Resepi ni resepi ke 4 yang Dato’ Chef Wan yang juga di gelar “Food Ambassador of Malaysia” berkongsi resepi dengan kami. Agak jarang rakyat Malaysia memakan bergedil ikan bukan, cuma yang biasa kita makan ialah bergedil kentang, bergedil ayam ataupun daging.
Muka ceria geng blogger yang hadir Jard, Ayu dan Ezna , Suzie pun ada sebab terhibur dan tak kering gusi mendengar celoteh Dato’ Chef Wan
Tapi Dato’ Chef yang pandai mengubahsuai resepi masakan Malaysia dengan menambah Hashbrown Simplot yang telah di goreng kedalam masakan kali ini. Memang terasa kelainannya bila kami semua mencubanya. Nanti akak nak buat gak aaa.
Bahan-bahannya (10-15 orang)
- 1 paket Hasbrown Simplot (digoreng bersama minyak panas sampai kuning emas)
- 300gm isi ikan tenggiri, di kukus dan di ramas halus
- 300gm isi udang basah-dicincang halus
- 1 biji bawang besar-dihiris bulat dan digoreng sampai kuning.
- 2 biji cili hijau-hiris
- 1 genggam besar daun ketumbar- di cincang halus
- 4 tangkai daun bawang-dihiris
- 1 camca teh serbuk lada putih
- 1/2 camca teh serbuk buah pala
- 2 camaca teh serbuk kari ikan
- 2 camca teh serbuk cili
- 2 biji kuning telur-di pukul
- Perahan 1/2 biji limau nipis
- Minyak zaitun untuk menggoreng
- Garam secukup rasa
nak cepat habiskan menggentel Dato’ Chef Wan minta tolong 2 orang peserta
Cara Membuatnya
1. Campur Hashbrown Simplot yang di goreng tadi bersama semua bahan di dalam mangkuk dan gaul sebati.
2. Bentukkan menjadi bergedel dan goreng dengan minyak zaitun pada kedua-dua belah sehinggga kuning emas.
enak di makan panas-panas . Aiseyman ada orang lain lah pulak..
sabar ajerlah si Hidayat ni
sabar ajerlah si Hidayat ni
gambar Dyat tu yg mahal tu…hehehehe…
Mesti sedap sbb ada mcm rempah dlm tu
dapat merasa air tangan chef wan yang mahal tu
Biasalah dayat tu suks interframe
Memang sedap cubAlah
MemAnG mahal haSil air tangan chef wan tu
Salam. Hi Kak Ina, Nur dapat tahu akak tak sihat, (terbaca di blog Eyriqazz)Semoga akak cepat sembuh, jangan renyah2 ye kak.. 🙂
KAk Ina moga cepat sembuh… Amin…take care,.. Risau plak..baru jer jumpa akak hari tu..
nampak sedap tu. boleh cuba nanti . akak dh sihat ker?
akak sakit ke kak…moga cepat sembuh ye kak…:-)
Tq nur
Terima kasihAkak ok ajerDon't worry
Cuba jgn x cuba ellis
AkAk sakit lutut kena tebuNanti dah baik akak buay entrY yerTq maiza
gambar last skali tu leh jadi protege uncle gedek.. ehehehe
Kak Ina…..nama saya Ezna…bukan Maiza. Maiza tu cam nama bekas isteri Ustaz Akhil Hayy la kak…hehehe….tu saya click link Maiza tu terus ke blog saya…..:-)Harap sangat Kak Ina cepat sembuh!!!
mmg boleh sangat laaah tuk saya peminat begedil niii
wah jard pon ade 🙂
uish…mcm best jer kak Ina..