Bergedel Ikan Dan Udang Bersama Hashbrown Simplot

 
Resepi ni resepi ke 4 yang Dato’ Chef Wan yang juga di gelar  “Food Ambassador of Malaysia” berkongsi resepi dengan kami.  Agak jarang rakyat Malaysia memakan bergedil ikan bukan, cuma yang biasa kita makan ialah bergedil kentang, bergedil ayam ataupun daging.
Muka ceria geng blogger yang hadir Jard, Ayu dan Ezna , Suzie pun ada sebab terhibur dan tak kering gusi mendengar celoteh Dato’ Chef Wan
 
Tapi Dato’ Chef yang pandai mengubahsuai resepi masakan Malaysia dengan menambah Hashbrown Simplot yang telah di goreng kedalam masakan kali ini.  Memang terasa kelainannya bila kami semua mencubanya.  Nanti akak nak buat gak aaa.
Bahan-bahannya (10-15 orang)
  • 1 paket Hasbrown Simplot (digoreng bersama minyak panas sampai kuning emas)
  • 300gm isi ikan tenggiri, di kukus dan di ramas halus
  • 300gm isi udang basah-dicincang halus
  • 1 biji bawang besar-dihiris bulat dan digoreng sampai kuning.
  • 2 biji cili hijau-hiris
  • 1 genggam besar daun ketumbar- di cincang halus
  • 4 tangkai daun bawang-dihiris
  • 1 camca  teh serbuk lada putih
  • 1/2 camca teh serbuk buah pala
  • 2 camaca teh serbuk kari ikan
  • 2 camca teh serbuk cili
  • 2 biji kuning telur-di pukul
  • Perahan 1/2 biji limau nipis
  • Minyak zaitun untuk menggoreng
  • Garam secukup rasa
 nak cepat habiskan menggentel Dato’ Chef Wan minta tolong 2 orang peserta

Cara Membuatnya

1.  Campur Hashbrown Simplot yang di goreng tadi bersama semua bahan di dalam mangkuk dan gaul sebati.
 
2.   Bentukkan menjadi bergedel dan goreng dengan minyak zaitun pada kedua-dua belah sehinggga kuning emas.
enak di makan panas-panas . Aiseyman ada orang lain lah pulak..
sabar ajerlah si Hidayat  ni

19 thoughts on “Bergedel Ikan Dan Udang Bersama Hashbrown Simplot

  1. Kak Ina…..nama saya Ezna…bukan Maiza. Maiza tu cam nama bekas isteri Ustaz Akhil Hayy la kak…hehehe….tu saya click link Maiza tu terus ke blog saya…..:-)Harap sangat Kak Ina cepat sembuh!!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s