Sibuk beli baju raya..

 akak tengah menguaplah pulak….masa ni tengah tunggu salesgirl carikan saiz kasut..cik abg kat belakang pakai topeng…akak aje yang degil..padahal topeng ada dalam handbag…..
Semalam suami ajak ke jaya jusco wangsa maju..nak beli baju raya 3 orang anak lelaki dan baju dia sendiri..suami akak ni memang suka beli bulan puasa…akak pulak tak suka..sebab jalan-jan  dah penat …tak boleh makan dan minum.

ala russhdi..belek ajelah…mana ada duit lagi..

Baju ira akak tak beli kat sini..mahal giler…akak dah beli kat taman melewar di gombak…kat situ murah rasanya..pastu dekat dengan rumah…lagi satu yang best kita boleh suruh dia repair…lagi pun sekarang ni ira dah kurang minat dengan baju kurung…minat baju ala-ala jubahlah pulak…

Suami sibuk suruh anak-anak dia pakai topeng…masing-masing bawak se orang satu tapi yang pakainya cuma si ira dan dia aje...

 Si ira yang keriangan dapat kasut baru..sekarang ni dah tak boleh dah pilihkan kasut atau baju mereka ni…dah pandai cari sendiri…yang cerewat si imran…nak warna baju raya biru dan hitam…akhirnya semua baju yang dia beli warna hitam
 Imran bukannya pakai topeng tu…dia pegang dari sampai ke jj hingga sampai kat rumah…russhdi dan firdaus tak pakai..ikut peel mak dia…mereka tengah boring giler .. tunggu mak dia pilih kasut…
Semua gembira sebab dah dapat baju raya masing-masing…akak tak leh beli kat jaya jusco ni…akak kena tempah..susah nak cari saiz..al maklumlah badan semangat bebeno…bulan puasa pun tak turun rasanya….hi..hi..hi..
Imran yang terbaring keletihan selepas balik dari jaya jusco….sebenarnya hb akak tak kenan tenguk kasut yang imran hendak…tapi dia kata kasut raya merangkap kasut bola..sebab kat tapak kasut ni ada gerigi..sesuai nak main bola.
..geli hati tenguk gambar ni…tidur pun boleh pegang kasut raya dia..yelah sape yang seronok bila hari raya….budak keciklah…orang tua tak seronok terutama cik abang…duit banyak kena keluar…tapi tak apalah setahun sekali kan bang……..

Sibuk beli baju raya..

 akak tengah menguaplah pulak….masa ni tengah tunggu salesgirl carikan saiz kasut..cik abg kat belakang pakai topeng…akak aje yang degil..padahal topeng ada dalam handbag…..
Semalam suami ajak ke jaya jusco wangsa maju..nak beli baju raya 3 orang anak lelaki dan baju dia sendiri..suami akak ni memang suka beli bulan puasa…akak pulak tak suka..sebab jalan-jan  dah penat …tak boleh makan dan minum.

ala russhdi..belek ajelah…mana ada duit lagi..

Baju ira akak tak beli kat sini..mahal giler…akak dah beli kat taman melewar di gombak…kat situ murah rasanya..pastu dekat dengan rumah…lagi satu yang best kita boleh suruh dia repair…lagi pun sekarang ni ira dah kurang minat dengan baju kurung…minat baju ala-ala jubahlah pulak…

Suami sibuk suruh anak-anak dia pakai topeng…masing-masing bawak se orang satu tapi yang pakainya cuma si ira dan dia aje...

 Si ira yang keriangan dapat kasut baru..sekarang ni dah tak boleh dah pilihkan kasut atau baju mereka ni…dah pandai cari sendiri…yang cerewat si imran…nak warna baju raya biru dan hitam…akhirnya semua baju yang dia beli warna hitam
 Imran bukannya pakai topeng tu…dia pegang dari sampai ke jj hingga sampai kat rumah…russhdi dan firdaus tak pakai..ikut peel mak dia…mereka tengah boring giler .. tunggu mak dia pilih kasut…
Semua gembira sebab dah dapat baju raya masing-masing…akak tak leh beli kat jaya jusco ni…akak kena tempah..susah nak cari saiz..al maklumlah badan semangat bebeno…bulan puasa pun tak turun rasanya….hi..hi..hi..
Imran yang terbaring keletihan selepas balik dari jaya jusco….sebenarnya hb akak tak kenan tenguk kasut yang imran hendak…tapi dia kata kasut raya merangkap kasut bola..sebab kat tapak kasut ni ada gerigi..sesuai nak main bola.
..geli hati tenguk gambar ni…tidur pun boleh pegang kasut raya dia..yelah sape yang seronok bila hari raya….budak keciklah…orang tua tak seronok terutama cik abang…duit banyak kena keluar…tapi tak apalah setahun sekali kan bang……..

