Nasi Lemak Halba

Terima kasih buat teman-teman yang sudi mengomen pasal pertunangan anak lelaki akak hari Sabtu lepas.  Insyallah jika ada umur dan rezeki akak jemput pembaca blog akak yang sudi nak hadir  tapi lama lagi tau sebab ikat 1 tahun.  Tapi sekarang ni pejam celik..pejam celik dah setahun sebab terasa masa cepat sangat berlalu 

Akak pilih tarikh bulan disember tahun depan sebab Ira ambil periksa SPM 2013 dan Yana pula kena habiskan peperiksaan akhirnya dulu sebelum boleh bercuti lama di sini.  Tak bestlah kalau buat majlis perkawinan pertama kali kalau semua anak tak leh berkumpul.  Anak perempuan akak kata dah settle semua mereka bolehlah berjimba-jimba.

Pertamakali buat nasi lemak halba.  Selalunya akak guna halba bila masak kari ikan.  Nasi dagang pun guna halba gak kan. 


Bahan-bahan (Anggaran-7 orang makan)
4 cawan beras basmathi (beras biasa pun boleh)
4 cawan air
2 cawan santan
1 biji bawang besar-hiris
1 biji bawang putih-hiris
1 inci halia-hiris halus
1 sudu makan halba 
1 batang serai-ketuk hujung
3 helai daun pandan-disiat dan di simpul
1/2 sudu teh garam
 
Bahan lain
telur
timun
kacang tanah goreng
ikan bilis goreng


Cara-caranya

Rendam beras basmathi 20 minit.  
Masukkan semua bahan ke dalam periuk elektrik dan onkan suis.
Biarkan mendidih baru masukkan beras bamathi..kacau  dan masak seperti biasa.

Bila dah kering, kareh/kacau nasi dengan chopstick nak mengelakkan dari beras dari patah.  

Bolehlah di hidangkan bersama ikan bilis goreng, kacang tanah, telur rebus dan timun

Bahan-bahan

  • 500 gm udang – buang kulit
  • 6-8 sudu makan cili kisar
  • 5 biji bawang merah *
  • 1 biji bawang besar*
  • 4 biji bawang putih*
  • sedikit belacan*
  • 1 biji bawang besar-hiris bulat
  • garam secukupnya
  • air asam jawa secukupnya
  • minyak untuk menumis
Cara Memasak
1.  Kisar/tumbuk  bahan-bahan bertanda *. 
2.  Panaskan minyak dan tumis bahan yang telah di kisar sampai naik bau.
3.  Masukkan cili kisar dan kacau sehingga naik minyak/cili masak.
4.  Masukkan air asam jawa lebih kurang 1/2 cawan bersama garam.
5.  Masukkan udang dan hirisan bawang besar  dan perlahan api dan biarkan dalam 10-15 minit.

6.  Sebelum di tutup api rasa cukup asam garam dan barulah di padam api.
 

Akak Bakal Mendapat Menantu

Assalammualaikum
Ada ker yang tertunggu-tunggu N3 akak ek.

Terima kasih buat semua yang sudi memberi komen N3 semalam.
Selalu ikut orang gi majlis camni..bila tiba majlis sendiri barulah terasa debaran di hati.

Akak dan suami pergi merisik gadis idaman hati anak lelaki pada hari raya yang lepas.  Kata sepakat telah di pilih pada 15hb. Disember 2012 akan diadakan majlis pertunangan.

 Semua muka serius mendengar perbincangan 
kedua belah pihak termasuklah akak.  
Tak leh campur beb..cuma dengar ajer
terima kasih abang ipar yang mewakili kami berdua 
bersama adik dan suami kak intan
cincin pertunangan
sepersalinan pakaian

Cupcakes hantaran dari Ruby salah seorang blogger yang akak pernah kenal dah lama dah.

