"I’m a Sherlock Holmes in the Making"

 Cerita best ni…nak cuber nasib lagi…kalau nasib baik dapatlah gi tenguk cerita ni 2 hari sebelum di tayangkan di malaysia…bestnya..akak memang suker baca cerita misteri…

Untuk mendapat tiket premiere screening kenalah cari 
poster
imej Sherlock Holmes (dipaparkan di atas ni) dalam 2 blog di sebelah kanan blog mereka untuk membuktikan kecerdasan anda.  Yang perlu anda lakukan


1. Jejaki mereka dan mengambil screenshot dari blog mereka (hanya dari satu blog tertentu yang cukup baik) dan posting gambar di blog anda dengan judul “I’m  Sherlock Holmes in the Making”.

2. Hantar email ke sherlockholmes@nuffnang.com dengan nama lengkap anda dan blog URL

  • Yeeee ribaaaaaa dah jumper…..

    Satu kat blog a.
     satu lagi kat blog b.

    Athirah dan akak yang nak gi tenguk cerita ni…sebab kami berdua ni peminat cerita misteri…harap-harap dapatlah gi tenguk cerita ni…
    kalau tak dapat kenalah beli tiket sendiri…minat punya pasal…..


    kalau sape yang berminat gi lah ke nuffnang tau…


  • "I’m a Sherlock Holmes in the Making"

     Cerita best ni…nak cuber nasib lagi…kalau nasib baik dapatlah gi tenguk cerita ni 2 hari sebelum di tayangkan di malaysia…bestnya..akak memang suker baca cerita misteri…

    Untuk mendapat tiket premiere screening kenalah cari 
    poster
    imej Sherlock Holmes (dipaparkan di atas ni) dalam 2 blog di sebelah kanan blog mereka untuk membuktikan kecerdasan anda.  Yang perlu anda lakukan


    1. Jejaki mereka dan mengambil screenshot dari blog mereka (hanya dari satu blog tertentu yang cukup baik) dan posting gambar di blog anda dengan judul “I’m  Sherlock Holmes in the Making”.

    2. Hantar email ke sherlockholmes@nuffnang.com dengan nama lengkap anda dan blog URL

  • Yeeee ribaaaaaa dah jumper…..
    Satu kat blog a.
     satu lagi kat blog b.

    Athirah dan akak yang nak gi tenguk cerita ni…sebab kami berdua ni peminat cerita misteri…harap-harap dapatlah gi tenguk cerita ni…
    kalau tak dapat kenalah beli tiket sendiri…minat punya pasal…..


    kalau sape yang berminat gi lah ke nuffnang tau…


  • kuah lodeh singapura

     Masak kuah lodeh ni hari raya haji bersama rendang daging..makan dengan nasi impit segera….Selalu akak masak kuah lodeh …..akak masukkan semua sayuran dan bahan-bahan lain.  Kali ni akak nak cuba masak cara kuah lontong singapura..rupernya kuah lodeh ni mcm-mcm stail…kalau kuah lodeh indonesia tak yah tumis..lebur macam akak buat selalu…kalau kuah lontong singapura, lodeh singapura semuanya di tumis dulu.  Jomlah try buat…resepi akak ambil dalam majalah saji.

    Bahan-bahan
    • fucuk dan suhun-rendam dan potong kecil
    • 2 lobak-potong memanjang
    • 1/2 kubis-potong besar
    • 3 keping tempe-goreng
    • 3 keping  tauhu-goreng
    • udang-ikut suker
    • santan-akak masak 1/2kg santan pastu campur 3 cawan air
    • 1 labu bawang besar-hiris halus
    • garam secukup rasa
    • sedikit minyak
    bahan-bahan tumis
    • 4 tangkai cili merah-hiris
    • 2 ulas bawang putih-tumbuk
    • 5 ulas bawang merah-tumbuk
    • sedikit ikan bilis-tumbuk
    • 2 batang serai-titik hujung
    • 3 tangkai cili hijau
    • 3 sudu besar cili kisar
    Cara-cara
    1.   Panaskan minyak dan  tumis bahan tumbuk bersama serai hingga wangi.
    2.   Masukkan cili kisar dan tumis hingga naik bau.
    3..  Masukkan udang dan tuangkan santan+air dan bubuh garam.
    4.  Biarkan mendidih dan masukkan bahan-bahan lain dan kacau selalu agar tak pecah minyak.
    5.  Biarkan sekejap dan baru di tutup api. Jangan lelama..nanti sayur tu lembek..lodoh..

    Masak aper untuk hari raya aidil adha..????

