Ayam

Ayam Bakar

Buat ayam bakar pakai bahan perap segera  pulak…dah pernah cuba buat masa duduk di indon…memang senang…..makan bersama nasi halia..dan kari puyuh
Akak gunakan se ekor ayam belah 12 dan perap selama 2-3 jam…bakar dalam suhu 200 F dalam masa 45-1 jam..cubalah ye..
nilah sos perap ni…tak yah pakai beli mustard, honey dan herb…sekali-sekali angin tak rajin melanda…
Advertisements
Ayam

Ayam Bakar

Buat ayam bakar pakai bahan perap segera  pulak…dah pernah cuba buat masa duduk di indon…memang senang…..makan bersama nasi halia..dan kari puyuh
Akak gunakan se ekor ayam belah 12 dan perap selama 2-3 jam…bakar dalam suhu 200 F dalam masa 45-1 jam..cubalah ye..
nilah sos perap ni…tak yah pakai beli mustard, honey dan herb…sekali-sekali angin tak rajin melanda…
hari raya

Raya di Segamat

 Taukeh bunga api  dan mercun ajak sepupu dia main mercun dan bunga api malam akak sampai….banyak betul dia bawak..berdentum dentum..yang hairannya ada budak kecik 3 orang tak terperanjat pulak tu..elok aje tidur..
budak-budak main mercun apa ek…luperlah pulak nama apa..
pak saudara (baju hitam) dan anak buah main tembak-tembak..macam kanak-kanak rianglah pulak..
 kakak  ipar (lain ayah) yang baru di sahkan mengidap kanser darah dari jasin melaka..dia balik ke kampung semata-mata nak jumpa adik beradik..kesian tenguk dia..jalan pun tak larat…kena papah..pagi sampai..lepas maghrib balik semula ke melaka..semuga beliau cepat sembuh..
pagi makan nasi goreng..2 mangkuk besar…ramai betul..semua balik..adik beradik suami 10 orang campur suami isteri..campur anak beranak pastu kakak ipar pulak 3 orang anak yang dah beranak pinak pun balik…rasanya nak dekat  70 lebih kot…..
 kena cari port nak tidur.. kena chop dulu…..tidur sampai kat dapur….nasib baiklah rumah kampung besar..
suami akak teringin nak makan ubi rebus..ayah dia dengan gigihnya gi cabut kat rumah jiran..best betul ubi rebus ni..empuk..tak macam kat kl punya…
makan pulak dengan sambal tumis ikan bilis…akak makan tak ingat..pastu kembung…
lepas minum..anak buah kena kemas stor atok mereka..ashik melepak aje…dahlah atok mereka dah tak larat
 Nilah ketua chef dan ketua segala-galanya..kalau bagi arahan semua dengar..al maklumlah kakak sulung…mak long ..tinggal kat jay bee…dia hairan apa pasal akak ashik ambil gambar aje..
adik suami yang jadi tukang inventori (pak itam duduk kat jaybe) tenguk mana nak bakar dan mana nak simpan balik..masa nilah akak terjumpa benda lama..apalagi akak kutip dan bawak balik..
 lepas tu kak long, adik ipar, akak dan suami bergegas ke pasar..nak buat bbq…collect duit dengan adik beradik..idea orang langkawi..konon-kononnya macam hari keluargalah..pergi nak dekat pukul 10.30 pagi..tentulah balik lambat…orang kat rumah sibuk call tanya bila nak balik  pasal bara api dah siap…nak cepat ada pulak keretapi lalu...
balik dari pasar suruh ipar tolong bersihkan ayam, ikan, daging dan sotong..orang perempuan prepare benda nak perap…
 mula-mula bakar daging..akak perap dengan sos segera ..beli kat giant
..nak cepat sebab dah pukul 1.00 lebih..nasib baik orang kat rumah dah masak nasi..makan lauk cincai dulu..
berebut beb…al maklumlah ramai kan ..abaikan perut tukang bakar..berlenggeng
pastu bakar kambing pulak..pun lumur dengan sos perap segera..tak sempat perap..salah satu tukang bakar suami akak…

