Blackpepper Beef Chef Ah Mat Gebu



Dah banyak betul resepi daging lada hitam ni…macam-macam cara ada…kali nak tukar selera ikut stail chef ah mat gebulah pulak…terima kasih ye mat gebu kerna sudi berkongsi resepi…akak c & p aje dari blog dia..

Bahan-Bahannya:-
500 g daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan*
1 camca besar lada hitam biji, tumbuk halus*
1 camca teh garam*(*disatukan dan perap 15 minit)
1 batang saleri, didadu-tak letak
2 biji kentang, didadu dan goreng hingga empuk
1 biji cili merah, potong serong
1 biji bawang besar, potong berbaji
2 ulas bawang putih, hiris halus
1 inci halia, dihiris halus
6 kuntum cendawan shitake segar, dipotong kecil
5 camca besar sos lada hitam “LIFE”
1 camca besar kicap cair
1 camca besar sos ikan (nampla)
1 camca teh minyak bijan-tak letak
Sedikit gula

Cara membuatnya:-

  1. Panaskan 2 camca besar minyak dalam kuali, tambah dengan minyak bijan dan tumis bawang putih dan halia hingga wangi. Masukkan daging dan kacau goreng hingga daging kecut. Tambah sos lada hitam dan sedikit air. Biar mendidih.
  2. Masukkan cendawan, saleri, bawang besar, cili dan kentang. Kacau hingga rata dan biar mereneh sebentar. Tuang kica cair dan sos ikan. Masak hingga daging lembut.
  3. Masukkan gula dan kacau hingga rata. Rasa tahap masinannya dan jika ok, boleh diangkat dan hidang bersama nasi hangat..
 
kueh udang yang cik abang beli kat pasar ramadhan

One thought on “Blackpepper Beef Chef Ah Mat Gebu

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s