Siakap Tiga Rasa

Bila gi ke jj..tenguk ikan siakap …tenguk harga memang murah bebeno…apalagi ..cepat-cepat sambar 2 ekor..oleh sebab kat rumah ni cuma tinggal 3 orang pada hari biasa..masak seekor pun dah cukup…rasanya dah pernah buat…tapi akak rajin nak tepek resepi…resepi asal dari chef ah mat gebu tapi akak c & p dari rumah ummi di kuantan…

Bahan Utama:-
  • 2 ekor ikan bawal hitam sederhana besar (*ummi guna bawal putih tu je)-akak tukar ke ikan siakap-pastu kepakkan ….
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 1/2 camca teh garam
  • 3 camca besar tepung jagung (*ni Ummi tambah)
  • 4 batang putik jagung – hiris serong-tak letak sebab tak ada stok
  • 1/4 ketul bunga kobis – potong kecil
  • 1 batang lada merah – hiris kasar
  • 1 batang seleri – hiris serong-tak ada
  • 1 biji tomato – belah 6
  • 1 camca besar gula

Bahan Tumis:-

  • 1 biji bawang besar – potong berbaji
  • 2 ulas bawang putih – hiris halus
  • 1 inci halia – diketuk
  • 1 camca besar cili kisar

Bahan Sos:-

  • 2 camca besar sos tiram
  • 2 camca besar sos tomato
  • 1 1/2 camca besar sos cili
  • 1 camca besar kicap cair
  • akak tambah sedikit sos ikan
Cara Memasak:-
  1. Lumur ikan yang telah dicuci bersih (akak perapkan dengan jus asam limau dulu dalam 10-15 minit) lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam dan salutkan dengan tepung jagung. Goreng hingga garing dengan minyak yang banyak. Angkat dan ketepikan.
  2. Dalam kuali yang sama, ceduk keluar minyak(akak gunakan minyak zaitun) dan tinggalkan kurang lebih 3 camca besar.
  3. Masukkan bahan-bahan tumis dan goreng hingga garing.
  4. Kemudian masukkan bahan sos kecuali kicap cair. Gaul hingga rata.
  5. Masukkan semua jenis sayuran dan masak 2 – 3 minit.
  6. Masukkan kicap cair, sedikit sos ikan dan gula. Kacau rata.
  7. Tambah 3 camca besar air, kacau dan masukkan ikan bawal tadi. Gaul dengan sos biar mesra.
  8. Angkat dan hias dengan daun salad (akak tak letak pun) sebelum dihidangkan.

Siakap Tiga Rasa

Bila gi ke jj..tenguk ikan siakap …tenguk harga memang murah bebeno…apalagi ..cepat-cepat sambar 2 ekor..oleh sebab kat rumah ni cuma tinggal 3 orang pada hari biasa..masak seekor pun dah cukup…rasanya dah pernah buat…tapi akak rajin nak tepek resepi…resepi asal dari chef ah mat gebu tapi akak c & p dari rumah ummi di kuantan…

Bahan Utama:-
  • 2 ekor ikan bawal hitam sederhana besar (*ummi guna bawal putih tu je)-akak tukar ke ikan siakap-pastu kepakkan ….
  • 1 camca teh serbuk kunyit
  • 1/2 camca teh garam
  • 3 camca besar tepung jagung (*ni Ummi tambah)
  • 4 batang putik jagung – hiris serong-tak letak sebab tak ada stok
  • 1/4 ketul bunga kobis – potong kecil
  • 1 batang lada merah – hiris kasar
  • 1 batang seleri – hiris serong-tak ada
  • 1 biji tomato – belah 6
  • 1 camca besar gula

Bahan Tumis:-

  • 1 biji bawang besar – potong berbaji
  • 2 ulas bawang putih – hiris halus
  • 1 inci halia – diketuk
  • 1 camca besar cili kisar