SOFT CRUST PIZZA

Semalam buka puasa makan pizza…anak-anak yang minta nak makan…sementara si ira belum kena berkurung balik dalam asrama sekolah…akak buatlah jugak…lagipun si ira boleh tolong hiris segala isi topping pizza ni..akak memang suka gunakan doh ni sebab ada letak macam-macam..nak makan untuk keluarga baik buat yang sedapkan…resepi ni akak ambil dari rumah chef ah mat gebu...dulu dah pernah buat dah ikut resepi ni……tu sebab boleh buat lagi…lepas makan ni ..mereka semua tak sentuh nasi pun..

BAHAN-BAHAN
  • 250 g tepung roti (high protein flour) – akak buat 2 kali ganda
  • 130 ml air
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca besar gula  
  • 1 camca teh yis (instant yeast)  
  • 1 camca besar madu
  • 1 camca besar lemak sayur (shortening)
  • 2 camca besar minyak zaitun
  • 2 ulas bawang putih, cincang halus  
  • 1 camca teh oregano kering

    CARA-CARA

    1. Ayak tepung dalam satu bekas.
    2. Satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih.
    3. Gaul hingga rata. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung.

    4. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh.

    5. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal.

    6. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega.

    7. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda.

    KAEDAH LAIN: Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.

    Sos pizza ni akak kena masak..akak pernah letak sos tomato dan sos cili aje atas doh pizza tu..tapi si imran tak tahan..sakit perut..sejak tu kenalah masak dulu sos ni..sebenarnya cara masak sos ni sama macam masak sos spagetti.

    BAHAN-BAHAN

    • 250gm daging  yang telah dikisar
    • 1 biji tomato (kisar halus)
    • 1 biji bawang besar (potong dadu)
    • 2 biji bawang putih-(potong dadu)
    • 5 sudu makan sos tomato
    • 2 sudu makan pes tomato
    • 1 /2 sudu teh mixed herb
    • 1/2  sudu teh pizza herb
    • 1/2  sudu teh paprika
    • garam secukup rasa
    • sedikit minyak zaiton


    CARA-CARA
     
    1. Panaskan minyak zaiton. Tumis bawang putih dan bawang besar.
    2. Masukkan tomato yang telah dikisar dan juga ayam.
    3. Biarkan seketika sehingga daging masak dan berair.
    3. Masukkan pes tomato, sos tomato, mixed herb, pizza herb dan garam.
    4. Biarkan sos pekat sedikit barulah di tutup api. Sejukkan.

    TOPPING
    • sedikit minyak zaiton
    • cili benggala-dihiris memanjang
    • cendawan butang-dihiris nipis
    • hotdog ayam ramly-dihiris serong
    • kepingan black olive-ni masz yang duduk di bahrain bagi
    • slice cheese-disiat-siat
    • sedikit serbuk lada hitam-aji shio
    • mozarella cheese secukupnya
    • sos cili campur mayonis-di tuang lepas pizza dikeluarkan dari oven.

    CARA-CARA

    1. Keluarkan doh dan uli sekali lagi. Tumbuk doh untuk buang angin.
    2. Canaikan doh dan letak di dalam pan pizza yang telah di sapu dengan minyak zaiton. Gulung tepi doh ke dalam.
    3. Biarkan 10 minit . Cucuk dengan garpu sebelum di gunakan.

    4. Ratakan sos daging dan letak  hotdog ayam.  
    5. Letak pula  cili benggala, black olive dan cendawan butang.
    6 Taburkan  mozarella cheese dan slice cheese yang telah disiat.

