Tertunailah hasrat dihati

Entahlah ye..agaknya memang perasaan semua ibu macam tu…bila anak minta nak makan itu ini..mesti mak-mak atau ibu-ibu atau ummi-ummi atau bonda..berapa banyak da….yang tak sampai hati tak nak buat…walaupun vitamin M banyak…

Bila ira call………
mak ..bila mak datang nanti …. buat cinnammon ye…dah lama ira tak makan…
yelah….. kalau mak rajin mak buat….

bila yana sebut….kebetulan dia balik minggu ni…
mak dah lama tak makan daging blackpaper…
yelah nanti mak pergi pasar mak beli daging….

tanya dia jugak...sotong nak buat apa...
buat tom yam ….

hari ahad akak bertungkus lumuslah….pagi ke pasar..dan masak ni semua…
jadi hari ahad tu tertunailah hasrat dihati anak-anak akak ..


Sekarang ni kalau nak ambil resepi dari nor dah senang sikit…pasal akak minta izin dengan nor_67 nak tepek kat blog akak…nanti resepi lain pun tak apa ye nor…nor ni dari kuala terengganu…katanya resepi asal dari tukang masak cina kat tv…lepas tu dia dah edit sikit-sikit..

Bahan-bahan ( 4 – 5 org makan )

  • 500gm daging batang pinang
  • 1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar – lebihkan jika ingin lebih pedas
  • 1 biji lada benggala hijau-tak letak
  • 1 biji lada merah
  • 3 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • 1 cawan air
  • 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
  • 1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
  • minyak utk menggoreng

akak tambah

  • tomato di belah enam
  • daun bawang di potong serong
  • 1 biji bawang holland di potong enam
  • bijan yang telah di sangai
  • 4 biji bawang putih dihiris

Cara-cara

  1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
  2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
  3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 – 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Tumis bawang holland dan bawang putih dan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin – dari kicap dan sos tiram
  5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan tomato , daun bawang dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
  6. Taburkan bijan yang telah di sangai tu…memang anak-anak kata best…

cinnamon roll kesukaan anak-anak…satu bubuh serbuk kayu manis dan di tabur badam kisar dan satu lagi coklat dan di tabur dengan badam kisar jugak…yana bawak balik ke kolej dan akak bawak ke asrama ira…lepas makan nasi dia bedal 3 keping cinnammon ni..alahai..macam tak cukup makan di asrama tu….tiap-tiap minggu akak kena gi jumpa dia…kalau tidak dia menangis..tak apalah janji dia happy kat sana….akak penat pun tak apa…

Kali ni buat tom yam putih…akak gunakan brand adabi.bubuh sotong dan ..campurlah segala sayuran….lega hati dapat bagi anak makan makanan kesukaan mereka…yana pun bawak balik ke kolej….nak buat makan malam..

petang jumpa ira di asrama di rawang pastu pergi pulak ke bandar baru salak tinggi nak hantar yana balik ke kolej….hujan pulak dalam perjalanan balik…sampai balik kat rumah dah pukul 8.00 lebih….punyalah penat…mandi pastu zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

Yang ni pulak permintaan anak nombor 2 firdaus…goreng ikan bilis cili api bercampur tempe…makan pulak dengan sup sayur…berasaplah mulut tu…buat semalam sebelum pergi gath dengan si hana dan member-member cyber….dan tertunailah hasrat dihati akak pulak…

Tertunailah hasrat dihati

Entahlah ye..agaknya memang perasaan semua ibu macam tu…bila anak minta nak makan itu ini..mesti mak-mak atau ibu-ibu atau ummi-ummi atau bonda..berapa banyak da….yang tak sampai hati tak nak buat…walaupun vitamin M banyak…

Bila ira call………
mak ..bila mak datang nanti …. buat cinnammon ye…dah lama ira tak makan…
yelah….. kalau mak rajin mak buat….

bila yana sebut….kebetulan dia balik minggu ni…
mak dah lama tak makan daging blackpaper…
yelah nanti mak pergi pasar mak beli daging….

tanya dia jugak...sotong nak buat apa...
buat tom yam ….

hari ahad akak bertungkus lumuslah….pagi ke pasar..dan masak ni semua…
jadi hari ahad tu tertunailah hasrat dihati anak-anak akak ..


