Jangan jadikan Kes Pembunuhan Datuk Sosilawati Menjadi Isu Perkauman

 Terima kasih  kepada Tanpa Nama sebab bagi komen kat N3

Tanpa Nama berkata… Kita harus bertanya:
1.Adakah jenayah berdasarkan kaum????
2. Mengapa wujud perkataan orang kita??Bukankah yang mati itu seorang manusia?
3.Merujuk kepada kenyataan MP Pokok Sena…Mengapa PDRM tidak ambil tindakan terhadap laporan2 awal????
4.Mengapa Pakatan dipersalahkan?Cuba kita fikirkan siapa yang selalu mendapat gelaran DATO..orang BN dan dalam kes ini MIC.Jadi mengapa ada pihak yang melibatkan Hindraf??Setahu saya tiada pemimpin Hindaraf yang ada gelaran Dato.
5.Cubalah kita berfikir sebagai rakyat Malaysia..Bukan orang kita atau puak ini dan puak itu…Dan saya seorang berketurunan India dan saya amat berharap penjenayah2 mendapat hukuman yang sewajarnya..sama spt saya masih berharap kes Nurin akan mendapat kedilan.Om. 


Akak sebagai rakyat Malaysia memang tak mau menuding jari kepada satu-satu kaum..akak bukannya suka dengan pertikaian  kaum.  Tak mau salahkan kaum ini dan kaum itu.  Kita kan rakyat Malaysia dan bersemangat 1 Malaysia.

Cuma kebetulan pelaku pembunuhan berbangsa India dan beliau telah membunuh sampai 4 orang Melayu/Islam..tu sebabnya orang islam/melayu  rasa geram dan sakit hati di atas perlakuan peguam dan orang-orang dia ni.  Tapi takkanlah kita nak berdendam pulak kan.  Sampai nak bergaduh.

Biarlah pihak  polis  ajer menyelesaikan perkara ni .  Janganlah disebabkan kes ini kita bermusuhan di antara satu kaum dan satu kaum yang lain.  Kita kan satu Malaysia.  Janganlah hendaknya terjadi pertumpahan darah pulak di antara kita pula yer.

11 thoughts on “Jangan jadikan Kes Pembunuhan Datuk Sosilawati Menjadi Isu Perkauman

  1. Oh wow. Apakah kebodohan rakyat Malaysia sudah mencapai satu tahap baru yang mengerikan?? Tak kira la bangsa apa, kalau dah bernafsu, merogol jugak. Kalau dah buta dengan wang ringgit, membunuh jugak. Kalau dah tersepit, pinjam Along jugak. Nak tambah bara boleh je bai. Tapi aku ni takde la bodoh sangat nak level down dengan kebodohan mereka itu. :pp.s. Dah baca entri tu. Nampaknya bukan setakat Tanpa Nama yang berani letak komen bodoh. LOL!Dan maaf Kak Ina, sentimen perkauman memang saya tak pandai nak cakap elok2. Tapi buat rujukan masa hadapan, harap boleh elakkan dari meletak kaum pada tajuk. Wlpn bg saya, kaum pada tajuk itu HANYALAH attribute (ciri) untuk identifikasi tapi mungkin ada orang yang membuat interpretasi yang salah.

  2. salam kak ina…tak pernah plk terlintas isu perkauman dlm fikiran saya sejak kes ini disiarkan.tapi manusia kalau dah nak timbulkan isu tu mmg nampak saja segala benda..sentiasa ambil kesempatan…MENANGGUK DI AIR KERUH.

  3. As an Indian, I appreciate the sentiments expressed here by many of your followers. My favourite line was : Jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga… Let us not lose sight of the fact that we ALL hope that criminals like these are brought to justice and quickly. Not only for these victims, but the many before them.We ALL pray for a safer Malaysia.

  4. kak ina,kalau tanpa nama tu tak komen pun, saya pun actly nk komen sebijik camtu last time sy baca post akak. cumanya internet lembap,jd niat terus termati kat situ je. saya rasa bukan pembaca yg start 'perang' ni, tp akak cuba baca balik post akak.awal2 lg akak dah emphasiskan peguam india. lepas tu,akak kata "Kalaulah suspek beragama islam dan orang melayu rasanya tentu dia tak sampai hati nak bunuh sampai 4 orang".ehemm, terbukti ke.. jadi harapnye akak jgn lah turn the table around seolah2 akak plays no part in fanning the flame. honestly, bila baca post baru ni,akak tulis mcm akak kena attack tanpa sebab sedangkan pembaca tu point out ur mistake in the politest manner.nope,saya bukan orang india. agama dan kaum saya sama mcm akak. and macam mazidul 360 kata(kat blog dia), kes ni menguji perpaduan kaum malaysia, since kalau kita ni dah memang racist, memang laju je otak kita melabel dan menghukum.wasalam. and maaf sgt2 kalau kata2 ni kasar, sy x bermaksud nk buat hari akak tercalar sbb apa yg sy nak sampaikn ni.