 Sirih junjung dalam bakul..suka akak tenguk..semua hantaran 
adalah hasil kerja tangan Kak Intan
Terima kasih  Kak Intan
 Hantaran dari pihak perempuan

 tuala

 kek red velvet yang sedapppp

 coklat sedap

wangi wangian

 buah

 sirih junjung (cilok dari fb tunang anak)

5 dari pihak kami dan  7 dari pihak perempuan
alahai tak berapa nampak cincin pertunangan ni
Oleh kerana anak akak ni cucu sulung..akak suruh mak akak sarungkan cincin pertunangan. Teringat arwah abah yang teringin nak melihat majlis pertunangan cucu pertama beliau tapi apakan daya. Al fatihah buat arwah abah.

 cincin pilihan mereka berdua
 Untuk kenangan..tersenyum simpul
 Kakak kesayangan
 Ipar duai
Anak saudara belah akak..kebetulan ada pula yang pakai pink
kakak ipar  dan adik ipar bersama anak-anak
Makan time..Wah tersenyum gembira mereka ni semua
 
Alhamdulliah bermacam juadah yang di sediakan buat kami.  
Terima kasih kepada semua yang hadir..maaf jika ada yang terkasar bahasa

Tersenyum lebar anak akak sebab dah tertunai hasrat dihati..
ok anakku..mulai sekarang jangan membazir duit tak tentu pasal.  Cepat-cepat penuhkan tabungan jika nak cepat naik pelamin.

Doakan yer agar semua urusan seterusnya akan termakbul dan di permudahkan olehnya.

p/s dah mula pikir macam-macam ni..biasalah hati seorang ibu yang pertama kali nak terima menantu..teruja bebbbb.

RESEPI KEK CHEESE BERSALJI/ SNOW CHEESECAKE

Assalammualaikum semua

Akak pernah beli kek ni..harga boleh tahan.  Masa dulu resepi kek ni tak boleh di publish di blog sebab ramai yang menjual kek ni..ala macam juga durian crepe yang menjadi fenomena sekarang ni.  
Sape nak resepi rahsia kena gi kelas dan keluar wang dulu baru boleh jual. Akak pun dapat gak resepi rahsia kek  ini dan durian crepe ..demi menghormati permintaan empunya resepi akak tak publish kat blog.

Tapi sekarang ni resepi kek ni dah boleh jumpa kat banyak blog dah tak jadi secret recipe lagi dah.  Akak ambil resepi ni dari blog MamaFami


Bahan-bahan
  • 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
  • 100 gram gula halus
  • 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) – akak guna shelf raising flour
  • 60 gram tepung jagung (maizena)
  • 50 gram air sejuk (dari peti ais)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 2 sudu makan ovelet
  • 75 gram mentega (dicairkan)

  • UNTUK KRIM
  • 1 kotak cream cheese philadelphia
  • 1/2 tin susu pekat manis – bergantung pada kemanisan yang di ingini
  • (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul-ketul).

  • UTK TOPPING
  • 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan) 
        Dicadangkan parut halus supaya kek tidak muak ketika dimakan.

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan-bahan kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dengan kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. (akak keluarkan dari loyang sebab kek ni mengecut).
Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.(akak guna benang)
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
9. Masukkan dalam peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
 
 Akak parut cheddar cheese terus atas kek..maaflah 
terlupa nak snap gambar bila siap di potong
Semua anak-anak sukanya..berbaloi membuatnya

Restoran Nur Kasih Raihan Brinchang Cameron Highland

Assalammualaikum

 

Sedap nama restoran yang kami singgah untuk makan malam di Brinchang ni. Mula-mula nak makan kat pekan Brinchang tapi punyalah payah nak cari parking dalam suasana hujan sepanjang malam.

Akhirnya kami berhenti di restoran yang terletak di bahagian bawah Hotel Titiwangsa  menghala ke Tanah Rata sebab parking senang kat sini.

Hirup tomyam bila cuaca sejuk memang menyamankan
kailan ikan masin…sedap di makan bersama nasi putih yang panas
Telur Bistik
Udang goreng kunyit..4 ekor udang RM4.50..mahal rasanya
Ayam pedas..kira ok lah sebab rasa masakannya sesuai dengan tekak akak. 
 