Sekarang ni kalau nak ambil resepi dari nor dah senang sikit…pasal akak minta izin dengan nor_67 nak tepek kat blog akak…nanti resepi lain pun tak apa ye nor…nor ni dari kuala terengganu…katanya resepi asal dari tukang masak cina kat tv…lepas tu dia dah edit sikit-sikit..

Bahan-bahan ( 4 – 5 org makan )

  • 500gm daging batang pinang
  • 1 sb serbuk lada hitam yg ditumbuk kasar – lebihkan jika ingin lebih pedas
  • 1 biji lada benggala hijau-tak letak
  • 1 biji lada merah
  • 3 sb kicap manis
  • 2 sb sos tiram
  • 1 cawan air
  • 1 sb tepung jagung yg dibancuh dgn 2 sb air
  • 1/2 sudu garam halus dan 1 sb gula
  • minyak utk menggoreng

akak tambah

  • tomato di belah enam
  • daun bawang di potong serong
  • 1 biji bawang holland di potong enam
  • bijan yang telah di sangai
  • 4 biji bawang putih dihiris

Cara-cara

  1. Potong daging nipis2 dengan cara melawan urat supaya daging tidak liat. Bersihkan dan toskan selama 1 jam atau lebih supaya daging tidak mengeluarkan air yg banyak ketika menggoreng.
  2. Potong panjang kedua2 lada. Sebelum itu hendaklah dibuang dulu butir2 lada
  3. Panaskan minyak. Sebolehnya digunakan minyak yg banyak dan menggunakan api yg kuat spt yg ditunjukajar oleh chef asal supaya daging itu tak perlu digoreng dgn lama. Goreng daging lebih kurang 3 – 4 minit sambil dikacau supaya rata masaknya dan angkat.
  4. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebih kurang 3 sudu besar shj. Tumis bawang holland dan bawang putih dan serbuk lada hitam dan kacau hingga berbau wangi dan masukkan lada merah. Lepas itu masukkan kicap manis, sos tiram, garam dan gula. Kacau sebati. Peringatan: garam tak perlu letak banyak2 kerana dah pun masin – dari kicap dan sos tiram
  5. Masukkan daging dan kacau sebati dan masukkan air. Sekiranya ingin lebih berkuah, lebihkan sukatan air. Biarkan mendidih, barulah dimasukkan tomato , daun bawang dan bancuhan air tepung jagung. Biarkan mendidih. Bila dah agak pekat boleh lah di padamkan api dan hidangkan panas2 dgn nasi putih.
  6. Taburkan bijan yang telah di sangai tu…memang anak-anak kata best…

cinnamon roll kesukaan anak-anak…satu bubuh serbuk kayu manis dan di tabur badam kisar dan satu lagi coklat dan di tabur dengan badam kisar jugak…yana bawak balik ke kolej dan akak bawak ke asrama ira…lepas makan nasi dia bedal 3 keping cinnammon ni..alahai..macam tak cukup makan di asrama tu….tiap-tiap minggu akak kena gi jumpa dia…kalau tidak dia menangis..tak apalah janji dia happy kat sana….akak penat pun tak apa…

Kali ni buat tom yam putih…akak gunakan brand adabi.bubuh sotong dan ..campurlah segala sayuran….lega hati dapat bagi anak makan makanan kesukaan mereka…yana pun bawak balik ke kolej….nak buat makan malam..

petang jumpa ira di asrama di rawang pastu pergi pulak ke bandar baru salak tinggi nak hantar yana balik ke kolej….hujan pulak dalam perjalanan balik…sampai balik kat rumah dah pukul 8.00 lebih….punyalah penat…mandi pastu zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.