Bahan Sos:-

  • 2 camca besar sos tiram
  • 2 camca besar sos tomato
  • 1 1/2 camca besar sos cili
  • 1 camca besar kicap cair
  • akak tambah sedikit sos ikan
Cara Memasak:-
  1. Lumur ikan yang telah dicuci bersih (akak perapkan dengan jus asam limau dulu dalam 10-15 minit) lumurkan dengan serbuk kunyit dan garam dan salutkan dengan tepung jagung. Goreng hingga garing dengan minyak yang banyak. Angkat dan ketepikan.
  2. Dalam kuali yang sama, ceduk keluar minyak(akak gunakan minyak zaitun) dan tinggalkan kurang lebih 3 camca besar.
  3. Masukkan bahan-bahan tumis dan goreng hingga garing.
  4. Kemudian masukkan bahan sos kecuali kicap cair. Gaul hingga rata.
  5. Masukkan semua jenis sayuran dan masak 2 – 3 minit.
  6. Masukkan kicap cair, sedikit sos ikan dan gula. Kacau rata.
  7. Tambah 3 camca besar air, kacau dan masukkan ikan bawal tadi. Gaul dengan sos biar mesra.
  8. Angkat dan hias dengan daun salad (akak tak letak pun) sebelum dihidangkan.

Makan…makan..makan

Dari hari Ahad petang ashik bawak yana makan luar…bagi dia peluang nak rasa masakan kat sini sebelum gi ke sana..

Lepas hantar ira kat asrama kami singgah makan kat kedai dekat asrama dia…tenguk tempat macam best aje..macam-macam ada….akak dan hb order char kueh tiaw….akak kata sedap…suami akak kata pulak tak sedap…kat pasar malam kat rumah lagi sedap katanya..murah pulak tu..

Keliling tempat makan ni…macam-macam makanan yang dijual…ada burgerlah, rojak…..suami order tahu bakar…memang sedap…

MMMMM…sedap…imran order lamb chop….masa ambik gambar ada pokcik kat sebelah meja akak kata…….ambil gambar lagi……bila akak snap aje…dia sebut…ambil gambar lagi…isteri dia senyum aje….ada akak kisah…akak punya sukalah…

Yana order sizling mee…bila rasa … kurang sikit…macam kuah tomyam campur kicap pun ada…makan ajelah…..tak berapa sedap..

Hari Isnin temankan yana gi ke tm di jalan kuantan…pastu ke plaza low yatt …dia nak beli barang…lepas selesai urusan …. ada banyak masa lagi nak ke sekolah ira…nak ambil dia balik..pasal nak join gi KLIA…

Lalu kat masjid negara..teringat ct delima kata ada orang jual sup sedap kat pejabat polis bukit aman…nasib baik jumpa….bagi akak okeylah sup tulang tu tapi dah suam…jadi kurang kicklah sikit..akak makan dengan gulai rebung (tak sedap sebab rebung tak masam) yana ambil ikan tenggiri masak sambal…sup ni kami share 2 orang.

Makan kat bangi….dekat dengan soho…tapi ke dalam sikit…dari luar memang tak nampak tempat ni…….dari KLIA terus ikut jalan kampung …nak hantar russhid balik ke kolej…dia kata tempat ni best…….apa ke nama tempat makan ni…belakang dia ada village…

Akak order nasi putih bersama tom yam campur…air honey dew…

Ira…, russhdi dan imran makan mee sizling hailam…not bad…

Suami akak makan nasi goreng sotong…kesemua ni campur air dalam RM58.00…bolehlah…lepas hantar russhdi ke GMI…terus balik…

Makan…makan..makan

Dari hari Ahad petang ashik bawak yana makan luar…bagi dia peluang nak rasa masakan kat sini sebelum gi ke sana..

Lepas hantar ira kat asrama kami singgah makan kat kedai dekat asrama dia…tenguk tempat macam best aje..macam-macam ada….akak dan hb order char kueh tiaw….akak kata sedap…suami akak kata pulak tak sedap…kat pasar malam kat rumah lagi sedap katanya..murah pulak tu..