Semua sekali termasuk air dalam RM40 lebih..kira oklah kan..yang 
akak suka sebab tandasnya bau wangii…

Kami singgah di pasar malam Tanah Rata, tapi sayangnya banyak tak buka..mungkin sebab hujan kot.  Tak beli apa-apa pun kat situ.

Beli barangan cenderahati di area pekan Tanah Rata sebab banyak pilihan..semuanya bentuk strawberi dan warna kegemaran akak merah dan pink..i likeeeeeeeee

Kalau jejalan bawa payung memang terasa agak payah sikit..dahlah sejuk kat Cameron ni..tambah lagi hujan sepanjang malam..memang kena pekena secawan kopi di bilik sebelum tidur barulah lena.

Pavlova Macam-Macam Rupa

Assalammualaikum semua

Aduhai meroyan tul bila tak ada line internet..semuanya di sebabkan kelalaian kami tak off pc dan cabut plug modem.  Hari Ahad keluar gi jejalan cari barang..ingatkan tak hujan, rupanya hujan lebat dan petir berdentum dan apa yang kami takutkan terjadi juga.

Balik rumah semuanya dah terjadi, tak guna di sesali..nasib baik line dan talipon ajer yang rosak…kena beli modem sajer dan tunggu 3 hari .  Kalaulah pc yang kena lagi haru kena keluar ribu riban.

Kebetulan hari ni 12-12-2012 tarikh lahir akak, line ada balik.  Alhamdulliah…terima kasih buat teman-teman fb yang sudi mendoakan akak sekeluarga.  Semuga perkenalan kita berkekalan hendaknya.

Buat pavlova ni masa Yana balik tempuh hari.  Buah strawberi ada stok dan tak leh simpan lama, kali ni akak buat kecik-kecik dan suruh anak-anak hias ikut suka.

Dah banyak kali buat dan akak lebih suka guna resepi yang ni.  Gula tak leh kurangkan banyak sangat ..takut tak jadi.

Kalau sape nak buat boleh refer kat SINI

Pasar Malam Brinchang Cameron Highlands (Night Market)

Kalau pergi ke Cameron Highland kalau tak singgah ke pasar malam brincang orang kata  tak happening sebab meriah sungguh pasar malam ni.  Cuaca mendung masa akak gi sini..jadi pergerakkan agak terhad sebab ashik terlanggar payung pengunjung.

Kat mana-mana tempat kalau ada pasar malam dah tentulah jalan sesak..pasar malam ni terletak depan balai polis brincang.  Selalunya mereka berniaga hari sabtu malam minggu tapi cuti sekolah orang ramai mereka berniaga setiap hari.  

Nak cari parking pun payah gak macam akak yang tak pernah sampai puas gak nak cari. Parking agak jauh sikit..tak perlah kan..biar menyesal pergi dari menyesal tak pergi.

Jangan lepaskan peluang beli jagung mutiara..ada yang di rebus dan di bakar.  Baik makan panas-panas lagi sedap.  Jagung ni kalau makan mentah pun sedap..akak beli gak nak bawa balik ke rumah.  

Baik beli kat sini sebab murah..RM10.00 dapat dalam 7-8 tongkol.  Kalau beli kat ladang strawberi ataupun tepi jalan..cuma dapat dalam 6-5 tongkol ajer bergantung kepada besar kecik.

 Memang banyak di jual strawberi yang di celup coklat.  Pilih ajer mana yang berkenan.  Kalau nak beli strawberi pun ada.  Tapi sebaiknya beli bila nak balik sebab strawberi ni cepat rosak.

Yang patut di cuba ialah cendawan, kimcham dan brokoli goreng tepung.  Satu packs RM5.00..ada gak udang dan sotong goreng..harga dalam RM8.00 hingga RM10.00.