firdaus pun rajin kipas mengipas

anak buah interframe..masa sessi bakar membakar
pastu bakar sotong dan ikan yang di lumur dengan garam dan kunyit aje..masing-masing dah tak sabar nak makan..
mula-mula bakar atas meja.
pastu meja hitam terbakar…langsung kena letak kat bawah….rosak harta bapa mertua..
berebut makan daging kambing…akak beli sikit aje..ingatkan ramai tak makin daging kambing….cicah dengan blackpapper sos jenama life….topping pun beli kat giant..adik ipar dan biras
pastu bakar ayam…masa ni dah slow…ayam kami beli 15 ekor…sampai malam tak habis..esoknya buat mee dan bihun soto..makan tulah sebelum balik semula ke kl
ira yang seronok..makan tak berhenti…
syok tenguk pokok buah naga bapa mertua tengah berbunga..adik ipar sibuk suruh ambil gambar masuk dalam blog..
malam main lagi…nak habiskan stok sebab besok ramai yang nak balik…
baling jangan tak baling ..nasib baik tak ada yang putus jari atau pun tangan
orang langkawi yang beraya kat kampung…biras akak
anak orang langkawi..bukan senang nak jumpa ..jarang balik ke semenanjung 
baju merah tu panggil akak nek da (oh terasa diri ni dah tua..cucu kak long ) dan sebelah tu anak buah paling bongsu
ubi rebus masih banyak..pagi sebelum balik akak goreng dengan tepung..cicah dengan sambal kicap….

Besoknya hari Rabu kami sekeluarga berangkat balik ke kuala lumpur…jalan clear…lepas  tu dobi mendobilah pulak.. post signature

hari raya

Raya di Segamat

 Taukeh bunga api  dan mercun ajak sepupu dia main mercun dan bunga api malam akak sampai….banyak betul dia bawak..berdentum dentum..yang hairannya ada budak kecik 3 orang tak terperanjat pulak tu..elok aje tidur..
budak-budak main mercun apa ek…luperlah pulak nama apa..
pak saudara (baju hitam) dan anak buah main tembak-tembak..macam kanak-kanak rianglah pulak..
 kakak  ipar (lain ayah) yang baru di sahkan mengidap kanser darah dari jasin melaka..dia balik ke kampung semata-mata nak jumpa adik beradik..kesian tenguk dia..jalan pun tak larat…kena papah..pagi sampai..lepas maghrib balik semula ke melaka..semuga beliau cepat sembuh..
pagi makan nasi goreng..2 mangkuk besar…ramai betul..semua balik..adik beradik suami 10 orang campur suami isteri..campur anak beranak pastu kakak ipar pulak 3 orang anak yang dah beranak pinak pun balik…rasanya nak dekat  70 lebih kot…..
 kena cari port nak tidur.. kena chop dulu…..tidur sampai kat dapur….nasib baiklah rumah kampung besar..
suami akak teringin nak makan ubi rebus..ayah dia dengan gigihnya gi cabut kat rumah jiran..best betul ubi rebus ni..empuk..tak macam kat kl punya…
makan pulak dengan sambal tumis ikan bilis…akak makan tak ingat..pastu kembung…
lepas minum..anak buah kena kemas stor atok mereka..ashik melepak aje…dahlah atok mereka dah tak larat
 Nilah ketua chef dan ketua segala-galanya..kalau bagi arahan semua dengar..al maklumlah kakak sulung…mak long ..tinggal kat jay bee…dia hairan apa pasal akak ashik ambil gambar aje..
adik suami yang jadi tukang inventori (pak itam duduk kat jaybe) tenguk mana nak bakar dan mana nak simpan balik..masa nilah akak terjumpa benda lama..apalagi akak kutip dan bawak balik..
 lepas tu kak long, adik ipar, akak dan suami bergegas ke pasar..nak buat bbq…collect duit dengan adik beradik..idea orang langkawi..konon-kononnya macam hari keluargalah..pergi nak dekat pukul 10.30 pagi..tentulah balik lambat…orang kat rumah sibuk call tanya bila nak balik  pasal bara api dah siap…nak cepat ada pulak keretapi lalu...
balik dari pasar suruh ipar tolong bersihkan ayam, ikan, daging dan sotong..orang perempuan prepare benda nak perap…
 mula-mula bakar daging..akak perap dengan sos segera ..beli kat giant
..nak cepat sebab dah pukul 1.00 lebih..nasib baik orang kat rumah dah masak nasi..makan lauk cincai dulu..
berebut beb…al maklumlah ramai kan ..abaikan perut tukang bakar..berlenggeng
pastu bakar kambing pulak..pun lumur dengan sos perap segera..tak sempat perap..salah satu tukang bakar suami akak…

