RESEPI NUE NAM TOK@GRILL DAGING PEDAS DAN MASAK LEMAK DAGING SALAI DAN JANTUNG PISANG..

Mula-mula nak ucap ribuan terima kasih buat Cikgu Naman yang telah bersusah payah buatkan harder untuk akak….akak memang fail tentang nak godek nak buat ni semua…terima kasih yer cikug..budimu akan ku kenang. Dia ada buat peraduan tau..nak tau check it out kat SINI. Cepat sebelum terlambat.
Nasib baik ada stok daging salai..Yana ada sebut nak makan grill daging pedas. Akak beli kat Pedas masa balik dari kerja kawin sepupu kat Melaka bulan lepas. Daging salai ni memang pure sebab dimasak secara tradisional. Nanti balik lagi ke Segamat kena beli lagi…simpan buat stok, sebab berbaloi kalau beli dari pada asap masuk mata bila salai sendiri.
Oleh sebab akak dah ada daging salai..akak tak yahlah bakar/grill lagi daging batang pinang. Hiris ajer tipis-tipis daging salai tu.

Nor yang terjemahkan resepi ni dari buku resepi masakan thai. Terimakasih bebanyak yer.Cuber yer jangan tak cuber…rugi sape yang tak nak cuber buat resepi ni.


Bahan-bahan
Bahan A
  • 250 g daging batang pinang
  • 1 camca besar kicap
  • 1/2 camca teh gula
  • 1/2 camca teh garam
  • 1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Bahan B
  • 5 biji bawang merah, dihiris
  • 1/2 cawan daun pudina, diracik
  • Hirisan daun saderi@daun ketumbar
  • Hirisan daun bawang
  • 2 camca besar gula (akak letak 1 sudu besar gula kabung/1 sb gula putih)
  • 2 camca besar sos ikan
  • 2 1/2 camca besar jus limau nipis (atau ikut selera masing2)
  • Hirisan halus cili padi secukupnya @ dried chili flakes
  • 1 biji tomato, dihiris kecil
  • akak tambah 1 biji bawang holland-racik halus
  • 1 batang cili merah-hiris serong
Cara-cara
  1. Gaul semua bahan-bahan A, dan perap 30 minit, kemudian grill hingga masak. Sejukkan dan hiris nipis, ketepikan.
  2. Satukan semua bahan-bahan B, masukkan daging tadi dan gaul rata, sesuaikan rasa.
  3. Taburkan kepingan cili (dried cili flakes).Akak suker masukkan ke dalam peti sejuk sebentar..lagi sedap rasanya.
  4. Hidangkan sebagai pembuka selera.
Akak beli 1/2kg RM15.00..boleh masak 2 jenis masakan..separuh masak lemak cili api dengan jantung pisang…pastu ada pulak cencaluk…wallllaaaaa berpeluh weii..
Beli cempedak kat Pasar Tani Jalan Tang Ling minggu lepas..isi tak berapa cun..pastu tipis ajer..nasib baik bila di goreng cepat habis.. tinggal yang ni ajer yang akak sempat ambil gambar.

    Tinggalkan Jawapan

    Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

    WordPress.com Logo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

    Twitter picture

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

    Facebook photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

    Google+ photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

    Connecting to %s