Isu Blogger Suka Curi Gambar Masakan

Dari dulu lagi akak selalu dengar dari blog yang punya gambar lawa, ada ajer blogger baru cilok gambar dan buat N3 seolah-olah dorang yang masak.


Kalau ambil resepi no hal tapi kalau dah ambil gambar mesti geram gak kan.  Tadi akak baca kat FB Ah Mat Gebu pasal ada blogger yang ambil gambar kat blog dia pastu mengaku dia yang masak kat SINI...  kat blog tu lagi teruk..banyak tul dia ambil gambar resepi geng masak memasak yang..siap buang watermark lagi tu..ishhh tak patut sungguh perbuatan tak beretika ini.

Bila akak google cari gambar resepi lama kat blog akak ..akak perasan ada jugak  yang ambil gambar dari blog akak yang gambarnya taklah  secantik mana.  Sebelum tu memang akak dah pernah terjumpa  2-3 blog yang lain yang ambil gambar masakan tapi akak malas nak bising-bising nak bising.  Tapi kali ni akak nak tulis gak N3.  Sabar ajerlah kan.
Yang ni gambar dan N3 akak buat pada tahun 2010  http://www.kakinakl.com/2010/11/resepi-masak-lemak-cili-padi-daging.html

Cuba korang bandingkan dengan N3 kat blog ini..N3 di buat pada 12 Januari 2012 hari ni bebb.  http://dairidihatiku.blogspot.com/2011/02/resepi-masak-lemak-cili-padi-daging.html

Sebiji kan memang ambil bulat-bulat..geram aaaa..ambil resepi ajer udahlah jangan ambil gambar boleh tak?

Apa hal dorang nak buat camni..nak cepat fofolur ker?  Tapi seronok ker klu buat kerja camni. 

Ramai lagi geng masak-memasak yang pernah jadi perkara camni.  Tapi nak buat camnerkan….

p/s ibarat kata member fb korang tak leh sorok apa perbuatan korang sebab di zaman teknologi ni segala perbuatan buruk akhirnya akan terbongkar gak…
tak perlah kasi can aa bagi trafik dia tinggi hari..


33 thoughts on “Isu Blogger Suka Curi Gambar Masakan

  1. As'salam Kak InaItlah ct pun kak ummi inbox kat fb..memang geram juga kak. bulat2 dia copy paste dengan entri sekali tu..memang dasarlah orang2 macam ni.walaupnu gambar2 lama tapi dari situlah ct mula perbetulkan mana yang terkurang dalam Blog Dapur Ct tu sehingga tahap ni😦

  2. Sebab tu kena letak watermark kot. Walaupun dia copy pun, org still tau asal usul gmbr tu. buat masa ni, saya tak penah lagi. Tapi kalo ada pun org nak kelepet gmbr drpd blog saya, harap2 dia tak gunakan utk memburuk-burukkan saya. Itu pun sudah cukup.

  3. hah siap gambo daging salai tu pon dia letak dgn datenye skalik haha.. sy kan kalu letak gambo bukan sy punye sure saya letak 'image google' sbb ade gak gambo sy google (besenye katun, map atau icon) tp ape ke salahnye dia mintak permission takpon kredit or backlink. mmg la ape2 gambo kt letak ade watermark pon org leh amik tp nk ngaku diri sdr punye tu cam haihh lahhh

  4. betul sis….tp sy punya bukan amek gambar…tp amek identiti sy…watermark saya tempah..dia tekap (dia ngaku dah) dan dia buatkan biz kad org lain…terasa lah jugak…..dia ngaku designer,kalau designer xkan nk tekap org punye kot…haish…..kalau dah nama designer bersikap lah profesional…mmg xde hak cipta terpelira…tp dh tau kan ade org pakai…. sian sy…naya yg tempah biz kad tuh…huhuhu

  5. ada gak dia mention nama blog akak kat entri tu kan…hehehe…..curi gambar ok lagi kak, saya paling tak tahan bila kawan baik sendiri curi customer saya…adoi…rasa nk santau jer minah tu…dah hilang sabar dah ni…sampai semua komen kat page CK Food tu saya kena padam… jika tak, habis dijejaknya customer saya dan di cilok nyer….

  6. saya perasan, blogger yg suka buat kerja mcm ni.. tak ke mana pun.. mainly memang cetek ilmu pasal blogging, x reti nak beri kredit & kurang aware dgn isu copy gambar & n3 blog org ni.. kena sound direct jer depa ni… hihiii..

  7. Ya Allah Kak Inaa….! sejibik! eh…sebijik..dia copy paste entri Kak Ina ….bukan setakat gambar…tapi ayat2 sekali … ini kalau dalam bidang akademik memang dipanggil PLAGARISM atau dalam BM PLAGIAT ……saya selalu jumpa/baca report students yg ambil sebijk orang lain punya hasil kerja TANPA bagi kredit atau acknowledge sumber yang diambil…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s