Kisah Si Imran

masa ni dia dalam hari lagi..

Akak nak cerita pasal si imran pula….

Seperti yang semua tahu imran di lahirkan pada 21hb. Januari 2001…..
Alhamdulliah walaupun akak mengandungkan dia masa tu umur dah masuk 37, dari mula mengandung hingga bersalin tak ada pula masalah seperti darah tinggi atau pun kencing kotor.

Masa akak mengandungkan anak-anak yang lain penyakit darah tinggi tu memang ada…jadi akak berjaga-jaga..takut jadi apa-apa kat baby ….bila baca dalam paper,bila ibu-ibu yang mengandung agak lewatataupun telah berumur….. risiko nak dapat baby yang bermasalah agak besar…bila ke klinik, doktor bagi macam-macam ubat..akak memang rajin makan…memang dengar betul nasihat doktor zana di klinik naluri tu..

Bila tiba masa check up pun akak ikut tarikh yang doktor bagi tu….alhamdulliah dari awal kehamilan hingga ke akhir tak ada apa-apa masalah. Bila nak masuk sembilan bulan …akak dah tak larat….akak cakap dengan doktor ..boleh tak keluar awal…tak larat nak bawak perut…..dia scan perut dan kata baby memang sehat tapi, kena tunggu lagi satu minggu sebelum due date…kalau dah lewat dari tarikh sepatutnya akak mesti datang ke klinik walaupun cuma 1 hari… takut nanti baby makan najis dalam perut ataupun baby lemas.

Patutnya 21hb. Januari tu akak ada jemputan hari raya rumah 2 pupu kat lembah keramat, cadang nak pergi lepas sembahyang zohor….jadi lepas breakfast …. lepak-lepak dengan suami….tiba-tiba akak rasa ada air mengalir..eh..eh…air apa pulak ni….. kencing dalam seluar ke? ..panik jugak dibuatnya…yelah selama ni bila masuk bulan ke sembilan aje dah ada darah tinggi..pastu doktor suruh masuk wad..jadi terpinga-pinga di buatnya bila keluar air macam air kencing…….takut betul….macam first time nak bersalin rasanya.

Suami pun suruh akak siap-siap..gi hospital….terpaksalah akak pakai pampers takut nanti basah baju/kusyen dalam kereta….sampai kat naluri dah dekat pukul 2.30 petang…perut pulak tak rasa lapar….macam biasalah di pam (tak ingat..panggil air apa)….pastu gi ke toilet…buang apa yang patut….hati berdebar-debar aje..dah lama tak bersalin…last bersalinkan ira tahun 1996.

Oleh sebab dah lama tak bersalin, usia pulak dah banyak… tak tahan pulak rasa sakit ni….kebetulan ada seorang budak perempuan perempuan menjerit melolong-lolong dalam labour room…lagilah akak kecut di buatnya…..tapi tak lama kemudian dia senyap…hairan jugak…tanya dengan nurse….apasal budak tu tiba-tiba tak dengar suara dia menjerit…..rupanya budak perempuan tu ambil suntikan epidural…..patutlah dia senyap…rupanya tak rasa sakit lepas di cucuk epidural tu.

Masa tu company suami memang dah tanggung rawatan bersalin ni…. akak bincang dengan suami boleh tak ambil ubat bius epidural tu….lagi pun bila lagi nak merasa benda ni..nak alami pulak pengalaman baru…ashik macam-macam problem masa melahirkan empat orang anak yang lepas…….cost dia dalam RM450.00…..suami pun bincang dengan doktor zana…..nasib baik suami setuju…dalam pukul 6.00 lebih pakar bius datang..cucuk kat belakang…..rasa macam semut gigit aje……bila dah cucuk tu akak tak rasa sakit pun…cuma bila datang resa….dapat rasa perut tu menegang….akak siap boleh tidur lagi….bestnya bila tak rasa sakit.

Nurse kat situ pakaikan akak satu klip di jari dan mereka pantau graf kat monitor tu…bila dah cukup masa nak meneran pun akak tak tahu….dalam pukul 10.00 lebih nurse kata pintu rahim dah terbuka besar…berapa cm lupalah pulak…dia call hb suruh datang…masa tu hb kat rumah jaga anak-anak yang empat orang tu…

Bila hb dah datang lega sikit hati akak….. tak lama doktor zana pun datang….dia pasang kaset orang berzikir..nilah pertamakali akak dapat dengar orang berzikir bila nak bersalin walaupun cuma guna kaset aje….akak tak tahu bila nak push….cuma bila doc kata push…baru akak push….penat jugak meneran bila usia dah banyak ni…tercungap-cungap akak di buatnya…2-3 kali jugak meneran barulah baby nak keluar…alhamdulliah akhirnya pada pukul 10.41 malam.. imran selamat dilahirkan. Bila keluar aje baby tu doc buka pulak azan…meleleh jugak air mata bila tenguk baby….