Yang ni pulak permintaan anak nombor 2 firdaus…goreng ikan bilis cili api bercampur tempe…makan pulak dengan sup sayur…berasaplah mulut tu…buat semalam sebelum pergi gath dengan si hana dan member-member cyber….dan tertunailah hasrat dihati akak pulak…

Perjumpaan yang di tunggu-tunggu

Baru balik dari gath dengan member-member cyber dan my resepi…..kami semua berkumpul di jaya jusco aplha angle di wangsa maju…sebenarnya kami semua nak jumpa hana http://hanamemories.blogspot.com/ kebetulan dia balik ke malaysia dan turun ke kuala lumpur…bukan senang nak jumpa orang jauh ni…

Ct delima, hana dan akak sedang menunggu member-member yang lain…
sambil-sambil tu korek cerita dari hana dan ct delima.yelah pertama kali jumpa di alam
realiti…..banyak yang perlu di ketahui…


kak intan sampai dengan anak yang dia jaga..cutelah budak perempuan ni…apasallah muka
kak intan ni macam tak happy aje…maaf ye kak intan…gurau aje…


lepas tu fiza nordin dan dua anak dia..cutenya si mierza (kalau salah eja jgn marah ye fiza) ni…patutlah si ai rawang nak jadikan menantu….kecik aje si fiza ni..ingatkan besar mcm akak…sibuk melayan perangai anak lelaki dia…

lepas tu dr ina pulak datang…bolehkan dr ina..gambar dari sisi tepi…nasib baik dr ina ni peramah orangnya..mula-mula segan nak borak dengan dia……

last sekali datang si ham dan .. nyczar…maaflah ham…tak ada gambar lain..kena letak gambar
kamu tengah suap makanan…ham dan ct delima..

Apa pasallah mulut akak macam tu…tak apalah…. nyczar….akak dan hana yang duduk di jepun …punyalah lama kami lepak kat shakey pizza ni…dari pukul 12.00 lebih sampai 3.00 lebih…terima kasihlah dr ina kerana sudi bayar ni semua…

sempat singgah kat rumah ct delima lagi….sebenarnya fiza nordin pun ikut ke sini..
tapi bila dah sampai kat rumah ct delima..anak yang kecil tidurlah pulak…

anak ct delima cute…

semuga perjumpaan kita tak berakhir ye….seronok berborak…..insyallah nanti kita
jumpa lagi….maaf ye jika ada kata-kata yang menyinggung perasaan semua…

Perjumpaan yang di tunggu-tunggu

Baru balik dari gath dengan member-member cyber dan my resepi…..kami semua berkumpul di jaya jusco aplha angle di wangsa maju…sebenarnya kami semua nak jumpa hana http://hanamemories.blogspot.com/ kebetulan dia balik ke malaysia dan turun ke kuala lumpur…bukan senang nak jumpa orang jauh ni…

Ct delima, hana dan akak sedang menunggu member-member yang lain…
sambil-sambil tu korek cerita dari hana dan ct delima.yelah pertama kali jumpa di alam
realiti…..banyak yang perlu di ketahui…


kak intan sampai dengan anak yang dia jaga..cutelah budak perempuan ni…apasallah muka
kak intan ni macam tak happy aje…maaf ye kak intan…gurau aje…


lepas tu fiza nordin dan dua anak dia..cutenya si mierza (kalau salah eja jgn marah ye fiza) ni…patutlah si ai rawang nak jadikan menantu….kecik aje si fiza ni..ingatkan besar mcm akak…sibuk melayan perangai anak lelaki dia…

lepas tu dr ina pulak datang…bolehkan dr ina..gambar dari sisi tepi…nasib baik dr ina ni peramah orangnya..mula-mula segan nak borak dengan dia……

last sekali datang si ham dan .. nyczar…maaflah ham…tak ada gambar lain..kena letak gambar
kamu tengah suap makanan…ham dan ct delima..