firdaus pun rajin kipas mengipas

anak buah interframe..masa sessi bakar membakar
pastu bakar sotong dan ikan yang di lumur dengan garam dan kunyit aje..masing-masing dah tak sabar nak makan..
mula-mula bakar atas meja.
pastu meja hitam terbakar…langsung kena letak kat bawah….rosak harta bapa mertua..
berebut makan daging kambing…akak beli sikit aje..ingatkan ramai tak makin daging kambing….cicah dengan blackpapper sos jenama life….topping pun beli kat giant..adik ipar dan biras
pastu bakar ayam…masa ni dah slow…ayam kami beli 15 ekor…sampai malam tak habis..esoknya buat mee dan bihun soto..makan tulah sebelum balik semula ke kl
ira yang seronok..makan tak berhenti…
syok tenguk pokok buah naga bapa mertua tengah berbunga..adik ipar sibuk suruh ambil gambar masuk dalam blog..
malam main lagi…nak habiskan stok sebab besok ramai yang nak balik…
baling jangan tak baling ..nasib baik tak ada yang putus jari atau pun tangan
orang langkawi yang beraya kat kampung…biras akak
anak orang langkawi..bukan senang nak jumpa ..jarang balik ke semenanjung 
baju merah tu panggil akak nek da (oh terasa diri ni dah tua..cucu kak long ) dan sebelah tu anak buah paling bongsu
ubi rebus masih banyak..pagi sebelum balik akak goreng dengan tepung..cicah dengan sambal kicap….

Besoknya hari Rabu kami sekeluarga berangkat balik ke kuala lumpur…jalan clear…lepas  tu dobi mendobilah pulak.. post signature

Ayam

Kari burung dara aka burung puyuh

Beli burung puyuh ni kat pasar tani..yang bestnya dah siap salai…3 ekor RM10.00..besar tau burung ni…akak buat masak kari ..makan bersama dengan nasi halia….yang best tu sebab daging dia lembut sangat..lain kali boleh beli lagi.
Bahan-bahan

  • 3 ekor burung puyuh salai-dibelah 2
  • 6 ulas bawang merah-tumbuk/kisar
  • 4 ulas bawang putih-tumbuk/kisar
  • 1/2 biji bawang merah-tumbuk/kisar
  • 1 inci halia (halia ni lagi lebih lagi bagus..buang angin/hilangkan bau ayam)tumbuk/kisar
  • 5 sudu besar rempah kari daging (akak guna babas)
  • 3 biji bawang kecil (hiris, goreng..pastu campur dgn bahan kisar diatas)tak nak buat pun tak apa
  • 2 biji ubi kentang -dibelah  
  • 400gm santan pekat
  • 300ml air-terpulang pada kepekatan  yang di kehendaki
  • sedikit air
  • garam
  • sedikit air asam jawa


Bahan untuk menumis

  • 2 tangkai daun kari,  
  • 1 biji bawang besar-dihiris panjang
  • 1 biji bawang putih – dihiris
  • 2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 1 btg kayu manis 
  • minyak untuk menumis


Cara-caranya

1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan bersama rempah kari dan  masukkan sedikit air dan perlahankan api.
3. Biarkan sehingga terbit minyak dan kacau selalu.sambil dikacau dan masukkan sedikit garam.
4. Masukkan santan pekat bersama air dan biarkan sehingga mendidih.
5. Bila dah mendidih  masukkan pulak ubi kentang dan burung puyuh.
6. Biarkan sampai kentang empuk dan burung puyuh lembut dengan api sederhana.
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam dan padamkan api.

post signature

Ayam

Kari burung dara aka burung puyuh

Beli burung puyuh ni kat pasar tani..yang bestnya dah siap salai…3 ekor RM10.00..besar tau burung ni…akak buat masak kari ..makan bersama dengan nasi halia….yang best tu sebab daging dia lembut sangat..lain kali boleh beli lagi.
Bahan-bahan