Selepas bersalin barulah terasa lapar…tak makan dari tengahari…nurse buatkan air milo dan bagi roti. Suami lepas azankan baby terus pergi cari nasi untuk akak..lepas settle semuanya akak
di tolak masuk ke bilik untuk seorang….menyesal pula duduk seorang ni…takut…

Tak lama suami akak sampai bawa makanan..dia tunggu sampai habis makan barulah dia balik kerumah bersama-sama uri yang nak di tanam.

Duduk kat sini 3 hari 2 malam..ambil package….anak-anak datang pada hari esok…semuanya excited tenguk adik baru….masa tu bincang apa nak bagi nama baby ni…entah kenapa dari masa mengandungkan baby ni suka sangat dengan nama imran…masa dah tahu jantina anak ni lelaki..lagilah akak suka bebeno dgn nama imran.

Lepas bincang dengan suami dan anak-anak…kami pilih nama Muhammad Imran…..masa dalam pantang imran ni buat perangai…siang tidur malam berjaga…penat akak dibuatnya berjaga malam….nasib baik ada astro..dapatlah jugak tenguk cerita macam-macam….nasib baik mak yang tolong masak…kerja rumah suami dan anak-anak-anak yang buat.

Biasanya anak-anak akak dari kecil memang kena penyakit kuning..tapi tak teruk sangat…yang si imran ni tak ada penyakit kuning tapi kena penyakit kulit pulak…kat leher dan ketiak ada keluar ruam….bila buat medical check up kali pertama kat naluri…doktor pakar kanak-kanak suruh bawak ke hospital…dia kata anak akak sakit…takut dan sedih betul masa tu..dahlah dalam pantang…


Lepas ambil surat dari doktor tu…kami terus ke hospital ampang putri…dan imran terus di masukkan ke inkubator…ashik melalak aje dia ni…oleh kerana dia menyusu badan..akak terpaksalah pergi ke bilik rawatan bila dia nak menyusu. Jauh pulak tu dari bilik nak ke situ..nasib baik badan akak dah kuat.

Akhirnya imran sembuh dan akak pulang semula ke rumah setelah duduk kat situ 3 hari 2 malam. Mula-mula mak akak malas nak jaga…akak pun carilah jiran yang sanggup nak jaga dia…tup..tup…akak dah dapat orang…mak nak jaga pulak….kesian katanya..lagi pun akak kerja setengah hari aje….

Bila 2 orang abang dan seorang kakak imran masuk asrama…tinggallah mereka berdua ni aje kat rumah…jadi mereka ni jadi member kamcing dan member bergaduh dan bertekak..pening dibuatnya..tenguk perangai 2 orang ni…tak sama dengan perangai abang-abang dan kakak dia..

Ira akak bawak ke tadika dan imran tinggal seorang kat rumah…alhamdulliah beliau tak pernah lagi sakit…cuma demam, batuk dan selsema tu biasalah..

Bila pindah di Jakarta…mula-mula si ira bersekolah kat situ..seronoklah dia..pasal ada member..bila ira bersekolah balik ke kl…dia ashik bad mood aje….nasib baik tak lama kemudian ada 2 keluarga datang dan tinggal kat apartment yang sama..cuma tingkat aje yang lain-lain..bila mak dan abah datang..dia sukalah..bila dia orang nak balik…dia menangis nak ikut balik…melalak kat airport….


Bila ira dah balik ke kl..akak terpaksa bergilir dengan suami….sebulan kat kl…sebulan kat jakarta..sampai giliran balik ke jakarta…imran tak nak balik…sebab tak best katanya….dalam bulan jun 2007 satu family balik ke malaysia….tinggallah satu family aje…

Kat airport jakarta masa nak hantar ira balik semula kekuala lumpur..akaklah yang uruskan pertukaran si ira ni…suami tak dapat ikut..dia tak leh cuti.

Dengan anak dia nilah imran berkawan..akak tak bagi dia bercampur dengan orang indon yang duduk kat apartment..kena hati-hati. Dengan family ni jugak akak berkelah buat pertama kalinya kat Pantai Anyer…

Dari tak pandai berenang…imran dah pandai berenang kat sini…tiap-tiap minggu ke sini..jadi masa si ira ada…ira yang ajar imran berenang.