Keliling tempat makan ni…macam-macam makanan yang dijual…ada burgerlah, rojak…..suami order tahu bakar…memang sedap…

MMMMM…sedap…imran order lamb chop….masa ambik gambar ada pokcik kat sebelah meja akak kata…….ambil gambar lagi……bila akak snap aje…dia sebut…ambil gambar lagi…isteri dia senyum aje….ada akak kisah…akak punya sukalah…

Yana order sizling mee…bila rasa … kurang sikit…macam kuah tomyam campur kicap pun ada…makan ajelah…..tak berapa sedap..

Hari Isnin temankan yana gi ke tm di jalan kuantan…pastu ke plaza low yatt …dia nak beli barang…lepas selesai urusan …. ada banyak masa lagi nak ke sekolah ira…nak ambil dia balik..pasal nak join gi KLIA…

Lalu kat masjid negara..teringat ct delima kata ada orang jual sup sedap kat pejabat polis bukit aman…nasib baik jumpa….bagi akak okeylah sup tulang tu tapi dah suam…jadi kurang kicklah sikit..akak makan dengan gulai rebung (tak sedap sebab rebung tak masam) yana ambil ikan tenggiri masak sambal…sup ni kami share 2 orang.

Makan kat bangi….dekat dengan soho…tapi ke dalam sikit…dari luar memang tak nampak tempat ni…….dari KLIA terus ikut jalan kampung …nak hantar russhid balik ke kolej…dia kata tempat ni best…….apa ke nama tempat makan ni…belakang dia ada village…

Akak order nasi putih bersama tom yam campur…air honey dew…

Ira…, russhdi dan imran makan mee sizling hailam…not bad…

Suami akak makan nasi goreng sotong…kesemua ni campur air dalam RM58.00…bolehlah…lepas hantar russhdi ke GMI…terus balik…

Terima kasih semua


Terima kasih bebanyak buat member-member yang mendoakan yana…nak jawab komen dan shoutbox tu rasanya banyak sangat…

oleh sebab itu terimalah kad dari akak …love you all…

Alhamdulliah beliau telah selamat sampai kat sana dan dia kata best…… bilik dia macam hotel…tapi dari air port bangalore ke devengare tu makan masa 4-5 jam…ponek naik bas..dahlah jalan tak berapa bagus….tak apalah … bukan senang nak senang kan…

Kek Coklat Versi Bakar

Kek coklat versi bakar ni akak ambil resepi dari rumah hana http://hanamemories.blogspot.com/ yang tinggal di jepun …. buat untuk majlis kat rumah akak hari sabtu yang lalu…semua tetamu kata best … habis licin…resepi asal dari fendi@yani taukeh myr…..

Kek Coklat

Bahan-bahan

  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang

Bahan A

  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B

  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum

Topping

  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak
  • – tang topping akak agak-agak aje..panaskan coklat masakan pastu campur dengan susu cair secara double boiled pastu angkat bila dah cair…kemudian masukkan 1 sudu makan mentega dan kacau sebati..barulah di tuang atas kek yang telah sejuk.

Cara-cara

  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Kemudian masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, deng an api kecik panaskan sampai nampak dah ok…taruk je atas kek yg dah sejuk
Posted in Kek

Kek Coklat Versi Bakar

Kek coklat versi bakar ni akak ambil resepi dari rumah hana http://hanamemories.blogspot.com/ yang tinggal di jepun …. buat untuk majlis kat rumah akak hari sabtu yang lalu…semua tetamu kata best … habis licin…resepi asal dari fendi@yani taukeh myr…..

Kek Coklat

Bahan-bahan

  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang

Bahan A

  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe

Bahan B

  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum

Topping

  • 1/2 cawan koko van hauten
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 1 sudu besar minyak masak
  • – tang topping akak agak-agak aje..panaskan coklat masakan pastu campur dengan susu cair secara double boiled pastu angkat bila dah cair…kemudian masukkan 1 sudu makan mentega dan kacau sebati..barulah di tuang atas kek yang telah sejuk.