     Memang kalau buat rendang akak gunakan resepi dari mak akak…campur rempah-rempah yang di sangai…nak masak rendang bukan susah…yang leceh bila dah nak pekat…selalu hangus kalau tak kacau selalu…tu sebabnya akak suker pakai kuali tak melekat….tapi kalau guna kuali camtu tak leh masak banyak..cukup 1kg daging ajer….mana ada kuali tak melekat yang besar sampai muat 5 kg daging..tak pernah jumpalah pulak..
      Bahan-bahan
    • 1kg daging lembu
    • 3 sd makan jintan manis*
    • 3 sudu makan ketumbar*
    • 1 sudu makan jintan putih*
    • 1 sudu kecil lada hitam*
    • 20-30 cili kering*- (bergantung kepada kepedasan yang di ingini)
    • 3 biji buat keras*
    • 2 biji bawang besar
    • 8 biji bawang kecil
    • 6 biji bawang putih
    • 2 inci halia
    • 1 inci lengkuas
    • 7 batang serai-5 kisar- 2 titik hujung
    • 2 inci kunyit hidup
    • 3 helai daun kunyit-di siat-siat di simpul
    • 800gm santan pekat (beli yang kira kg ajer)
    • 2 sudu makan kerisik
    • sedikit minyak
    • garam
     Cara-cara
    1.  Bersihkan daging dan potong kecil ataupun saiz nak buat rendang..jangan tipis sangat..nanti hancur.
    2.  Sangai (goreng tanpa minyak) rempah-rempah bertanda *.  Kisar dengan sedikit air.
    3.  Kisar bawang besar, bawang kecil, bawang putih, halia, lengkuas, kunyit hidup bersama 5 batang serai.
    4.  Tumis rempah-rempah dulu dan bila dah berbau wangi baru masukkan segala bahan no 2.
    5.  Biarkan berbau wangi dan kacu selalu dan masukkan pula daging.  
    6.  Kacau dan masukkan santan pekat ..tak yah masuk air sebab daging akan keluarkan air.
    7.  Biarkanlah merenih dengan api sederhana  dan masukkan 2 batang serai yang telah dititik hujungnya dan daun kunyit yang telah disiat dan di simpul.
    8.  Kacau selalu dan bila dah pekat masukkan garam dan kerisik.
    9.  Bila dah agak pekat, kecilkan api..takut hangit…dan kacau selalu sehingga kering. (akak tak suker kering sangat…suker basah-basah sikit)

    10. Bolehlah di dihidangkan bersama nasi lemak atau nasi impit atau lemang…

    Kuah durian

    Gi mana-mana banyaklah pulak buah durian….bila tanya kat penjual…..durian mana? dari perak?  betul ker orang perak skrg buah durian tgh banyak kat sana…wah best ni kalau dpt saudara durian (musim durian ajer saudara…pastu tak jadi saudara)….akak ni memanglah jarang gi ke belah utara….sebab saudara mara belah selatan ajer…cuma adik ipar ajer org perak….bila dah musim ni…beli pun tak lah mahal bebeno…sekg baru RM3.00…puas hati bila makan…
    Bukan tak nak beli yang longgok tu..tapi buat sakit hati…anak-anak dah mengadap..pastu tak leh makan….kesian dengan anak-anak… beli 3 biji tapi memang puas hati…makan 2 biji pastu buat kuah/pengat sebiji…makan dengan roti biasa ajer…rasanya semua tahu nak buat kuah durian ni..tapi akak tepek jugak resepi sebab nanti kalau anak-anak akak kawin ker….manalah tahu kot dapat menantu perempuan yang tak tahu nak buat benda ni…nak minta dgn akak ..nanti malulah pulak…rujuk ajer kat blog mil dia…(chewah perasan nak dapat menantulah pulak)
    Bahan-bahan
    • 1 biji durian-ambil isi
    • 3 cawan santan pekat
    • 1 cawan air
    • 3 helai daun pandan-disiat-siat dan di ikat
    • 5 sudu makan gula merah (brown sugar)
    • 1 keping gula melaka-akak gunakan yang kecik
    • 3 sudu makan biji sagu-putih (di rendam sekejap)
    • secubit garam 

    Cara-cara

    1. Masukkan santan pekat, daun pandan  dan air ke dalam periuk dan didihkan dengan api sederhana.
    2. Kacau selalu sehingga santan mendidih dan masukkan gula melaka, gula merah dan secubit garam.
    3. Kacau sehingga gula larut dan kemudian masukkan buah durian dan sagu biji…kacau lagi dan rasalah..jika nak manis tambahlah gula putih…
    4. Biarkan lagi sehingga 5-10 minit ..padam api dan boleh di hidangkan..
    5. Kalau rajin menjalalah ek…(buat roti jala)..akak tak rajin..makan dengan roti ajer..