Dalam perjalanan ke bandung….masa ni ira masih ada lagi…

Tak lama kemudian datang satu lagi family….tapi anak-anak akak ni dah besar…tinggal kat malaysia aje…datang bila ada cuti sekolah….akak ana ni suka bagi macam-macam kat imran.

Sebab dia anak yang kecil sekali…jadi dia ni manjalah sikit…kadang-kadang mengada-gada..tapi dia cukup takut dengan abang-abang dia…


Anak nama imran ni..time baik…baik bebenor..time dia bad mood…aiiiii susah nak cakap…

Bila dah balik sini…imran dah masuk 6 tahun…jadi masuk pasti …kat situ ada mengaji dan akademik. Masa sukan tabika pasti si imran ni banyak pulak masuk acara sukan..sampai 6 kali…sebab ramai yang tak datang…yang bestnya dapat sampai 5 pingat…5 kalilah naik pentas.

Sekarang ni dia minat pulak lukis kartun..terutamanya shinchan…suka main…kalau nak suruh belajar susah kemain…geram akak di buatnya…

Sekejap aje masa berlalu….dah 8 tahun rasanya….agak-agaknya dapat tak akak tenguk dia kawin nanti…mak doakan agar imran berjaya di dunia dan akhirat. Jangan nakal-nakal ye..(pasal dia suka baca blog akak ni..)…suami akak pun ada tanya….dah tak kerja tak nak baby lagi ke?dia kasi can akak bersalin nanti boleh ambil epidural lagi….tapi…akak tak sanggup dah….tunggu cuculah pulak…

Kisah Si Imran

masa ni dia dalam hari lagi..

Akak nak cerita pasal si imran pula….

Seperti yang semua tahu imran di lahirkan pada 21hb. Januari 2001…..
Alhamdulliah walaupun akak mengandungkan dia masa tu umur dah masuk 37, dari mula mengandung hingga bersalin tak ada pula masalah seperti darah tinggi atau pun kencing kotor.

Masa akak mengandungkan anak-anak yang lain penyakit darah tinggi tu memang ada…jadi akak berjaga-jaga..takut jadi apa-apa kat baby ….bila baca dalam paper,bila ibu-ibu yang mengandung agak lewatataupun telah berumur….. risiko nak dapat baby yang bermasalah agak besar…bila ke klinik, doktor bagi macam-macam ubat..akak memang rajin makan…memang dengar betul nasihat doktor zana di klinik naluri tu..

Bila tiba masa check up pun akak ikut tarikh yang doktor bagi tu….alhamdulliah dari awal kehamilan hingga ke akhir tak ada apa-apa masalah. Bila nak masuk sembilan bulan …akak dah tak larat….akak cakap dengan doktor ..boleh tak keluar awal…tak larat nak bawak perut…..dia scan perut dan kata baby memang sehat tapi, kena tunggu lagi satu minggu sebelum due date…kalau dah lewat dari tarikh sepatutnya akak mesti datang ke klinik walaupun cuma 1 hari… takut nanti baby makan najis dalam perut ataupun baby lemas.

Patutnya 21hb. Januari tu akak ada jemputan hari raya rumah 2 pupu kat lembah keramat, cadang nak pergi lepas sembahyang zohor….jadi lepas breakfast …. lepak-lepak dengan suami….tiba-tiba akak rasa ada air mengalir..eh..eh…air apa pulak ni….. kencing dalam seluar ke? ..panik jugak dibuatnya…yelah selama ni bila masuk bulan ke sembilan aje dah ada darah tinggi..pastu doktor suruh masuk wad..jadi terpinga-pinga di buatnya bila keluar air macam air kencing…….takut betul….macam first time nak bersalin rasanya.

Suami pun suruh akak siap-siap..gi hospital….terpaksalah akak pakai pampers takut nanti basah baju/kusyen dalam kereta….sampai kat naluri dah dekat pukul 2.30 petang…perut pulak tak rasa lapar….macam biasalah di pam (tak ingat..panggil air apa)….pastu gi ke toilet…buang apa yang patut….hati berdebar-debar aje..dah lama tak bersalin…last bersalinkan ira tahun 1996.

