Nasi Pilaf

Resepi asal dari rumah Nis kat Singapore tu…tapi akak ambil dari rumah chef ah mat gebu…first time cuba terus jadi..alhamdulliah…akak c & p aje dari umah chef ah mat gebu…thank you cik mat…

Bahan-Bahannya:-
1 kg beras Basmathi, rendam 30 minit dan toskan
200 g mentega berkualiti tinggi (SCS atau Golden Churn)-akak guna mentega anchor

1 batang kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
2 helai daun pandan, disimpul
2 biji bawang besar, cincang halus
1 inci halia, diketuk (resipi asal tak letak)
1/2 cawan kismis kuning-tak letak
Sedikit garam
1/2 cawan daun pudina
1/2 cawan daun ketumbar (mat tak letak)
1/2 cawan bawang goreng
Air secukupnya

Cara membuatnya:-

  1. Panaskan mentega dalam periuk hingga cair. Tumis kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan daun pandan hingga wangi. Masukkan bawang besar cincang dan halia. Goreng hingga layu. Masukkan beras dan goreng beras dengan bahan2 lain. Gaul perlahan2 untuk mengelakkan beras patah2.
  2. Kemudian, alihkan bahan2 tadi ke dalam periuk nasi elektrik, tuang air secukupnya (mat guna anggaran 1 nisbah 1.3…contohnya kalau beras 1 cawan, air dia 1 1/3 cawan) dan masukkan garam, gaul rata dan masak seperti biasa.
  3. Bila nasi kering, taburkan kismis dan semua jenis daun2 dan bawang goreng. Biar nasi tanak betul. Gaul perlahan menggunakan chop stick untuk mengelakkan nasi patah2. Hidang bersama lauk kegemeran masing2..
 Goreng pulak papadum…
Tak buat ekk..belum kat param
Ni pun sama

2 thoughts on “Nasi Pilaf

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s