Resepi Udang Sos Lada Hitam

Assalammualaikum
Dah petang baru leh update blog..dalam minggu ni ashik gi sekolah anak ajer..al maklumlah minggu depan sekolah dah nak buka.  

Semalam masa akak buat N3 pasal Top 10 Link Referrer Denaihati.com ada pulak mak/pak anon yang komen yang menyakitkan hati akak..menusuk hati sampai akak padam komen tu.  Ada hamba allah  tu pertikaikan hasil yang akak dapat tu halal ataupun haram di sebabkan akak pernah pos pasal Astro.  

Bersabarlah hati bila dapat komen yang menghiris hati dari manusia yang enggan memperkenalkan diri.  Akak bukan tak boleh terima komen tapi biarlah sebagai seorang yang pandai dalam halal haram ..dah tentulah hamba allah tu kuat agama kan..cuba tegur dengan menggunakan bahasa yang baik barulah orang tak terasa.  

Kalau nak berdakwah ataupun menegur biarlah perkenalkan diri barulah diri di hormati. Bila dah berblog ni barulah kita dapat tau ramai yang tak suka dengan blog kita.  Tak apalah..janji akak happy dahlah dan akak tau apa yang akak buat.
 

Udang masak apa sajer sedap kan…resepi mudah dan ringkas nak menyediakannya.

Bahan:
500 g udang sederhana besar
3 biji  bawang putih-tumbuk
1 sudu teh  garam
1 sudu makan jus limau nipis
minyak masak

Sos Lada Hitam:
1 sudu makan minyak jagung/sayur
3 ulas bawang putih, cincang halus
1 biji bawang bombay,hiris halus
1/2 biji bawang benggala merah-potong
2 sudu makan sos tiram
1 sudu makan kicap masin
1 sudu makan kicap manis
 Sedikit air tepung jagung
2 sudu teh  lada hitam, tumbuk agak kasar
200 ml air
sedikit brokoli – potong kecil


Cara membuat:

  • Bersihkan udang, cuci bersih dan toskan.
  • Lumuri dengan bawang putih, garam dan air limau nipis. Diamkan selama 30 menit.
  • Goreng dalam minyak panas dan banyak hingga agak kering. Toskan.

Sos Lada Hitam

  • Tumis bawang putih dan bawang bombay hingga layu.
  • Tambahkan bahan lainnya dan air. Didihkan.
  • Tuangi larutan tepung jagung, kacau sehingga sebati.
  • Masukkan udang goreng dan brokoli,  didihkan sebentar. Angkat.
  • Sajikan panas-panas.

Resepi Udang Rock And Roll

 Udang memang favourite kat umah ni…terutama kalau ada 2 orang anak perempuan kat umah.  

Resepi ni akak ambil dari blog ummi.Dan beliau ambil dari forum  Anekarasa

Bahan:-
  • 500 gm udang (udang besar – akak guna udang galah)
  • 1 sudu besar bawang putih yang dicincang
  • 2 sudu besar minyak
Bahan-Bahan Untuk Sos:-
  • 1 sudu besar taucu biji
  • 2 sudu besar cili padi yang dicincang
  • 2 sudu besar sawi jeruk (kai choy) – dicincang (*akak x letak)
  • 2 sudu besar cendawan butang yang dicingang (tak letak)
  • 2 sudu besar cili sos
  • 2 sudu besar sos tomato
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu besar sos plum
  • 1 sudu besar gula
  • garam secukup rasa
  • sedikit lada sulah
  • 1 sudu besar tepung jagung dibancuh dgn 3 sudu besar air
  • 200 ml air
  • 3 sudu besar minyak
  • sedikit minyak bijan
  • Akak tambah se batang daun bawang potong 2 inci
Cara Memasak:-
  1. UDANG :- Panaskan minyak dalam non-stick pan dan tumiskan bawang putih. Kacau sekejap dan masukkan udang.. Balik-balikkan biar masak lebih kurang 5 – 6 minit. Tutup api dan ketepikan. Masak sos seperti di bawah
  2. BAHAN SOS :- Campurkan bahan2 sos cili, tomato, tiram, plum semua dalam bekas. Kacau rata dan ketepikan. Dalam kuali lain, panaskan minyak dan tumiskan cili padi, taucu, sawi jeruk dan cendawan cincang tadi. Kacau dan masukkan bahan2 sos yang dicampur tadi. Masukkan garam dan lada sulah secukup rasa. Masukkan minyak bijan. Kacau rata dan  masukkan daun bawang dan akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau dan bila sos nya agak pekat tutup api. Tuangkan ke atas udang tadi dan gaul rata. Hidangkan..

    Lepas tu boleh kita rock and roll ek..