    7. Bakar dalam oven 200C dan bakar selama 20-30 minit bergantung kepada oven masing-masing.Jika nak tuang sos cili yang telah di campur dengan mayonis ,,,lepas masak boleh jugak.

    SOFT CRUST PIZZA

    Semalam buka puasa makan pizza…anak-anak yang minta nak makan…sementara si ira belum kena berkurung balik dalam asrama sekolah…akak buatlah jugak…lagipun si ira boleh tolong hiris segala isi topping pizza ni..akak memang suka gunakan doh ni sebab ada letak macam-macam..nak makan untuk keluarga baik buat yang sedapkan…resepi ni akak ambil dari rumah chef ah mat gebu...dulu dah pernah buat dah ikut resepi ni……tu sebab boleh buat lagi…lepas makan ni ..mereka semua tak sentuh nasi pun..

    BAHAN-BAHAN
    • 250 g tepung roti (high protein flour) – akak buat 2 kali ganda
    • 130 ml air
    • 1/2 camca teh garam
    • 1/2 camca besar gula  
    • 1 camca teh yis (instant yeast)  
    • 1 camca besar madu
    • 1 camca besar lemak sayur (shortening)
    • 2 camca besar minyak zaitun
    • 2 ulas bawang putih, cincang halus  
    • 1 camca teh oregano kering

      CARA-CARA

      1. Ayak tepung dalam satu bekas.
      2. Satukan yis segera, garam, gula, oregano kering dan cincangan bawang putih.
      3. Gaul hingga rata. Tuang madu dan minyak zaitun, gaul hingga sebati dalam tepung.

      4. Curah air sedikit demi sedikit sambil terus menguli hingga menjadi doh.

      5. Kemudian campurkan lemak sayur bersama doh dan terus menguli hingga adunan bersatu dengan lemak sayur dan mendapat doh yang lembut, licin dan anjal.

      6. Bulat2kan doh dan masukkan ke dalam bekas yang telah disapu mentega.

      7. Tutup dengan plastic cling dan biar 1 jam atau hingga naik sekali ganda.

      KAEDAH LAIN: Masukkan semua bahan dalam breadmaker dan pilih setting untuk doh. Tekan dan biar hingga siap.

      Sos pizza ni akak kena masak..akak pernah letak sos tomato dan sos cili aje atas doh pizza tu..tapi si imran tak tahan..sakit perut..sejak tu kenalah masak dulu sos ni..sebenarnya cara masak sos ni sama macam masak sos spagetti.

      BAHAN-BAHAN

      • 250gm daging  yang telah dikisar
      • 1 biji tomato (kisar halus)
      • 1 biji bawang besar (potong dadu)
      • 2 biji bawang putih-(potong dadu)
      • 5 sudu makan sos tomato
      • 2 sudu makan pes tomato
      • 1 /2 sudu teh mixed herb
      • 1/2  sudu teh pizza herb
      • 1/2  sudu teh paprika
      • garam secukup rasa
      • sedikit minyak zaiton


      CARA-CARA
       
      1. Panaskan minyak zaiton. Tumis bawang putih dan bawang besar.
      2. Masukkan tomato yang telah dikisar dan juga ayam.
      3. Biarkan seketika sehingga daging masak dan berair.
      3. Masukkan pes tomato, sos tomato, mixed herb, pizza herb dan garam.
      4. Biarkan sos pekat sedikit barulah di tutup api. Sejukkan.

      TOPPING
      • sedikit minyak zaiton
      • cili benggala-dihiris memanjang
      • cendawan butang-dihiris nipis
      • hotdog ayam ramly-dihiris serong
      • kepingan black olive-ni masz yang duduk di bahrain bagi
      • slice cheese-disiat-siat
      • sedikit serbuk lada hitam-aji shio
      • mozarella cheese secukupnya
      • sos cili campur mayonis-di tuang lepas pizza dikeluarkan dari oven.

      CARA-CARA

      1. Keluarkan doh dan uli sekali lagi. Tumbuk doh untuk buang angin.
      2. Canaikan doh dan letak di dalam pan pizza yang telah di sapu dengan minyak zaiton. Gulung tepi doh ke dalam.
      3. Biarkan 10 minit . Cucuk dengan garpu sebelum di gunakan.