Oleh sebab dah lama tak bersalin, usia pulak dah banyak… tak tahan pulak rasa sakit ni….kebetulan ada seorang budak perempuan perempuan menjerit melolong-lolong dalam labour room…lagilah akak kecut di buatnya…..tapi tak lama kemudian dia senyap…hairan jugak…tanya dengan nurse….apasal budak tu tiba-tiba tak dengar suara dia menjerit…..rupanya budak perempuan tu ambil suntikan epidural…..patutlah dia senyap…rupanya tak rasa sakit lepas di cucuk epidural tu.

Masa tu company suami memang dah tanggung rawatan bersalin ni…. akak bincang dengan suami boleh tak ambil ubat bius epidural tu….lagi pun bila lagi nak merasa benda ni..nak alami pulak pengalaman baru…ashik macam-macam problem masa melahirkan empat orang anak yang lepas…….cost dia dalam RM450.00…..suami pun bincang dengan doktor zana…..nasib baik suami setuju…dalam pukul 6.00 lebih pakar bius datang..cucuk kat belakang…..rasa macam semut gigit aje……bila dah cucuk tu akak tak rasa sakit pun…cuma bila datang resa….dapat rasa perut tu menegang….akak siap boleh tidur lagi….bestnya bila tak rasa sakit.

Nurse kat situ pakaikan akak satu klip di jari dan mereka pantau graf kat monitor tu…bila dah cukup masa nak meneran pun akak tak tahu….dalam pukul 10.00 lebih nurse kata pintu rahim dah terbuka besar…berapa cm lupalah pulak…dia call hb suruh datang…masa tu hb kat rumah jaga anak-anak yang empat orang tu…

Bila hb dah datang lega sikit hati akak….. tak lama doktor zana pun datang….dia pasang kaset orang berzikir..nilah pertamakali akak dapat dengar orang berzikir bila nak bersalin walaupun cuma guna kaset aje….akak tak tahu bila nak push….cuma bila doc kata push…baru akak push….penat jugak meneran bila usia dah banyak ni…tercungap-cungap akak di buatnya…2-3 kali jugak meneran barulah baby nak keluar…alhamdulliah akhirnya pada pukul 10.41 malam.. imran selamat dilahirkan. Bila keluar aje baby tu doc buka pulak azan…meleleh jugak air mata bila tenguk baby….

Selepas bersalin barulah terasa lapar…tak makan dari tengahari…nurse buatkan air milo dan bagi roti. Suami lepas azankan baby terus pergi cari nasi untuk akak..lepas settle semuanya akak
di tolak masuk ke bilik untuk seorang….menyesal pula duduk seorang ni…takut…

Tak lama suami akak sampai bawa makanan..dia tunggu sampai habis makan barulah dia balik kerumah bersama-sama uri yang nak di tanam.

Duduk kat sini 3 hari 2 malam..ambil package….anak-anak datang pada hari esok…semuanya excited tenguk adik baru….masa tu bincang apa nak bagi nama baby ni…entah kenapa dari masa mengandungkan baby ni suka sangat dengan nama imran…masa dah tahu jantina anak ni lelaki..lagilah akak suka bebeno dgn nama imran.

Lepas bincang dengan suami dan anak-anak…kami pilih nama Muhammad Imran…..masa dalam pantang imran ni buat perangai…siang tidur malam berjaga…penat akak dibuatnya berjaga malam….nasib baik ada astro..dapatlah jugak tenguk cerita macam-macam….nasib baik mak yang tolong masak…kerja rumah suami dan anak-anak-anak yang buat.

Biasanya anak-anak akak dari kecil memang kena penyakit kuning..tapi tak teruk sangat…yang si imran ni tak ada penyakit kuning tapi kena penyakit kulit pulak…kat leher dan ketiak ada keluar ruam….bila buat medical check up kali pertama kat naluri…doktor pakar kanak-kanak suruh bawak ke hospital…dia kata anak akak sakit…takut dan sedih betul masa tu..dahlah dalam pantang…


Lepas ambil surat dari doktor tu…kami terus ke hospital ampang putri…dan imran terus di masukkan ke inkubator…ashik melalak aje dia ni…oleh kerana dia menyusu badan..akak terpaksalah pergi ke bilik rawatan bila dia nak menyusu. Jauh pulak tu dari bilik nak ke situ..nasib baik badan akak dah kuat.

Akhirnya imran sembuh dan akak pulang semula ke rumah setelah duduk kat situ 3 hari 2 malam. Mula-mula mak akak malas nak jaga…akak pun carilah jiran yang sanggup nak jaga dia…tup..tup…akak dah dapat orang…mak nak jaga pulak….kesian katanya..lagi pun akak kerja setengah hari aje….

