Ikan Talapia Goreng Berempah

 Ada orang tak suka makan ikan air tawar…baik ikan keli ataupun ikan talapia…rugi beso ….nasib baik kat umah ni semua makan ikan air tawar..oleh sebab ikan air tawar ni hanyir ….kenalah di perap dengan asam limau/asam jawa bersama garam sebentar…barulah di bilas…yang buat sedap kalau guna kunyit hidup..perghhhh..makan panas-panas …sedap beb..ambil resepi dari puan ummi kat kuantan…dia ambil dari majalah rasa…

Bahan:-
1 ekor ikan tilapia sederhana besar
2 sudu teh air perahan limau
garam
minyak untuk menggoreng

Bahan kisar/tumbuk:-
1 sudu teh ketumbar – tumbuk halus
1 cm kunyit hidup – kisar
2 cm halia – kisar
4 ulas bawang putih

Cara Menyediakan:-
Bersihkan ikan, lumur dengan air perahan limau, garam dan bahan kisar. Perapkan selama 20 – 30 minit. Goreng sampai garing. Senangkan!!

post signature

2 thoughts on “Ikan Talapia Goreng Berempah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s