Kami makan strawberi celup coklat kat sini sebab strawberinya segar bugar..membuatkan kami tak sabar nak merasanya.  Satu cucuk RM2.00 ..3 cucuk RM5.00.

Ada buah-buahan dan sayur-sayuran yang segar dari ladang.   Macam-macam ada..

Satu lagi yang patut di cuba di sini ialah madu lebah bersama sarangnya.  Hisap ajer sarang tu tau..jangan di telan.

Mana nak cari tempat duduk sini kan..terpaksalah makan ajer sambil berdiri.  Wah semua anak-anak termasuk suami suka makan madu lebah fresh ni.

Tak beli langsung bunga kat sini sebab kalau tak pandai jaga, tak sampai seminggu nanti kojol bunga ni.  Dulu pernah beli masa berkursus sebab geram tenguk bunga segar kat sini tapi bila sampai kat rumah cuaca panas..langsung mati.

Yang ni pun sedap..macam-macam cendawan goreng yang di jual termasuk keledek ball.  

Sayur ginseng kat belah kiri..macam ulat pun ada. Penjual kata goreng dengan udang sedap..teringin nak cuba tapi anak-anak kata tak yahlah..nanti tak makan sebab rasa pahit sikit.
 
Kalau nak cari cenderahati seperti key chain, fm, t shirt memang banyak di jual di sini.  Memang meriah dan harganya pun memang berpatutan.

Nasi Briyani Perencah MAGGI

Assalammualaikum semua

Bila anak balik bercuti, mestilah mak nak bagi makan yang sedap-sedap kan.  Biasalah ..dah jadi mak ni..kalau anak ada kat rumah kalau boleh nak masak yang sedap ajer setiap hari padahal anak cuma balik seminggu.

Sekejap ajer masa berlalu, Yana dah ada dalam kapal terbang, semuga dia selamat sampai semula ke tempat pengajiannya.  Kali ni akak masak lagi nasi briyani guna perencah MAGGI tapi akak tak letak kacang dhal.

Bahan

8 sudu makan minyak masak

2 sudu makan minyak sapi


Bahan A

1                               biji bawang besar-cincang halus

5cm                           halia-hiris halus



Bahan B

300gm                           Isi ayam tanpa tulang-potong kecil
 2 peket                         Perencah Nasi Briyani  MAGGI                


Bahan C

1 kg                                Beras basmati- rendam 20 minit, cuci dan toskan

2 helai                            Daun pandan-siat dan ikat simpul

1400  ml /12 cawan        Air

100 gm                           Kacang gajus-goreng hingga kekuningan

100 gm                           Kismis-rendam sebentar dan toskan 

50 gm                             Daun ketumbar-hiris halu                    

Daun Pisang


Untuk Hiasan

Air Mawar

Bawang Goreng



 Cara Memasak

1.  Dalam periuk, panaskan minyak masak dan minyak sapi.

2.  Masukkan bahan A dan kacau se hingga naik bau.

3.  Masukkan bahan B dan  masak sehingga ayam separuh masak.

4.  Masukkan bahan tadi ke dalam periuk nasi elektrik.

5.  Masukkan semua bahan C dan tutup dengan daun pisang.  Biarkan nasi masak.

6.  Bila menghidang, renjiskan air mawar dan bawang goreng.

7.  Hidangkan panas-panas.
 
Kalau nak tenguk step by step bolehlah ke SINI 

Peserta Masterchef Selebriti itu ialah…………


Ingat tak N3 akak Masakan Sapekah Ini?

Akak suruh teka sape kah Peserta Masterchef Selebriti yang masak hidangan ini? 


Malangnya tak ada sorang pun yang dapat menjawab dengan betul..kalau anda perasan pasal N3 ini tentu dah nampak sapekah selebriti tersebut.  Bila dah keluar N3 berbayar tersebut barulah anda semua boleh tau sapekah dia.

Selebriti tersebut ialah Angah Raja Lawak
Terima kasih kepada yang sudi mencuba.  Insyallah nanti akak buat lagi teka teki tekuk yer.