Bila 2 orang abang dan seorang kakak imran masuk asrama…tinggallah mereka berdua ni aje kat rumah…jadi mereka ni jadi member kamcing dan member bergaduh dan bertekak..pening dibuatnya..tenguk perangai 2 orang ni…tak sama dengan perangai abang-abang dan kakak dia..

Ira akak bawak ke tadika dan imran tinggal seorang kat rumah…alhamdulliah beliau tak pernah lagi sakit…cuma demam, batuk dan selsema tu biasalah..

Bila pindah di Jakarta…mula-mula si ira bersekolah kat situ..seronoklah dia..pasal ada member..bila ira bersekolah balik ke kl…dia ashik bad mood aje….nasib baik tak lama kemudian ada 2 keluarga datang dan tinggal kat apartment yang sama..cuma tingkat aje yang lain-lain..bila mak dan abah datang..dia sukalah..bila dia orang nak balik…dia menangis nak ikut balik…melalak kat airport….


Bila ira dah balik ke kl..akak terpaksa bergilir dengan suami….sebulan kat kl…sebulan kat jakarta..sampai giliran balik ke jakarta…imran tak nak balik…sebab tak best katanya….dalam bulan jun 2007 satu family balik ke malaysia….tinggallah satu family aje…

Kat airport jakarta masa nak hantar ira balik semula kekuala lumpur..akaklah yang uruskan pertukaran si ira ni…suami tak dapat ikut..dia tak leh cuti.

Dengan anak dia nilah imran berkawan..akak tak bagi dia bercampur dengan orang indon yang duduk kat apartment..kena hati-hati. Dengan family ni jugak akak berkelah buat pertama kalinya kat Pantai Anyer…

Dari tak pandai berenang…imran dah pandai berenang kat sini…tiap-tiap minggu ke sini..jadi masa si ira ada…ira yang ajar imran berenang.

Dalam perjalanan ke bandung….masa ni ira masih ada lagi…

Tak lama kemudian datang satu lagi family….tapi anak-anak akak ni dah besar…tinggal kat malaysia aje…datang bila ada cuti sekolah….akak ana ni suka bagi macam-macam kat imran.

Sebab dia anak yang kecil sekali…jadi dia ni manjalah sikit…kadang-kadang mengada-gada..tapi dia cukup takut dengan abang-abang dia…


Anak nama imran ni..time baik…baik bebenor..time dia bad mood…aiiiii susah nak cakap…

Bila dah balik sini…imran dah masuk 6 tahun…jadi masuk pasti …kat situ ada mengaji dan akademik. Masa sukan tabika pasti si imran ni banyak pulak masuk acara sukan..sampai 6 kali…sebab ramai yang tak datang…yang bestnya dapat sampai 5 pingat…5 kalilah naik pentas.

Sekarang ni dia minat pulak lukis kartun..terutamanya shinchan…suka main…kalau nak suruh belajar susah kemain…geram akak di buatnya…

Sekejap aje masa berlalu….dah 8 tahun rasanya….agak-agaknya dapat tak akak tenguk dia kawin nanti…mak doakan agar imran berjaya di dunia dan akhirat. Jangan nakal-nakal ye..(pasal dia suka baca blog akak ni..)…suami akak pun ada tanya….dah tak kerja tak nak baby lagi ke?dia kasi can akak bersalin nanti boleh ambil epidural lagi….tapi…akak tak sanggup dah….tunggu cuculah pulak…

Roti Inti Kacang Merah dan Coklat

Oleh sebab malas nak cari resepi nak buat roti inti kacang merah dan coklat akak gunakan aje resepi dari si yani ..tokey myr tu…pastu tu ada pulak lebihan toping buat roti mexico…akak letak aje kat atas..janji sedap dan anak-anak puas hati...

Bahan-bahan (12 biji)

  • 120ml susu segar
  • 50g telur
  • 300g tepung roti
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula
  • 60g butter
  • 1 sudu kecil dry yeast

Inti

  • pes kacang merah-digentel bulat
  • coklat masakan-dipotong dadu

Cara-cara

1. Masukkan tepung roti, gula, garam. Gaul sebati dan masukkan pula yis kering dan telur.
2. Masukkan pula susu segar dan kacau sebati sehingga doh kenyal dan licin. Masukkan mentega dan uli lagi 5-10 minit.
3. Tutup dengan cling wrap dan naikkan sekali ganda.
4. Apabila doh telah naik sekali ganda keluarkan dan tumbuk untuk mengeluarkan angin.
5. Bahagikan doh kepada 12 bahagian(terpulang pada saiz yang diingini).
6. Rehatkan 10 minit.