Apa pasallah mulut akak macam tu…tak apalah…. nyczar….akak dan hana yang duduk di jepun …punyalah lama kami lepak kat shakey pizza ni…dari pukul 12.00 lebih sampai 3.00 lebih…terima kasihlah dr ina kerana sudi bayar ni semua…

sempat singgah kat rumah ct delima lagi….sebenarnya fiza nordin pun ikut ke sini..
tapi bila dah sampai kat rumah ct delima..anak yang kecil tidurlah pulak…

anak ct delima cute…

semuga perjumpaan kita tak berakhir ye….seronok berborak…..insyallah nanti kita
jumpa lagi….maaf ye jika ada kata-kata yang menyinggung perasaan semua…

Kari Ketam

Dah lama tak makan kari ketam…sekarang ni harga ketam mahal sesangat…kenapalah barang-barang makanan ni tak turun harga..kesian pulak dengan orang-orang yang berkemampuan…udang, sotong dan ikan kat kuala lumpur dah tak ada bawah RM10.00..kalau ada pun yang kecil dan dah teruk rupanya…entahlah..kesianlah mereka ni..dah kat kuala lumpur ni rumah sewa mahal sesangat..kalau setakat gaji bawah RM1,200 tu …anak-anak pula 3 orang memang isteri kena kerjalah…nak bantu suami…apasal akak membebel pulak ni..jomlah kita masak…

Bahan-bahan

  • 4 ekor ketam-dibersihkan dan di potong 2
  • 8 biji bawang merah
  • 5 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 labu bawang besar
  • 400ml santan pekat
  • 700ml santan cair-kalau nak banyak tambahlah lagi
  • 6 sudu makan kari ikan
  • 1/2 sudu kecil jus pekat asam jawa adabi
  • garam, dan minyak secukupnya

Bahan tumis

  • 1 batang kayu manis
  • 2 biji bunga cengkih
  • 2 biji bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/2 labu bawang besar di hiris
  • 2 biji bawang merah di hiris
  • 1 biji bawang putih di hiris

Cara-cara

1. Tumbuk bawang besar, bawang putih, halia dan bawang merah.
2. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar, bawang putih dan bawang merah yang telah di hiris bersama daun kari. Kacau sebati.
3. Masukkan serbuk kari ikan dan sedikit air…kacau selalu dan kecilkan api.
4. Biarkan pes masak dalam anggaran 5-10 minit. Masukkan garam.
5. Setelah pes naik minyak baru masukkan santan cair.
6. Apabila mendidih, masukkan pula santan pekat dan ketam.
7. Tunggu sehingga mendidih dan sentiasa kacau takut nanti pecah minyak.
8. Bila mendidih selama 10-15 minit , perasakan garam dan rasa dulu barulah di masukkan asam jawa dan terus padamkan api.

Kari Ketam

Dah lama tak makan kari ketam…sekarang ni harga ketam mahal sesangat…kenapalah barang-barang makanan ni tak turun harga..kesian pulak dengan orang-orang yang berkemampuan…udang, sotong dan ikan kat kuala lumpur dah tak ada bawah RM10.00..kalau ada pun yang kecil dan dah teruk rupanya…entahlah..kesianlah mereka ni..dah kat kuala lumpur ni rumah sewa mahal sesangat..kalau setakat gaji bawah RM1,200 tu …anak-anak pula 3 orang memang isteri kena kerjalah…nak bantu suami…apasal akak membebel pulak ni..jomlah kita masak…

Bahan-bahan

  • 4 ekor ketam-dibersihkan dan di potong 2
  • 8 biji bawang merah
  • 5 biji bawang putih
  • 1 inci halia
  • 1 labu bawang besar
  • 400ml santan pekat
  • 700ml santan cair-kalau nak banyak tambahlah lagi
  • 6 sudu makan kari ikan
  • 1/2 sudu kecil jus pekat asam jawa adabi
  • garam, dan minyak secukupnya

Bahan tumis

  • 1 batang kayu manis
  • 2 biji bunga cengkih
  • 2 biji bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • 2 tangkai daun kari
  • 1/2 labu bawang besar di hiris
  • 2 biji bawang merah di hiris
  • 1 biji bawang putih di hiris