      4. Ratakan sos daging dan letak  hotdog ayam.  
      5. Letak pula  cili benggala, black olive dan cendawan butang.
      6 Taburkan  mozarella cheese dan slice cheese yang telah disiat.

      7. Bakar dalam oven 200C dan bakar selama 20-30 minit bergantung kepada oven masing-masing.Jika nak tuang sos cili yang telah di campur dengan mayonis ,,,lepas masak boleh jugak.

      Ayam Masak Padang

      Dah lama dah masak ayam masak padang ni…tapi tak jumpa gambar masa tu…rupernya termasuk dalam fail gambar anak-anak..tadi belek punya belek barulah terjumpa.  Akak ambil resepi ni dari chef fofular dari singapura…siapa lagi bro rozzan lah…terima kasihlah bagi resepi ni…tak payah gi ke padang, indonesia pun boleh makan ayam ni..

      Bahan-bahan
      1 ekor ayam (kira-kira 1½ kg) –dibersihkan, potong ikut suka
      3 gelas santan pekat (diambil dari 1 biji kelapa)
      atau (400 ml santan kotak + 200 ml air)
      1 cawan air
      ¾ cawan minyak masak
      4 ulas bawang merah (b.kecil) –dihiris (utk tumis)
      8 helai daun limau purut

      Rempah Kisar
      2½ sudu besar ketumbar
      8 btg lada merah
      8 btg lada kering
      1 inci halia
      ½ inci kunyit hidup
      3 biji buah keras digoreng
      1 inci lengkuas (dititik)
      1 btg serai
      15 ulas bawang merah
      6 ulas bawang putih


      garam secukup rasa
      1 sudu teh gula
      jus dari 1-2 biji limau kasturi

      Cara:


      1. Panaskan minyak dalam periuk Tumis bawang merah yg dihiris tadi hingga kekuningan. Kemudian masukkan rempah kisar dan daun limau purut lalu masak hingga rempah garing, baru masukkan ½ cawan air. Teruskan masak sehingga terbit minyak dan bubuh ½ cawan air.




      2. Bila lauk terbit minyak sekali lagi, baru masukkan santan pekat. Biarkan hingga mendidih lalu masukkan ayam, gula, jus limau dan garam. Masak sebentar sehingga ayam empuk dan sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda
      post signature

      Ayam Masak Padang

      Dah lama dah masak ayam masak padang ni…tapi tak jumpa gambar masa tu…rupernya termasuk dalam fail gambar anak-anak..tadi belek punya belek barulah terjumpa.  Akak ambil resepi ni dari chef fofular dari singapura…siapa lagi bro rozzan lah…terima kasihlah bagi resepi ni…tak payah gi ke padang, indonesia pun boleh makan ayam ni..

      Bahan-bahan
      1 ekor ayam (kira-kira 1½ kg) –dibersihkan, potong ikut suka
      3 gelas santan pekat (diambil dari 1 biji kelapa)
      atau (400 ml santan kotak + 200 ml air)
      1 cawan air
      ¾ cawan minyak masak
      4 ulas bawang merah (b.kecil) –dihiris (utk tumis)
      8 helai daun limau purut

      Rempah Kisar
      2½ sudu besar ketumbar
      8 btg lada merah
      8 btg lada kering
      1 inci halia
      ½ inci kunyit hidup
      3 biji buah keras digoreng
      1 inci lengkuas (dititik)
      1 btg serai
      15 ulas bawang merah
      6 ulas bawang putih


      garam secukup rasa
      1 sudu teh gula
      jus dari 1-2 biji limau kasturi

      Cara:


      1. Panaskan minyak dalam periuk Tumis bawang merah yg dihiris tadi hingga kekuningan. Kemudian masukkan rempah kisar dan daun limau purut lalu masak hingga rempah garing, baru masukkan ½ cawan air. Teruskan masak sehingga terbit minyak dan bubuh ½ cawan air.