Cara Breadmaker

  1. Masukkan kesemua bahan bahan roti ke dalam breadmaker kemudian tekan butang on.. Tunggu sehingga doh siap dan keluarkan. Bulatkan doh kepada 12 bahagian.
  2. Ambil doh kemudian isikan inti di dalamnya, tutup kembali rapat agar inti tidak keluar letakkan ke dalam dulang yang telah disapu dengan marjerin/mentega. Akak selalu alas dgn aluminium foil pastu sapu mentega/marjerin..senang nak basuh loyang.
  3. Jarakkan 1 1/2 doh roti antara satu sama lain kerana doh ini akan naik 2 kali ganda selama 45minit-1 jam.Paipkan topping mexican bun.
  4. Panaskan oven suhu 180C.
  5. Selepas itu baru boleh di masukkan ke dalam oven yang telah di panaskan selama 20-35 minit bergantung kepada oven masing-masing.

Sedap di makan petang hari bersama kopi/teh…..makan pulak panas-panas..baru keluar dari oven..

Roti Inti Kacang Merah dan Coklat

Oleh sebab malas nak cari resepi nak buat roti inti kacang merah dan coklat akak gunakan aje resepi dari si yani ..tokey myr tu…pastu tu ada pulak lebihan toping buat roti mexico…akak letak aje kat atas..janji sedap dan anak-anak puas hati...

Bahan-bahan (12 biji)

  • 120ml susu segar
  • 50g telur
  • 300g tepung roti
  • 1 sudu kecil garam
  • 3 sudu besar gula
  • 60g butter
  • 1 sudu kecil dry yeast

Inti

  • pes kacang merah-digentel bulat
  • coklat masakan-dipotong dadu

Cara-cara

1. Masukkan tepung roti, gula, garam. Gaul sebati dan masukkan pula yis kering dan telur.
2. Masukkan pula susu segar dan kacau sebati sehingga doh kenyal dan licin. Masukkan mentega dan uli lagi 5-10 minit.
3. Tutup dengan cling wrap dan naikkan sekali ganda.
4. Apabila doh telah naik sekali ganda keluarkan dan tumbuk untuk mengeluarkan angin.
5. Bahagikan doh kepada 12 bahagian(terpulang pada saiz yang diingini).
6. Rehatkan 10 minit.

Cara Breadmaker

  1. Masukkan kesemua bahan bahan roti ke dalam breadmaker kemudian tekan butang on.. Tunggu sehingga doh siap dan keluarkan. Bulatkan doh kepada 12 bahagian.
  2. Ambil doh kemudian isikan inti di dalamnya, tutup kembali rapat agar inti tidak keluar letakkan ke dalam dulang yang telah disapu dengan marjerin/mentega. Akak selalu alas dgn aluminium foil pastu sapu mentega/marjerin..senang nak basuh loyang.
  3. Jarakkan 1 1/2 doh roti antara satu sama lain kerana doh ini akan naik 2 kali ganda selama 45minit-1 jam.Paipkan topping mexican bun.
  4. Panaskan oven suhu 180C.
  5. Selepas itu baru boleh di masukkan ke dalam oven yang telah di panaskan selama 20-35 minit bergantung kepada oven masing-masing.

Sedap di makan petang hari bersama kopi/teh…..makan pulak panas-panas..baru keluar dari oven..

Rich Choc Puding


Tertarik tenguk puding ni…dahlah simple bahan dia ..pastu senang sangat nak buat….ambil resepi kat Myr hasil karya Puan Junjs 11 yang pandai masak tu…memang nyaman makan puding ni….orang yang sakit tekak elok makan tau…sebab pakai telan aje…tak payah kunyah-kunyah..
Puan Jun..akak copy and paste ajelah ye…mintak halal tau…..gambar ikan ni akak guna loyang kueh baulu bentuk ikan…idea yana ni…

Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana besar )

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
  4. psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

Lebihan puding akak masukkan dalam bekas kecil-kecil…senang nak masuk dalam peti sejuk.