  5. salam..dlm hal ni mmg org akan kata bukan perkauman..tapi jelas nya adalah..bila Teo ben hock tu mati mngamok lah kata bunuh cina..bila kugan mati pon sama..x cukup tanah berdemo..tuduh tu tuduh ni..kata zalim..x adil..tp bila sosilawati dibunuh kata jgn perkauman..wah2 bila org melayu yg kena mcm tu pulak ye..?saya suka statement2 ni..".Merujuk kepada kenyataan MP Pokok Sena…Mengapa PDRM tidak ambil tindakan terhadap laporan2 awal????4.Mengapa Pakatan dipersalahkan?Cuba kita fikirkan siapa yang selalu mendapat gelaran DATO..orang BN dan dalam kes ini MIC.Jadi mengapa ada pihak yang melibatkan Hindraf??Setahu saya tiada pemimpin Hindaraf yang ada gelaran Dato.5.Cubalah kita berfikir sebagai rakyat Malaysia..Bukan orang kita atau puak ini dan puak itu…Dan saya seorang berketurunan India dan saya amat berharap penjenayah2 mendapat hukuman yang sewajarnya..sama spt saya masih berharap kes Nurin akan mendapat kedilan.Om."statement atas skali..wah2 senang2 kata mcm tu ye..jadi lah polis klau nak tau..bila polis siasat kata kejam la apa lah..sy nak tanya..klau polis tu tanya..ada awak bunuh sosilawati??(dgn penuh mesra)ada ke yg nak mngaku??mmg la polis buat siasatan..tapi x taw ke suspek tu peguam cek oii..mesti lah peguam tu terer putar belit..tu x masuk alasan2 teknikal yg bleh digunakan lagi (utk lepaskan diri dr disoal siasat)..statement no 4..eh..peguam tu kata dia berminat utk JADI ahli MIC 3 HARI LEPAS..keluar kat tiwi..tlg la jgn baca kat satu pihak saja..check and ballance..dia kata kat murugiah..dia bukan ahli BN or MIC..x nampak ke..dah terketar2 lutut br nak join BN..oh gitu ke..org2 yg ada pangkat Dato' tu sume org BN..oh..peguam bar council yg byk perpangkat dato' tu semua BN lah ye..ahli2 pembangkang lain yg bergelar dato' tu org BN lah ye?buat pengetahuan..mamat tu adalah ahli DAP seumur hidup dan dia adalah peguam hindraf..so nak kata apa lg nye..?statement ke 5..mmg bagus lah klau betul2 berfikiran jernih mcm tu tapi sy nak ingatkan jgn lah cakap separuh betul je especially part yg kata peguam tu ahli MIC..mcm sy kata..cuba lah klau org india or cina mati x ke kecoh kata mcm2..mcm kes TBH n kugan??maaflah sy mencelah kat sini cuma sy hanya nak menyampaikan kebenaran..berkatalah benar walaupun pahit..utk semakan pergilah kat sini (byk lg tmpt lain pun ada:http://theunspinners.blogspot.com/2010/09/pembunuhan-sosilawti-adakah-ini-ethnic.html

  6. @Pencinta kebenaran – Let me get one thing straight because you are obviously BLIND IN THE BRAIN.When Teoh Beng Hock fell to his death, it was a political-driven murder (or so we've heard).When Kugan died in custody, it was the misconduct of our beloved police officers.When Sosilawati was murdered, it was the work of money-greed lawyers.Now in the case of TBH and Kugan, tell me, did any non-Malay point fingers to you Meleis for committing the act?NONE.Now in the case of Sosilawati's death, you Meleis are pointing fingers to the Indians calling them only worthy to be thrown out of the country or they are the leading cause of higher crime rates and all kinds of rubbish only you Meleis could think of. So considering the TBH and Kugan case (which don't see the Non-Malay pointing absurd-finger-licking-good to you Meleis), how is this in anyway related to the racial sentiment that is being played in the current incident?Don't be an idiot. In any of these cases, EVERYONE wants justice. You can ask any Non-Malay on the street today (unless you fear for your death since they might wipe your race of this earth) and NONE will agree to this murder. Forgive me when I say, "FUCK YOU BUT INNOCENT PEOPLE DIED IN THIS INCIDENT!"All you pathetic losers who tries to connect this murder with the murder of TBH and Kugan are simply too blinded by your racist thought. Think about it again and tell me who's playing the racial card. I don't fucking care (losing my vocab in anger) of your race. Someone is murdered, and we all grief, and we all want the fucking justice system to work!There, said it. p.s. Meleis – Malays that are Islam ONLY by their identification card, but had never manage to embrace the teaching of Islam. <– I hope I din't get this wrong Obe!

  7. Salam, Kes ni, biarlah pihak Polis siasat dulu untuk mencari bukti membuat pendakwaan. Korang yang tak pernah buka kertas siasatan janganlah melenting nak kata cepat2 dakwa atas kesalahan pembunuhan tersebut. Pihak Polis pun, mmg nak cepat2 nak tuduh pembunuh kejam ni….andai kata perbicaraan kalah, Polis juga yang disalahkan. Jadi, janganlah kita buat kerja terburu2 dan memberikan tekanan kepada pihak Polis membuat kerja. PDRM dah lebih 200 tahun pengalaman la daripada Jabatan Penguatkuasa undang2 lain di negara ini. Isu ni juga, jangan la disensasikan dgn perkauman dan politik. Kalau orang dah buat jenayah tu, mmg la dorang buat jenayah….tak lebih daripada itu….

  8. -tanpa nama berkata-bangsat..dasar keturunan paria..sekarang ko takut? kerana nila setitik la, apelah..keling paria bangsat! dasqar kaum menyembah binatang! (lembu)..perangai macam anjing! otak mcm tuhan kau (monyet)anak haram!panggil tuhan2 kau (monyet, babi,lembu, gajah tangan 8) untuk bela nasib kau bangsat!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s