Alahai Mak Mertua Yang Pentingkan Diri Sendiri

Kesian akak tenguk pelakun Era Syazira yang berlakon sebagi Tina dan isteri kepada Am (Zamarul) sehingga terjadinya peristiwa tragis menimpa keluarga ni..nak tah  yang berlakon dalam cerekarama TV3..memang best lakonan dia kan..dia ni memang sesuai berlakon cerita sedih..
kredit google
Cerita pasal Tina yang tak pernah merasa nikmat berhari raya hari pertama di Aidil Fitri semenjak berkawin 10 tahun yang lepas disebabkan dek kerana mak mertua yang lorat ..dia ajer nak conquer suruh anak menantu berkumpul dengan dia..

Ishhh meluatnya tenguk pelakon yang jadi mil si Tina ni..sapelah yang tak bernasib baik kalau dapat mil macam ni tentu fening sebab nak kena ikut arahan supaya semua anak-anak menantu kena duduk dengan dia.  Pastu kerja dia ashiklah nak maki hamun menantu dia…ashik nak kontrol dan mengarah macam-macam..
Berlagak pulak tu…tak nak beraya kat kampung dengan adik beradik..macam jijik ajer beraya dengan orang kampung (padahal dulu mandi dalam parit kot dalam kampung)..sombong betul..tak sedar diri….kononnya cuma adik duk kat amerika tu lah adik dia ek. yang di panggil mak su..eeeee menyampahnya… 

Bila Tina dah nak balik kampung pun sibuk suruh buat kerja lagi..prepare masak lagi sebab kononnya adik bongsu dia kat us nak balik beraya kat sini.

kesian dengan mak tina kat kampung yang dah bersiap sedia masak lemang, ketupat untuk menunggu anak kesayangan dia balik..(Tina dah call dulu bagitau)nak balik malam raya.

Dek kerana penat…Kesian bila dia terjatuh bila mamai sebab tertidur sebentar dan terkejut bila mendengar suara Tina (padahal dia cuma bermimpi) dan tergelincir jatuh ..di masukkan ke hospital dan  akhirnya meninggal dunia..

bila jiran call bagitau mil tina pasal mak tina masuk hospital..boleh dia tipu kata adik dia yang  kat us tu yang call..sampainya hati


sayunya hati tina bila dia sampai ajer ke kampung mak dia dah meninggal dunia.aduhaiiii

bila anak dia am tau hal sebenar ..am marah betul sungguh dengan mak dia sanggup berbohong mengenai ibu Tina..akhirnya mak am mati terkejut..sampai terbeliak biji mata kat tepi tangga.

Akak berdoa agar nanti kalau anak-anak dah berkawin akak tak fussy macam mil dia dalam cerita tu. Jangan sampai anak menantu menyampah udahlah..

Alhamdulliah akak dapat arwah mil yang bertimbangrasa..dan memang kalau orang baik akan cepat di ambil olehnya. Al fatihah.


p/s yang akak tak leh tahan bila tang sembahyang dan duk kat umah pun nak pakai bulu mata palsu si Tina ni..kelakarlah

13 thoughts on “Alahai Mak Mertua Yang Pentingkan Diri Sendiri

  1. Salam aidil fitri kakina. Saya tak dapat tengok cerita tu malam tadi sebab ada marhaban kat taman saya ni. Tapi dari intro yang saya tengok kat tv tu mmg sedih. Dah baca cerita kakina ni baru tahu jalan ceritanya. Harap2 saya pun tak jadi macam tu nanti…kalau sempat jadi mak mertua la.

  2. mesti bengkak2 mata tgokkan? sy mmg tggu citer ni..kisah ni sebiji macam citer `kawan' sy 13 thn kawin bru 2 kali beraya ngan parents kt kmpung..pastu adik beradik jemput makan yg kereta besar je…yg kt kg tak jemput…sklu org dtg wat kerja teruk kt dapur smpai kaki cramp..sebijik la..cuma mak mertua `kawan' sy tu masih ada suami…semoga org lain tak dpt mak mertua mcm tu merana seumur hidup

  3. salam kak ina…tgk gak citer ni smlm wlpun dah separuh jln…best! mmg agak dah endingnyer mak mertua dia pergi juga sbb klu tdk memang smpai ke sudah la tina tu hidup mnderita…klu x, sure penonton x puashati :)) citer ini bkn shj pengajaran kpd ibu2 mertua tp juga pd sang suami yg hnya pntingkan ibu/keluarga sendiri…n mcm 'bodoh' jerk suami tina tuh…ngeeee :))))

  4. mmg best n sedih cite ni, nak komen psl bulu mata palsu, ramai yg gini…x sesuai ngn situasi, pengarah sepatut lebih peka dlm adegan2 gini…biar nampak real. artis tak mekap pun lawa….

  5. Hi KakIna…Love watched this movie last night. A good one! Really hated the MIL, but that shows she carried out her role really good. Geram gak tgk Hubby Tina, cannot stand for his own family. Again, he carried his role in good manner. Tina's character was really touching! Felt so pity for her when she could not leave to her mom's home and was not informed abt her mom's health condition. The ending was something I expected, with Tina's mother passing away…but never thought her MIL will leave too. Good movie…enjoyed it. Last weekend tgk Air Mata Nur Salina…very good also!😉

  6. sakit hati jugak masa tgk cerekarama ni semalam.geram dgn peel mak mertua si tina ni.ada menantu buat mcm org gaji.respek dgn mak tina jugak.sound direct kat menantu dia masa dlm kereta & sakit hati jugak dgn si am yg melengung je ropernya.ikut je ckp mak dia sampaikan tina dah banyak kali ckap & ngadu pun,buat deeekkkkk je….kesian kat tina yg makan hati dgn sikap mak mertua & suaminya tu…sy percaya ade yg bernasib mcm ni & alhamdulillah sy bukan seorang drnya…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s