak pakai serikaya home made tu pastu bubuh paste pandan

sedang di bakar

CARA MEMBUATNYA 🙂

  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan “on” dan tunggu hingga siap…
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit – 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi…ikut lah style memasing yeaa…
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 – 25 minit (mat bakar 30 minit)…Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan….Lepas tu boleh lah makan.
baru keluar dari oven

tenguk tu…betapa gebussssssssssnya roti ni

Roti Serikaya


Kat rumah member-member blog dah ramai dah buat roti ni….akak baru buat hari sabtu yang lepas..pasal 2 orang anak balik ke rumah…barulah best sikit makan roti yang gebusss ni ….makan pulak panas-panas…tapi adunan dia lembut sesangat..payah nak membulatkannya…atau akak tersalah sukat air ais tu…tak apalah..janji sedap dan bau dia semerbak satu rumah…Resipi dari FP Rincchan tapi akak c & p dari rumah ah mat gebu http://tiffinbiru.blogspot.com.

BAHAN-BAHANNYA 🙂
350 g tepung roti (high protein flour)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste

BAHAN HIAS 🙂
Kelapa kering secukupnya-memang ada stok..tapi dah expired pulak date dia..akak ganti dgn badam cincang.
Seri kaya secukupnya-akak pakai serikaya home made tu pastu bubuh paste pandan

sedang di bakar

CARA MEMBUATNYA 🙂

  1. UNTUK DOH :- Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut), tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan “on” dan tunggu hingga siap…
  2. Tumbuk dok untuk membuang udara. Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar, bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit – 1 jam.
  3. Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya (masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya) atas roti tadi…ikut lah style memasing yeaa…
  4. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 – 25 minit (mat bakar 30 minit)…Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan….Lepas tu boleh lah makan.
baru keluar dari oven

tenguk tu…betapa gebussssssssssnya roti ni