Sawi Cina Goreng Sos Tiram

Pernah tenguk tak sayur ni…..akak panggil sawi cina..tak tahulah orang lain panggil apa…jarang orang jual sayur ni…kebetulan penjual ikan kat area akak pertama kali bawak…dulu-dulu akak selalu beli kat pasar borong selayang…akak goreng sama udang.

Bahan-bahan

  • sawi cina-dibasuh dan di potong kecil
  • 10-15 ekor udang kertas
  • 3 biji bawang putih-di tumbuk/dicincang
  • 1/2 biji bawang besar-dihiris memanjang
  • 1 sudu makan kicap pekat/kicap cair
  • 1 sudu makan sos tiram
  • sedikit lada sulah/putih serbuk
  • garam-jika kurang masin

Cara-cara

1. Tumis bawang putih hingga perang. Masukkan sedikit air.
2. Masukkan sos tiram, lada sulah dan kicap pekat dan masukkan sayur.
3. Masukkan udang dan kacau sebati.
4. Hidangkan panas-panas.

2 thoughts on “Sawi Cina Goreng Sos Tiram

  1. kak ina..sawi cina tu mmg sedap, daunnya nipis dan rangup. Kat sini tak ada…yg ada 'pak choy' yang batang putih tapi daunnya tebal…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s