Daging Kandar

 Kalau ada nasi sedap…mestilahlah ada lauk daging ataupun ayam…akak buat daging kandar…akak ambil resepi ni dari rumah asma nun di N9…kawan dio namo dio nik..duduk kat mano akak pun tak tahulah..memang best daging masak cara ni makan dengan nasi minyak..kalau tak percaya …cubalah buat ye..akak c & p aje dari rumah beliau.

Bahan-bahan
  • 1/2 kg daging (potong, rebus, simpan air rebusan)-akak guna daging lembut jadi tak payah rebus
  • 6 ulas bwg putih/1 inci halia (blend)
  • 2 sudu besar kicap pekat (maggi)
  • 2 sudu besar sos tomato*
  • 2 sudu besar sos cili*
  • 2 paket serbuk kari daging babas (1 1/2pn boleh)*
  • * gaulkan bersama
  • 1 labu bawang besar mayang,
  • 1 ulas bawang putih mayang,
  • kulit kayu manis, bunga lawang-akak gunakan 3 cengkih, 3 bunga lawang, 3 biji pelaga dan 1 batang kulit kayu manis
  • daun kari-akak gunakan 2 tangkai  

  

    Cara-cara      1.  Tumiskan hirisan bawang besar, kulit kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang, pelaga bersama daun kari.  2.  Masukkan bawang putih dan halia yang telah di kisar.  3.  Biarkan wangi baru di masukan campuran rempah dan perlahan api.4.  Kacau sehingga rempah naik minyak barulah dimasukkan daging dan airnya.5.  Masukkan garam, perasa dan masak sehingga pekat.6.  Sesuai di makan bersama nasi dan roti.    

    Oleh sebab kat rumah ni kalau buat apa jenis acar pun …samada acar mentah/jelatah ataupun acar..takkan makan punya..jadi akak tak buat pun..akak goreng papadum ajelah…   

    akak suka beli papadum jenama ni…

    10 thoughts on “Daging Kandar

    1. Kak ina…smalam lyn cari bread butter pudding..and lyn C n P dari blog kak ina n buat..waaaammg best giler makan…lebey2 lagi kalo isi dlm peti sejuk….nanti lyn display kat blog!

    2. salam cf..akak dah hantarlah..tapi tak tahulah sampai ke idak..nanti cuba lagi tau…tunggguuuuusalam ain..camna tak fofular..senang nak membuatnya..pastu tak pakai santan…jadi taklah menambahkan lemak di badan akak ni..tentu sedih kan zati dah blk semula ke asrama..sabar ajelah ain..tulah salah satu dugaan nak bagi anak berjaya..akak dah rasa dah ain…

    3. hai phalla..tq..please come again..salam watie..saje aje test resepi mcm-mcm..dulu pun tak rajin jugak..skrg dah rajin dah..salam cf…nantilah intai..dah show ke belum?salam boboiz..sabo ajelah kamu ni..takkanlah tgk gambar nak mkn pc…apalah yang makan tiap hari bersama anak-anak..kesianlah..kalau dekat boleh akak kasi mangkuk tingkat.

    Tinggalkan Jawapan

    Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

    WordPress.com Logo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

    Twitter picture

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

    Facebook photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

    Google+ photo

    Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

    Connecting to %s