      Jelly Kelapa

       Dari hari ke hari nak buat jelly kelapa ni..tapi tak terbuat…kebetulan suami akak beli 2 biji air kelapa muda minggu lepas…akak dapat 1/2 dari resepi ni..akak tak campur air pun..memang sedap di tekak…terima kasih buat Nor di Kuala Terengganu kerna sudi tepek resepi…akak c & ajer..
      Bahan-bahan
      1 paket agar2 serbuk (10gm)
      2.6 liter air kelapa ~ k.nor guna air dr 3 bj kelapa muda
      isi kelapa muda
      11 sudu besar gula ~ terpulang pd citarasa masing2
      3 helai daun pandan
      Cara-cara
      Masukkan air kelapa muda, serbuk agar2, gula dan daun pandan ke dalam periuk.
      Masaklah hingga mendidih dan masukkan isi kelapa muda.
      Padamkan api.
      Biarkan sejuk sedikit dan boleh lah dimasukkan kedalam bekas yg disukai.
      Sejukkan dlm peti ais dan bila dah sejuk bolehlah dimakan.

      # sekiranya air kelapa muda tidak mencukupi, bolehlah ditambah dgn air biasa untuk mencukupkan sukatan 2.6 liter.

      Salam Aidil Adha Buat Semua

       Salam  aidil adha buat semua pengunjung blog akak…tentu ramai yang dah nak balik ataupun dah sampai ke kampung halaman tercinta untuk beraya bersama ibubapa dan keluarga tersayang.  Ada yang buat korban tak????
      kalau ada baguslah…alhamdulliah suami akak pun korban tapi tahun ni dan tahun lepas dia dah tak buat korban kat sini ..sebab kat tempat akak dan tempat-tempat lain….  terlalu banyak lembu sampai tak termakan…jadi beliau melalui agen kirimkan korban (bayar RM ajer) ke kemboja…pernah tenguk dalam Majalah 3…orang kat sana nak makan daging susah sangat.  Jadi suami sekarang ni..insyallah..nak buat korban untuk penduduk islam disana.
      Akak memohon ampun sepuluh jari jika ada terkasar bahasa dan perbuatan sepanjang perkenalan kita…semuga semuanya dapat memaafkan kesalahan yang telah akak lakukan samada di sedari ataupun tidak…
      Ingatkan tak ada kad untuk hari raya aidil adha ni..rupernya ada yang sudi melayangkan kad cyber kat akak…
       kad dari abbot cabbot….terima kasih
      kad dari azatie http://azatiesayang.blogspot.com/

      dari emilia nun di jepun..terkebil-kebil mata lembut ni sebelum di korbankan.. 

      dari yanmie…kelakarlah kad ni..

       Terima kasih bebanyak buat mereka ni…
      Posted in kad

      Salam Aidil Adha Buat Semua

       Salam  aidil adha buat semua pengunjung blog akak…tentu ramai yang dah nak balik ataupun dah sampai ke kampung halaman tercinta untuk beraya bersama ibubapa dan keluarga tersayang.  Ada yang buat korban tak????
      kalau ada baguslah…alhamdulliah suami akak pun korban tapi tahun ni dan tahun lepas dia dah tak buat korban kat sini ..sebab kat tempat akak dan tempat-tempat lain….  terlalu banyak lembu sampai tak termakan…jadi beliau melalui agen kirimkan korban (bayar RM ajer) ke kemboja…pernah tenguk dalam Majalah 3…orang kat sana nak makan daging susah sangat.  Jadi suami sekarang ni..insyallah..nak buat korban untuk penduduk islam disana.
      Akak memohon ampun sepuluh jari jika ada terkasar bahasa dan perbuatan sepanjang perkenalan kita…semuga semuanya dapat memaafkan kesalahan yang telah akak lakukan samada di sedari ataupun tidak…
      Ingatkan tak ada kad untuk hari raya aidil adha ni..rupernya ada yang sudi melayangkan kad cyber kat akak…
       kad dari abbot cabbot….terima kasih
      kad dari azatie http://azatiesayang.blogspot.com/

      dari emilia nun di jepun..terkebil-kebil mata lembut ni sebelum di korbankan.. 

      dari yanmie…kelakarlah kad ni..

