Sos Cendawan/Sos Lada Hitam/Gravy

Buat sos ni untuk di makan bersama ayam…akak c & p dari rumah Hana di Jepun.

Bahan-bahan

  • 2 cawan stok ayam@daging – hana gune stok ayam (air+kiub ayam)
  • 1/2 cawan susu segar
  • serbuk lada hitam
  • 2cm batang salery – cincang
  • 1/2 biji bawang besar – cincang
  • 2 sudu besar kicap manis – bergantung kehitaman yg dkehendaki
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu mentega/ marjerin
  • 1/2 tin cendawan butang – dhiris
  • 2 sudu besar tpg gandum – bancuh dengan air
  • garam dan gula – jika perlu

Cara-cara

> panaskan stok ayam, susu segar, bawang n juga btg salery. didihkan.
> then tapis. buang bwg n juga salery. didihkan smula.. masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
> last skali masukkan bancuhan tpg gandum utk mendptkan kepekatan yg dkehendaki.
> bleh la dcurahkan ke atas ayam atau mashed potato.

post signature

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s