Cara-cara

  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Kemudian masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak
  6. Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, deng an api kecik panaskan sampai nampak dah ok…taruk je atas kek yg dah sejuk
Posted in Kek

Akhirnya….masa yang di nanti telah tiba

Tenguk beg aje dah terasa sayu dihati…al maklumlah..tak pernah lagi berpisah jauh macam ni..tempat yang tak pernah di impikan..tapi nak buat camna..terpaksalah redha….jpa nak hantar ke sana..nak buat camna…

JPA dah siap bagi duit rupee…senang sikit macam tu…ira berangan nak duit tu…akak kata kena belajar pandai-pandai..nanti dapat ikut jejak kakak dia..

Yana memang tak pernah ada laptop…bila nak pergi ni ayah dia hadiahkanlah benda ni..sukalah hati dia..tapi benda ni memang kena ada..senang nanti akak nak ym….hantar e mail ataupun pakai webcam..ayah dia hadiahkan jugak kamera..senang dia nak ambil gambar dan mak dia bolehlah tayang gambar dia kat blog akak..

Imran yang sibuk nak tolak troli tu..

Kenangan bersama-sama adik beradik..

Masih sempat lagi bergurau senda..

Kenangan bersama keluarga

Tenguklah air muka akak tu…ada muka sedih ke???? Tak lah kan..mama rock mana nak jiwang-jiwang….

Adik lelaki akak pun datang jugak…nak pergi se orang..yang menghantar…fuhhhh ramai…

Bukan senang suami akak nak bergambar macam ni..entah kenapa naklah pulak bila akak suruh posing..

Sementara menunggu pihak jpa nak bagi taklimat…kami lepak dulu…imran dan anak buah akak sibuk nak beli barang kat airport…harga mencekik darah…

Senyuman dari pelajar … tentu seronok nak gi tempat orang…pelajar india tu lagi seronok gamaknya…balik ke negeri dia….

Bersama junior KTT Salak Tinggi…mereka jenguk senior nak fly….kolej ktt sediakan bas ke sini….kat belah akak tu si nina yang baru masuk ke ktt 3 minggu..selama ni ashik bersapa di alam cyber…akhirnya jumpa pulak kat airport…terharu pulak rasa hati bila dia sanggup cari akak kat sini…acik doakan agar nina jugak berjaya macam kak yana dan dapat pergi ke india dalam masa 2 tahun lagi…tapi kena study hard ye…mintak-mintak pergi pulak sama tempat dengan yana..

Sebelum turun ke bawah…ambil gambar lagi….bukan akak aje yang sibuk snap sana…snap sini…orang lain pun sibuk macam akak jugak…….nanti kat bangalore..masing-masing berpisah…gi ke tempat yang berlainan……russhdi pun menyibuk nak posing kali terakhir…

Yana pun macam akak jugak…relax aje…siap senyum lagi…amanat terakhir sebelum dia ke balai berlepas…

Mereka gelakkan akak…mereka kata mata akak merah sebab nak menangis…ha..ha..ha…akak tak nangis tau…betul…tak tipu..

Ira pun senyum…tak mainlah nangis-nangis…

Rajin betul kawan-kawan yana dari sekolah seri putri dulu datang nak hantar yana fly…

Sebelum turun ke bawah….ada yang menangis sebab sedih…akak menangis dalam hati udahlah…
good luck yana…

Akhirnya….masa yang di nanti telah tiba

Tenguk beg aje dah terasa sayu dihati…al maklumlah..tak pernah lagi berpisah jauh macam ni..tempat yang tak pernah di impikan..tapi nak buat camna..terpaksalah redha….jpa nak hantar ke sana..nak buat camna…

JPA dah siap bagi duit rupee…senang sikit macam tu…ira berangan nak duit tu…akak kata kena belajar pandai-pandai..nanti dapat ikut jejak kakak dia..

Yana memang tak pernah ada laptop…bila nak pergi ni ayah dia hadiahkanlah benda ni..sukalah hati dia..tapi benda ni memang kena ada..senang nanti akak nak ym….hantar e mail ataupun pakai webcam..ayah dia hadiahkan jugak kamera..senang dia nak ambil gambar dan mak dia bolehlah tayang gambar dia kat blog akak..