Rich Choc Puding


Tertarik tenguk puding ni…dahlah simple bahan dia ..pastu senang sangat nak buat….ambil resepi kat Myr hasil karya Puan Junjs 11 yang pandai masak tu…memang nyaman makan puding ni….orang yang sakit tekak elok makan tau…sebab pakai telan aje…tak payah kunyah-kunyah..
Puan Jun..akak copy and paste ajelah ye…mintak halal tau…..gambar ikan ni akak guna loyang kueh baulu bentuk ikan…idea yana ni…

Bahan-bahan ( 1 loyang sederhana besar )

  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 1/2 cawan susu tepung
  • 1/2 sudu teh garam
  • 4 1/4 cawan air
  • 4 sudu besar tepung jagung
  • 1/2 sudu teh esen vanilla
  • 3 sudu besar butter
  • 1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Cara-cara

  1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
  2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
  3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
  4. psssttt! ni akak tambah cara yer..untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

Lebihan puding akak masukkan dalam bekas kecil-kecil…senang nak masuk dalam peti sejuk.

Ayam Goreng Berempah Noorsha


Masak lagi ayam goreng berempah…anak-anak akak memang suka makan ayam goreng ni…..kali ni nak cuba pulak resepi noorsha dari myr…biasalah kan akak ni suka mencuba benda yang baru…okey jugak rasanya…

  • 6 ketul ayam (bahagian tulang lebih sedap)
  • * 1 biji bawang sederhana besar
  • * 2 biji bawang putih
  • * 1 batang serai
  • * 1 inci halia
  • * 1 inci kunyit
  • * 1 inci lengkuas
  • * 1 batang cili merah @ 5 batang cili api (lebihkan kalo nak pedas)-tak letak.
  • * 1 sudu kecil ketumbar biji
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • * 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 3 sudu besar serbuk kari
  • garamsecukupnya
  • Serbuk perasa (optional)-tak letak
  • 1 biji telur
  • Tepung gandum secukupnya untuk menyalut ayam.

Cara-cara

  1. Bahan bertanda ( * ) perlu ditumbuk @ dikisar halus. Gunakan blender kering kalau nak kisar.
  2. Perap rempah yg siap ditumbuk @ diblender, serbuk lada hitam, serbuk cili, serbuk kari, garam dan perasa bersama ayam lebih kurang 1/2 jam. Lagi lama perap ….lagi sedap.Akak selalu perap 2-3 jam.
  3. Panaskan minyak didalam kuali. Sementara tu, pecahkan telur dan gaulkan bersama ayam yg telah diperap tadi hingga rata.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga cukup menyalut ayam tadi.
  5. Goreng serta merta hingga garing.
  6. **Telur & tepung hendaklah digaul bersama ayam bile time nak goreng je. kalo arini perap, esok baru nak goreng, tak perlu masukkan telur n tepung.

Ayam Goreng Berempah Noorsha


Masak lagi ayam goreng berempah…anak-anak akak memang suka makan ayam goreng ni…..kali ni nak cuba pulak resepi noorsha dari myr…biasalah kan akak ni suka mencuba benda yang baru…okey jugak rasanya…

  • 6 ketul ayam (bahagian tulang lebih sedap)
  • * 1 biji bawang sederhana besar
  • * 2 biji bawang putih
  • * 1 batang serai
  • * 1 inci halia
  • * 1 inci kunyit
  • * 1 inci lengkuas
  • * 1 batang cili merah @ 5 batang cili api (lebihkan kalo nak pedas)-tak letak.
  • * 1 sudu kecil ketumbar biji
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • * 1 sudu kecil jintan putih
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 3 sudu besar serbuk kari
  • garamsecukupnya
  • Serbuk perasa (optional)-tak letak
  • 1 biji telur
  • Tepung gandum secukupnya untuk menyalut ayam.

Cara-cara

  1. Bahan bertanda ( * ) perlu ditumbuk @ dikisar halus. Gunakan blender kering kalau nak kisar.
  2. Perap rempah yg siap ditumbuk @ diblender, serbuk lada hitam, serbuk cili, serbuk kari, garam dan perasa bersama ayam lebih kurang 1/2 jam. Lagi lama perap ….lagi sedap.Akak selalu perap 2-3 jam.
  3. Panaskan minyak didalam kuali. Sementara tu, pecahkan telur dan gaulkan bersama ayam yg telah diperap tadi hingga rata.
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga cukup menyalut ayam tadi.
  5. Goreng serta merta hingga garing.
  6. **Telur & tepung hendaklah digaul bersama ayam bile time nak goreng je. kalo arini perap, esok baru nak goreng, tak perlu masukkan telur n tepung.