  • 3 ekor burung puyuh salai-dibelah 2
  • 6 ulas bawang merah-tumbuk/kisar
  • 4 ulas bawang putih-tumbuk/kisar
  • 1/2 biji bawang merah-tumbuk/kisar
  • 1 inci halia (halia ni lagi lebih lagi bagus..buang angin/hilangkan bau ayam)tumbuk/kisar
  • 5 sudu besar rempah kari daging (akak guna babas)
  • 3 biji bawang kecil (hiris, goreng..pastu campur dgn bahan kisar diatas)tak nak buat pun tak apa
  • 2 biji ubi kentang -dibelah  
  • 400gm santan pekat
  • 300ml air-terpulang pada kepekatan  yang di kehendaki
  • sedikit air
  • garam
  • sedikit air asam jawa


Bahan untuk menumis

  • 2 tangkai daun kari,  
  • 1 biji bawang besar-dihiris panjang
  • 1 biji bawang putih – dihiris
  • 2 bunga lawang, 4 bunga cengkih, 1 btg kayu manis 
  • minyak untuk menumis


Cara-caranya

1. Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumis sampai layu dah naik bau.
2. Masukkan bahan kisar/tumbuk dan bersama rempah kari dan  masukkan sedikit air dan perlahankan api.
3. Biarkan sehingga terbit minyak dan kacau selalu.sambil dikacau dan masukkan sedikit garam.
4. Masukkan santan pekat bersama air dan biarkan sehingga mendidih.
5. Bila dah mendidih  masukkan pulak ubi kentang dan burung puyuh.
6. Biarkan sampai kentang empuk dan burung puyuh lembut dengan api sederhana.
7. Rasa garam dan masukkan sedikit air asam dan padamkan api.

post signature

hari raya

Persiapan Rayer di Davangere, India

Gambar yana dengan member dia keluar dalam utusan malaysia semalam…
 tentu ibubapa kat malaysia happy tenguk gambar anak masing-masing..termasuklah akak…

Pelajar malaysia dari kolar, belgaum, mysore, salem, pondicherry, mangalore dan manipal berkumpul di Bapuji International Hostel di Davangere.(kat tempat yana belajar)

Gambar ni semua sebelum menyambut hari raya di sana…masak dululah baru makan time…seronok tenguk mereka bekerjasama…apa yang penting…kerjasama…senior mereka yang tunjuk ajar masa di sana..almaklumlah pelajar baru baru sampai..tak tahu nak masak apa….

Kenalah beli barang nak masak..beli cili kering 
kena lah kisar mengisar…
 membasuh ayam..orang lelaki yang buat
 potong memotong
potong kobis..nak buat coleslaw dan masak kuah lodeh
 chef-chef muda(terror ek student malaysia ni..)
kacau jangan tak kacau
rendang di perantauan
dah siap dah..nasi impit segera
 masak jugak kuah kacang
hiasan hari raya di kolej..ala-ala india

masak rendang ayam…tukang masak tak ramai…yang eksyen aje yang ramai…
dah siap pun..tapi rendang ayam dia ada hancur sikit..biasalah budak-budak masak..dan kuah lodeh
buat coleslaw untuk makan malam
chef tengah mengaul ayam nak di buat bbq
bukan senang nak hidupkan arang
bakar membakar…mesti sedap agaknya ayam tu…
ada jugak bunga api
manalah dia orang ni dapat benda ni. terasalah jugak kemeriahannya
 
dah siap bakar..makanlah
lepas makan malam
 
 ambil gambar  bersama pegawai jpa
naqib yang accident masa kat sana..kesian….
  nanti akak show lagi gambar di pagi rayer….
terima kasih  untuk member yana yang bagi kebenaran ambil gambar di facebook mereka seperti guntang gunting (sapelah nama dia akak tak tahu),  Nurul Hamidah mira yasmeen,  aten chan dan imanul  hassan..gambar yana tak banyak…
hari raya

Persiapan Rayer di Davangere, India

Gambar yana dengan member dia keluar dalam utusan malaysia semalam…
 tentu ibubapa kat malaysia happy tenguk gambar anak masing-masing..termasuklah akak…

Pelajar malaysia dari kolar, belgaum, mysore, salem, pondicherry, mangalore dan manipal berkumpul di Bapuji International Hostel di Davangere.(kat tempat yana belajar)

Gambar ni semua sebelum menyambut hari raya di sana…masak dululah baru makan time…seronok tenguk mereka bekerjasama…apa yang penting…kerjasama…senior mereka yang tunjuk ajar masa di sana..almaklumlah pelajar baru baru sampai..tak tahu nak masak apa….