Imran yang sibuk nak tolak troli tu..

Kenangan bersama-sama adik beradik..

Masih sempat lagi bergurau senda..

Kenangan bersama keluarga

Tenguklah air muka akak tu…ada muka sedih ke???? Tak lah kan..mama rock mana nak jiwang-jiwang….

Adik lelaki akak pun datang jugak…nak pergi se orang..yang menghantar…fuhhhh ramai…

Bukan senang suami akak nak bergambar macam ni..entah kenapa naklah pulak bila akak suruh posing..

Sementara menunggu pihak jpa nak bagi taklimat…kami lepak dulu…imran dan anak buah akak sibuk nak beli barang kat airport…harga mencekik darah…

Senyuman dari pelajar … tentu seronok nak gi tempat orang…pelajar india tu lagi seronok gamaknya…balik ke negeri dia….

Bersama junior KTT Salak Tinggi…mereka jenguk senior nak fly….kolej ktt sediakan bas ke sini….kat belah akak tu si nina yang baru masuk ke ktt 3 minggu..selama ni ashik bersapa di alam cyber…akhirnya jumpa pulak kat airport…terharu pulak rasa hati bila dia sanggup cari akak kat sini…acik doakan agar nina jugak berjaya macam kak yana dan dapat pergi ke india dalam masa 2 tahun lagi…tapi kena study hard ye…mintak-mintak pergi pulak sama tempat dengan yana..

Sebelum turun ke bawah…ambil gambar lagi….bukan akak aje yang sibuk snap sana…snap sini…orang lain pun sibuk macam akak jugak…….nanti kat bangalore..masing-masing berpisah…gi ke tempat yang berlainan……russhdi pun menyibuk nak posing kali terakhir…

Yana pun macam akak jugak…relax aje…siap senyum lagi…amanat terakhir sebelum dia ke balai berlepas…

Mereka gelakkan akak…mereka kata mata akak merah sebab nak menangis…ha..ha..ha…akak tak nangis tau…betul…tak tipu..

Ira pun senyum…tak mainlah nangis-nangis…

Rajin betul kawan-kawan yana dari sekolah seri putri dulu datang nak hantar yana fly…

Sebelum turun ke bawah….ada yang menangis sebab sedih…akak menangis dalam hati udahlah…
good luck yana…

Majlis Doa Selamat Dan Tahlil

Hari Sabtu lepas kami sekeluarga mengadakan majlis tahlil dan doa selamat untuk arwah yang telah pergi dan semuga yana selamat pergi dan selamat masa di sana.

Memang tak jemput ramai orang…cuma jiran tetangga dan adik beradik suami dan adik beradik akak..oleh sebab sibuk berulang alik ke hospital jadi akak tak masak cuma order aje..

Order nasi ayam…sedap jugak nasi ayam ni…

Roti jala dan kuah durian…roti jala ni order dengan jiran depan rumah jadi akak cuma masak kuah durian aje…rupernya ada yang suka makan roti jala dengan kari…terutama belah keluarga suami akak….orang johor suka makan dengan kari…terpaksalah beli kari kat kedai…

posing bersama member dia yang sudi datang ke rumah…

Berposing pulak kat pintu rumah akak..

Agaknya anak-anak dara ni kata best kot puding marble tu..

Dah kenyang dah…

Buat puding roti ni 2 loyang….hari Khamis lepas suruh yana buat sikit dulu..nak test sedap ke idak….memang sedap…kek coklat pun akak buat sendiri..

Puding cendol kak long akak yang bagi … dia oder dengan jiran kat rumah dia…alhamdulliah boleh dikatakan semua tetamu datang ke majlis akak ni…petang nanti dalam pukul 4.00 petang kami sekeluarga akan bertolak ke KLIA….imran dan ira pun tak gi sekolah…sebab nak hantar kakak dia…

Semuga beliau selamat sampai di sana….dan semuga beliau dapat menghabiskan pengajian beliau..Doakan ye…