Cara-cara

1. Tumbuk bawang besar, bawang putih, halia dan bawang merah.
2. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar, bawang putih dan bawang merah yang telah di hiris bersama daun kari. Kacau sebati.
3. Masukkan serbuk kari ikan dan sedikit air…kacau selalu dan kecilkan api.
4. Biarkan pes masak dalam anggaran 5-10 minit. Masukkan garam.
5. Setelah pes naik minyak baru masukkan santan cair.
6. Apabila mendidih, masukkan pula santan pekat dan ketam.
7. Tunggu sehingga mendidih dan sentiasa kacau takut nanti pecah minyak.
8. Bila mendidih selama 10-15 minit , perasakan garam dan rasa dulu barulah di masukkan asam jawa dan terus padamkan api.

Earth Hour Punya Pasal

Malam tadi dah bagi tau agar tutup lampu selama satu jam…anak-anak yang besar sibuk suruh akak tutup lampu kat rumah..tapi akak dan suami buat tak tahu aje…

Kalau tutup lampu mau si imran melalak…dia ni memang penakut……jadi anak-anak cuma tutup lampu kat bilik mereka sendiri…tak apalah kan…akak tak ikut earth hour ni..

Jumpa member myr

.rabiaton, kak chik,..ham..akak dan yang duduk kak intan dan ..nyczar686..niza….Mak-mak dara yang vogue di kunang-kunang…yang seronok tu ada orang belanja…..

ham….nyczar686..niza…akak…kak intan dan rabiaton…..
riuh rendah di buatnya kat situ….sampai tak ingat suami dan anak-anak…janji nak balik pukul 11.00 malam tapi sampai kat rumah pukul 12.00 malam…tak pernah akak keluar malam bersama-sama member-member…tapi kali ni cik abang bagi green light…

semuga pertemuan ni tak berakhir…kita jumpa di lain kali….

Jumpa member myr

.rabiaton, kak chik,..ham..akak dan yang duduk kak intan dan ..nyczar686..niza….Mak-mak dara yang vogue di kunang-kunang…yang seronok tu ada orang belanja…..

ham….nyczar686..niza…akak…kak intan dan rabiaton…..
riuh rendah di buatnya kat situ….sampai tak ingat suami dan anak-anak…janji nak balik pukul 11.00 malam tapi sampai kat rumah pukul 12.00 malam…tak pernah akak keluar malam bersama-sama member-member…tapi kali ni cik abang bagi green light…

semuga pertemuan ni tak berakhir…kita jumpa di lain kali….

Cerita Hari Sabtu

Orang dah lama tenguk geng upin dan ipin..akak baru berkesempatan tenguk hari sabtu lepas…pasal nak tunggu ira balik asrama barulah bawak dua-dua sekali…..sebab masa cuti sekolah sibuk ke hospital aje…itupun booked tiket hari khamis lepas suami keluar dari hospital…

si ira dan imran yang beria-ia nak tenguk cerita ni…best jugak…masa akak tenguk dalam pukul 11.30 pagi panggung penuh…nasib baiklah dah booked tiket….

lepas tu gi lah jalan-jalan kat dalam klcc tu…bila lalu kat petrosains imran ajak masuk…akak kata dah petang..kita balik..lain kali aje pergi…bila nak bayar parking tiket tak boleh masuk…kena pergi kat office parking…dia charge sampai RM15.00…kurang asam betul…dia kata salah kami…….kalau idak tu selalu parking baru aje RM6.00…salah yana jugak kenapa tak bergaduh dengan budak dalam pejabat tu..geram betullah..


bila sampai rumah….tak lama kemudian adik ipar bersama ibu dan bapa mertua dia, bapa mertua akak dan kakak ipar datang nak tenguk adik dia….nasib baiklah kakak ipar tu bawa kueh mueh……..cadang malam tu nak makan maggi aje…org dah datang terpaksalah masak….nasib baik ira dan yana ada..cepatlah sikit buat kerja…masak asam tumis ikan kembung, goreng kacang panjang dan goreng ikan aje….

.mereka semua balik pukul 11.00 malam…..walaupun penat…tapi redha sebab orang tua-tua kata..tetamu bawa rezeki…