Ikan Kembung Bakar

Ikan kembung kecil ni kalau goreng selalunya isi dia keras..tak laku kat rumah ni…kalau buat bakar barulah laku..buat masa puasa hari ke dua kot..luperlah..akak gunakan resepi lebih kurang macam dulu. Kali bakar dalam oven aje..senang..

Bahan-bahan utama

  • 8 ekor ikan kembung kecil

Bahan-bahan lain

  • 10 sudu makan cili kisar
  • 6 biji bawang kecil*
  • 5 biji bawang putih*
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 batang serai*
  • 1 1/2 inci halia*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 1 helai daun kunyit*
  • 1 1/2 sudu makan gula
  • 1/2 sudu teh jus asam jawa adabi-klu yg biasa bubuh 1 sudu makan
  • garam secukupnya
  • minyak secukupnya
  • daun pisang secukupnya
  • lidi/pencungkil gigi
  • 2 biji limau kasturi-ambil jus-untuk diperah diatas ikan setelah dibakar..

Cara-caranya

1. Basuh ikan dan toskan.
2. Lumur garam dan serbuk kunyit.

3. Kisar semua bahan bertanda *.
4. Masukkan minyak dan tumis semua bahan sehingga pecah minyak.
5. Masukkan gula , jus asam jawa dan garam.
6. Rasa dulu barulah di padam api. Sejukkan.

7. Bila nak bakar baru di lumur sambal kat daun pisang pastu letak ikan..letak lagi sambal kat atas ikan.
8. Barulah di tutup daun pisang dan di semat dengan lidi/pencungkil gigi.
9. Akak bakar gunakan suhu 180 C dalam 45 minit hingga 1 jam bergantung kepada oven masing-masing. Bila dah 40 minit akak gunakan api atas aje..dalam 10-15 minit.
10.Nak hidang barulah di perah jus limau kasturi sedikit..taknak pun tak apa.

Malas nak bakar satu-satu..masukkan dalam oven sekali gus…

Buat sup ni…kalau tak ada lauk berkuah macam ni….suami dan imran kata rasa macam nak tercekik makan nasi…like father like son…satu kepala…

4 thoughts on “Ikan Kembung Bakar

  1. salam kak..hehehe nurul ada jugak ambik resepi dari blog akak ni…akak nurul nak tanya nape nurul tak der iklan nuffnang mcm akak di sidebar??ada perkataan nuffnang aje di blog nurul..boleh terangkan??

  2. salam ayu…akak dah jawab kat blog kamu..refer baliklah ye..salam idzaris79 ..masak biasa-biasa aje..terima kasih sudi dtg ke blog akak…salam riena..akak dah betulkan..sorrrylah..bulan puasa..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s