      2. Bila lauk terbit minyak sekali lagi, baru masukkan santan pekat. Biarkan hingga mendidih lalu masukkan ayam, gula, jus limau dan garam. Masak sebentar sehingga ayam empuk dan sesuaikan rasanya mengikut citarasa anda
      post signature

      Buat air longanlah pulak (buah mata kucing siam)

      Beli buah longan ni masa hari ke 3 puasa..kalau tak silaplah…tapi tak habis-habis…takut rosak akak buat air longan…senang aje nak buat…

      Kopek pastu masuk periuk…

      masuk kan air (agak-agak) gula putih …

      gula nisan/gula kabung/gula merah (pun agak-agak aje) dan daun pandan yang disiat dan di ikat. pastu masak sampai pekat sikit….tapis..tapi sebelum tu keluar isi longan ni dulu dan bolehlah di buat air…bubuh pulak air batu…

      Buat air longanlah pulak (buah mata kucing siam)

      Beli buah longan ni masa hari ke 3 puasa..kalau tak silaplah…tapi tak habis-habis…takut rosak akak buat air longan…senang aje nak buat…

      Kopek pastu masuk periuk…

      masuk kan air (agak-agak) gula putih …

      gula nisan/gula kabung/gula merah (pun agak-agak aje) dan daun pandan yang disiat dan di ikat. pastu masak sampai pekat sikit….tapis..tapi sebelum tu keluar isi longan ni dulu dan bolehlah di buat air…bubuh pulak air batu…

      Mochacino aka ice blended

      Buat mochacino aka ice blended ni hari selasa rasanya…hari minggu lepas imran ikut abang dia gi pasar ramadah beli kueh…memang akak tak pernah buat kueh bulan puasa…semua beli…imran nampak ada orang jual ice blended ni..abang dia tak layan…buat apa nak beli…nanti sampai kat rumah cair…tentu tak sedap…baik buat sendiri kan…

      Bahan-bahan :

      • 1 peket nescafe 3 in 1
      • Susu pekat manis -kali ni tak letak
      • Susu cair / susu segar (kena pandai ejas lemak dan manis dgn susu manis)
      • Whipped Cream
      • 1/3 cawan air panas
      • Serbuk kayu manis-tak letak sebab anak akak tak suka
      • Air batu (jika mahu)-akak letak..kalau idak tak jadilah ice blended..
      • coklat rice/coklat urai (kali ni akak pakai coklat chip)

      Cara-cara

      1. Bancuh nescafe dan air panas hingga sebati.
      2. Masukkan susu cair kemudian kacau lagi.

      3. Lepas tu masukkan whipped cream , coklat chip, air batu dan bahan diatas ke dalam blender dan blender sampai hancur.
      4. Kemudian masukkan coklat chip dan blender sampai halus dan bolehlah dihidangkan. Taburlah coklat chip buat hiasan.

      Tertunailahhasratdihati imran dan ira dapat minum ice blended ni…kan best mak buat dari beli..akak puji diri akak sendiri…

      Mochacino aka ice blended

      Buat mochacino aka ice blended ni hari selasa rasanya…hari minggu lepas imran ikut abang dia gi pasar ramadah beli kueh…memang akak tak pernah buat kueh bulan puasa…semua beli…imran nampak ada orang jual ice blended ni..abang dia tak layan…buat apa nak beli…nanti sampai kat rumah cair…tentu tak sedap…baik buat sendiri kan…

      Bahan-bahan :

      • 1 peket nescafe 3 in 1
      • Susu pekat manis -kali ni tak letak
      • Susu cair / susu segar (kena pandai ejas lemak dan manis dgn susu manis)
      • Whipped Cream
      • 1/3 cawan air panas
      • Serbuk kayu manis-tak letak sebab anak akak tak suka
      • Air batu (jika mahu)-akak letak..kalau idak tak jadilah ice blended..
      • coklat rice/coklat urai (kali ni akak pakai coklat chip)

      Cara-cara

      1. Bancuh nescafe dan air panas hingga sebati.
      2. Masukkan susu cair kemudian kacau lagi.

      3. Lepas tu masukkan whipped cream , coklat chip, air batu dan bahan diatas ke dalam blender dan blender sampai hancur.
      4. Kemudian masukkan coklat chip dan blender sampai halus dan bolehlah dihidangkan. Taburlah coklat chip buat hiasan.

      Tertunailahhasratdihati imran dan ira dapat minum ice blended ni…kan best mak buat dari beli..akak puji diri akak sendiri…