Kari Kambing


Resepi ni di ambil dari rumah yann… di yanbu. arab saudi.….yang jauh di mata….katanya masakan kari kak long dia yang paling best..jadi akak pun buatlah..tapi akak tukar ke daging kambing….jadi cara masak dia lain ye yan..pastu tu akak ada tambah sikit bahan ye……..akak c & p ye yan..tapi gatal pulak tangan ni nak edit…

Bahan-bahannya

  • 500 g daging kambing
  • 2 biji kentang-akak potong empat
  • 2 cawan santan (1 cawan utk santan cair dan 1 cawan santan pekat)
  • 1 peket serbuk kari daging-akak guna babas
  • 1 sudu besar serbuk cili-akak tukar ke cili kisar
  • 7 biji bawang merah – ditumbuk
  • 3 biji bawang putih – ditumbuk
  • 2 inci halia – di ketuk/di hiris halus
  • 1 biji bawang besar dihiris-akak tambah
  • 2 biji bawang kecil-dihiris-akak tambah
  • 1 btg serai- di titik
  • 1 btg kayu manis
  • 3 biji bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • sedikit kerisik
  • 2 biji tomato-1 dibelah 4 dan lagi satu di dadu kecil
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 keping asam gelugur
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa-akak tak letak
  • sedikit minyak
  • air secukupnya

Cara memasak:
1. Oleh kerana daging kambing ni kalau tak betul sembelih..bau dia hanyir…akak perap dengan rempah kari, halia, bawang merah dan bawang putih sehingga 1 jam.
2. Panaskan minyak.. tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar dan bawang kecil bersama daun kari sehingga terbit bau..
3. Kemudian masukkan serbuk cili, tomato yang telah di dadu dan serai.. biar hingga mendidih..

4. Masukkan daging kambing dan tambah air…kecilkan api…dan renih sampai daging empuk. .

5. Masukkan santan sedikit demi sedikit dan sentiasa kacau agar tidak pecah minyak dan masukkan ubi kentang.
6. Perasakan dengan garam. Masukkan asam gelugur.

7. Masukkan kerisik dan tomato.
8. Biar mendidih seketika shingga masak..
9. Hidangkan dengan nasi panas..akak goreng pepadum dan buat sambal belacan..

10. pasti terangkat..

Kari Kambing


Resepi ni di ambil dari rumah yann… di yanbu. arab saudi.….yang jauh di mata….katanya masakan kari kak long dia yang paling best..jadi akak pun buatlah..tapi akak tukar ke daging kambing….jadi cara masak dia lain ye yan..pastu tu akak ada tambah sikit bahan ye……..akak c & p ye yan..tapi gatal pulak tangan ni nak edit…

Bahan-bahannya

  • 500 g daging kambing
  • 2 biji kentang-akak potong empat
  • 2 cawan santan (1 cawan utk santan cair dan 1 cawan santan pekat)
  • 1 peket serbuk kari daging-akak guna babas
  • 1 sudu besar serbuk cili-akak tukar ke cili kisar
  • 7 biji bawang merah – ditumbuk
  • 3 biji bawang putih – ditumbuk
  • 2 inci halia – di ketuk/di hiris halus
  • 1 biji bawang besar dihiris-akak tambah
  • 2 biji bawang kecil-dihiris-akak tambah
  • 1 btg serai- di titik
  • 1 btg kayu manis
  • 3 biji bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
  • sedikit kerisik
  • 2 biji tomato-1 dibelah 4 dan lagi satu di dadu kecil
  • 2 tangkai daun kari
  • 1 keping asam gelugur
  • garam secukup rasa
  • gula secukup rasa-akak tak letak
  • sedikit minyak
  • air secukupnya

Cara memasak:
1. Oleh kerana daging kambing ni kalau tak betul sembelih..bau dia hanyir…akak perap dengan rempah kari, halia, bawang merah dan bawang putih sehingga 1 jam.
2. Panaskan minyak.. tumis kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bawang besar dan bawang kecil bersama daun kari sehingga terbit bau..
3. Kemudian masukkan serbuk cili, tomato yang telah di dadu dan serai.. biar hingga mendidih..

4. Masukkan daging kambing dan tambah air…kecilkan api…dan renih sampai daging empuk. .

5. Masukkan santan sedikit demi sedikit dan sentiasa kacau agar tidak pecah minyak dan masukkan ubi kentang.
6. Perasakan dengan garam. Masukkan asam gelugur.

7. Masukkan kerisik dan tomato.
8. Biar mendidih seketika shingga masak..
9. Hidangkan dengan nasi panas..akak goreng pepadum dan buat sambal belacan..

10. pasti terangkat..