Kenalah beli barang nak masak..beli cili kering 
kena lah kisar mengisar…
 membasuh ayam..orang lelaki yang buat
 potong memotong
potong kobis..nak buat coleslaw dan masak kuah lodeh
 chef-chef muda(terror ek student malaysia ni..)
kacau jangan tak kacau
rendang di perantauan
dah siap dah..nasi impit segera
 masak jugak kuah kacang
hiasan hari raya di kolej..ala-ala india

masak rendang ayam…tukang masak tak ramai…yang eksyen aje yang ramai…
dah siap pun..tapi rendang ayam dia ada hancur sikit..biasalah budak-budak masak..dan kuah lodeh
buat coleslaw untuk makan malam
chef tengah mengaul ayam nak di buat bbq
bukan senang nak hidupkan arang
bakar membakar…mesti sedap agaknya ayam tu…
ada jugak bunga api
manalah dia orang ni dapat benda ni. terasalah jugak kemeriahannya
 
dah siap bakar..makanlah
lepas makan malam
 
 ambil gambar  bersama pegawai jpa
naqib yang accident masa kat sana..kesian….
  nanti akak show lagi gambar di pagi rayer….
terima kasih  untuk member yana yang bagi kebenaran ambil gambar di facebook mereka seperti guntang gunting (sapelah nama dia akak tak tahu),  Nurul Hamidah mira yasmeen,  aten chan dan imanul  hassan..gambar yana tak banyak…
Nasi

Nasi Halia

Buat nasi halia ni masa minggu terakhir puasa..masa tu anak-anak balik..jadi jamulah makan sedap sikit..resepi akak c & p dari umah chef ah mat gebu…terima kasih cik mat…bagus tau makan nasi yang ada halia..boleh buang angin dalam badan..

BAHAN-BAHANNYA 🙂
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toska
1 liter air
3 helai daun pandan, disimpul
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 ulas bawang putih, cincang
1 1/2 inci halia, dihiris nipis
1 kiub ayam “Maggi”
1/4 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA 🙂

  1. Cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan daun pandan hingga harum. Masukkan beras dan goreng sekejap beras tadi bersama bahan2 tumis.
  2. Alihkan bahan no. 1 ke dalam rice cooker. Hancurkan kiub pati ayam, kacau rata dan tambah sedikit garam, kacau lagi. Masak seperti kita memasak nasi biasa.
  3. Bila dah masak, gaul dengan chop stick, cukup 3 – 4 kali saja dibalik2kan nasi tadi untuk mengelakkan beras patah2. Biar nasi tanak.
  4. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidang, jika suka….

 Masih berasap lagi..baru keluar dari periuk..makan apa ek dengan nasi halia ni..besoklah bagi resepi ye…

Nasi

Nasi Halia

Buat nasi halia ni masa minggu terakhir puasa..masa tu anak-anak balik..jadi jamulah makan sedap sikit..resepi akak c & p dari umah chef ah mat gebu…terima kasih cik mat…bagus tau makan nasi yang ada halia..boleh buang angin dalam badan..

BAHAN-BAHANNYA 🙂
500 g beras basmathi, rendam 20 minit dan toska
1 liter air
3 helai daun pandan, disimpul
1 biji bawang besar, hiris nipis
2 ulas bawang putih, cincang
1 1/2 inci halia, dihiris nipis
1 kiub ayam “Maggi”
1/4 camca teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa

CARA MEMBUATNYA 🙂

  1. Cairkan mentega dalam kuali, tumis bawang besar, halia, bawang putih dan daun pandan hingga harum. Masukkan beras dan goreng sekejap beras tadi bersama bahan2 tumis.
  2. Alihkan bahan no. 1 ke dalam rice cooker. Hancurkan kiub pati ayam, kacau rata dan tambah sedikit garam, kacau lagi. Masak seperti kita memasak nasi biasa.
  3. Bila dah masak, gaul dengan chop stick, cukup 3 – 4 kali saja dibalik2kan nasi tadi untuk mengelakkan beras patah2. Biar nasi tanak.
  4. Tabur hirisan daun sup/daun bawang dan bawang goreng sebelum dihidang, jika suka….

 Masih berasap lagi..baru keluar dari periuk..makan apa ek dengan nasi halia ni..besoklah bagi resepi ye…