       Terima kasih bebanyak buat mereka ni…
      Posted in kad

      Ninja Assassin Preview Screening

      Malam Rabu lepas Firdaus dan member dia gi tenguk Ninja Assassin di Midvalley….akak nak gi dengan suami hari Sabtu ni…sebab ada lagi 4 tiket lagi.
      Cantiklah tiket wayang ni…sebab berbentuk poskad…terima kasih Nuffnang sebab bagi tiket free..akak dapat sebab buat N3 pasal cerita nilah…

       tulah salah sebab akak join nuffnang ni..macam-macam dapat…preview screnning lagi..org lain lum tenguk…kita tenguk dulu..

      kat depan gambar rain (ala..akak tak sukerlah tgk rain bermandi darah)
      Raizo (Rain) is one of the deadliest assassins in the world.  Taken from the streets as a child, he was transformed into a trained killer by the Ozunu Clan, a secret society whose very existence is considered a myth.  But haunted by the merciless execution of his friend by the Clan, Raizo breaks free from them…and vanishes.  Now he waits, preparing to exact his revenge.
                  In Berlin, Europol agent Mika Coretti (Naomie Harris) has stumbled upon a money trail linking several political murders to an underground network of untraceable assassins from the Far East.  Defying the orders of her superior, Ryan Maslow (Ben Miles), Mika digs into top secret agency files to learn the truth behind the murders.  Her investigation makes her a target, and the Ozunu Clan sends a team of killers, led by the lethal Takeshi (Rick Yune), to silence her forever.  Raizo saves Mika from her attackers, but he knows that the Clan will not rest until they are both eliminated. 
      Now, entangled in a deadly game of cat and mouse through the streets of Europe, Raizo and Mika must trust one another if they hope to survive…and finally bring down the elusive Ozunu Clan.
      Firdaus kata best giler cerita ni…ashik gaduh ajer….darah di mana-mana… 
      Firdaus tak tidur langsung…teruja tenguk cerita ni..apa lagi ..sape yang suker tenguk ganazzzzz-ganazzz gilah ke pawagam…
       
      bermula pada 26hb. November..hari nilah…..tapi untuk 18 tahun ke atas ajer tau..budak kecik tak leh tenguk…takut terkezutttt tgk darah….kang mengigau…elok bawak suami ni…mesti ashik peluk suami sebab takut tenguk darah (akaklah tu..sebab akak suker sentimental…tak suker ganazzzz….suami pulak suker ceta gaduh-gaduh)

      Ninja Assassin Preview Screening

      Malam Rabu lepas Firdaus dan member dia gi tenguk Ninja Assassin di Midvalley….akak nak gi dengan suami hari Sabtu ni…sebab ada lagi 4 tiket lagi.
      Cantiklah tiket wayang ni…sebab berbentuk poskad…terima kasih Nuffnang sebab bagi tiket free..akak dapat sebab buat N3 pasal cerita nilah…

       tulah salah sebab akak join nuffnang ni..macam-macam dapat…preview screnning lagi..org lain lum tenguk…kita tenguk dulu..

      kat depan gambar rain (ala..akak tak sukerlah tgk rain bermandi darah)
      Raizo (Rain) is one of the deadliest assassins in the world.  Taken from the streets as a child, he was transformed into a trained killer by the Ozunu Clan, a secret society whose very existence is considered a myth.  But haunted by the merciless execution of his friend by the Clan, Raizo breaks free from them…and vanishes.  Now he waits, preparing to exact his revenge.
                  In Berlin, Europol agent Mika Coretti (Naomie Harris) has stumbled upon a money trail linking several political murders to an underground network of untraceable assassins from the Far East.  Defying the orders of her superior, Ryan Maslow (Ben Miles), Mika digs into top secret agency files to learn the truth behind the murders.  Her investigation makes her a target, and the Ozunu Clan sends a team of killers, led by the lethal Takeshi (Rick Yune), to silence her forever.  Raizo saves Mika from her attackers, but he knows that the Clan will not rest until they are both eliminated. 
      Now, entangled in a deadly game of cat and mouse through the streets of Europe, Raizo and Mika must trust one another if they hope to survive…and finally bring down the elusive Ozunu Clan.
      Firdaus kata best giler cerita ni…ashik gaduh ajer….darah di mana-mana… 
      Firdaus tak tidur langsung…teruja tenguk cerita ni..apa lagi ..sape yang suker tenguk ganazzzzz-ganazzz gilah ke pawagam…
       
      bermula pada 26hb. November..hari nilah…..tapi untuk 18 tahun ke atas ajer tau..budak kecik tak leh tenguk…takut terkezutttt tgk darah….kang mengigau…elok bawak suami ni…mesti ashik peluk suami sebab takut tenguk darah (akaklah tu..sebab akak suker sentimental…tak suker ganazzzz….suami pulak suker ceta gaduh-gaduh)