Kerang Berapi

 Dah lama dah buat kerang berapi n..tapi tak masukkan dalam blog…sedaplah..memang berapi lidah di buatnya…akak c & p aje resepi ni dari blog nor di kt..terima kasih ye nor…

 Bahan-bahan

  • 1kg kerang-sebaiknya yang fresh
  • 1cm Halia
  • 4 ulas bawang putih & 1 ulas bawang merah kecil
  • 5 sudu makan sos tiram
  • 10 tangkai cili api-kalau nak pedas tambahlah lagi
  • 3 helai daun sadri & daun bawang-sebab tak stok..akak tibai bubuh daun kucai aje
  • sesudu minyak makan 

 Cara-cara 
 

  1. Kerang direndam dengan asam keping selama 2 jam untuk memudahkan segala kotoran tanggal.toskan dan cuci sampai besih.Rebus skit kerang.
  2. Tumbuk lumat bawang putih, merah dan lada cili.
  3. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.Masukkan sos tiram dan kacau hingga sebati.
  4. Masukkan kerang, biar rempah melekat dan sebati.tutup api dan taburkan daun bawang dan sadri.

One thought on “Kerang Berapi

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s