Best betul majlis kawin ni…

Best betul gi kerja kawin hari sabtu lepas…walaupun cuma buat di kampung padang balang…tapi mengalahkan buat kerja kawin kat dewan/hotel ….caiyoklah encik kamal…bapak pengantin lelakilah ni..taukeh weiiiiiii…banyak rumah sewa.

Pelamin ala-ala bunga dalam taman..tenguklah bunga yang bergantungan tu..bukan bunga betul tau..tapi bila tenguk sekali imbas memang macam real..aduhai rasa mcm nak duduk atas pelamin tu…beranganlah akak ni……akak dulu bersanding …pelamin cam biasa aje….

Ni kat pintu masuk…tiang putih tu sebenar air batu…lepas tu letak pulak jambangan bunga…akak sukerlah tenguk…selalunya kat hotel dia orang ni buat macam ni kan..ni kat padang pun boleh letak…cuaca pulak tu panas berdentum….hairanlah jugak tenguk…awat dia tak cair cepat…..memang kreatif sungguh orang yang buat benda ni……

Suker tenguk jambangan bunga di pelamin ni…tak perasan bunga ni real ke idak..rasanya bunga betul kot..

Akak sampai nak dekat pukul 1.00 tengahari…jemputan tengah ramai…keluarga pengantin lelaki pakai baju hijau pucuk pisang….

Mula-mula tuju kat tempat sate…mak akak bukan bergaya tau..tapi kena pakai cermin mata hitam bila lepas buang katarak selama sebulan..bila keluar ke tempat panas……lepas tu bolehlah di lemparkan ke tong sampah……sebab adik belikan RM10.00…ha..ha..ha..

Firdaus merangkap my manager..pun tibai sate dulu…pasal nasi dah selalu jumpa…

Memang sedap cendol ni…luper nak tanya kat manalah orang ni selalu jual…

Ni tuan punya blog punya….aisey…baru akak perasan …. muka akak tak ada dalam majlis perkawinan ni….lecehlah..kalau idak boleh show gelang baru yang akak dapat dari mummyseri…

Lepas makan sate gi pulak ke gerai char kueh tiaw….

Yang best tu..dia masak jam tu jugak….dia tunjuk jugak skill dia masak…ala…stail lambung melambung tu…tapi akak tak snaplah pulak…

Sedaplah…memang marvelous…rasa nak tambah..tapi perut dah ketatlah pulak…

Bawak anak buah debab ni…syoklah dia dapat makan cedap-cedap…si imran yang tak ada..ikut ayah budak debab ni gi rumah kak long akak…si debab ni tak nak ikut ayah dia…terpaksalah mak angkut dia sekali…

Yang ni tempat nasi…ada nasi putih lauk kampung dan nasi apa ekkk …rasa dia pedas sikit..sebab apa kena ambil nasi…sebab …..bila ambil nasi barulah dapat cenderahati…..

Lepas makan sate dan kueh tiaw…ambil lauk ni pulak…semua kena rasa tau..sebab tu ambil sikit aje nasi ni…yang tak tahan tenguk udang beso tu….udang masak tempoyak……akak memang tak pernah makan masak tempoyak ni…bila rasa sekali..alamak …macam sedap aje….bolehlah masak lauk tempoyak lepas ni…….tapi yang buat kurang kick sebab salah ambil nasi…patutnya ambil nasi putih…barulah kaw..

Ni untuk semua orang perempuan..dalam dia bubuh pot puri

Orang lelaki dapat yang ni…gelas comel yang berwarna warni

sebenarnya nak tunjuk air apa kami minum…saje tunjuk lagi cenderahati ni…

Ada jugak gerai cucur udang…kueh mueh dan buah-buahan…tapi dah tak larat nak makanlah…banyak sangat pilihan…kalau duduk lelama sangat kang orang lain tak dapat tempat duduklah pulak….

Gerai cendol yang dapat sambutan hangat dari para hadirin..al maklumlah cuaca panas..

Akak ambik lagi cendol lagi….tadi tak ada pulut….ambil pun sebab cendol ni memang sedap…teringat sampai sekarang ni…

habis aje bang zohor berkemundang…barulah kompang di palu…menandakan ….pegantin baru telah sampai…

Lawakan pelamin ni….tak panas sebab kipas beso ni laju bebeno..lepas tu ada keluar air skt…berapalah kos sewa kipas ni..

Doa di baca…memohon keberkatan

Memohon agar majlis di rahmati dan pengantin berbahagia sehingga ke anak cucu..

Dari sudut yang berlainan…memang sama cantik…sepadan…putih melambangkan cinta yang suci murni yang telah di akhiri dengan akad nikah…

Lagi gambar pengantin tersenyum riang di atas singgahsana..

Meja tempat santapan pengantin berdua…akak tak tunggu mereka makan berdamai…semua nak balik..sebab dah kenyang…..cuaca pun panas giler….

Mak bergambar dengan cik miah…nenek pengantin sebelah kiri dan ibu pengantin lelaki sebelah kanan….jangan memain…. cik miah tu dah 70 tahun…tapi masih kuat lagi…nak korek rahsia dialah …jamu apa yang dia makan sampai sekarang pun masih maintain…..

Arwah suami cik miah dengan abah akak satu tempat kerja..mereka best friend..kemana-mana berdua..tapi umur pakcik sharif tak panjang..dia dah pergi dulu…al fatihah buat beliau…tapi abah tak pergi sebab tak larat nak jalan….

Akak berangan …. kalaulah anak lelaki akak nak kawin…akak nak buat majlis macam nilah…bestkan….tapi kenalah siap ribu riban….atau ada tak sape nak sponsor…ahakkk

Haslina Harun

12 thoughts on “Best betul majlis kawin ni…

  1. k.ina, kalau k.ina buat majlis cam gitu bila anak teruka k.ina kahwin nanti, jgn lupa kengkawan blogger ya!! tetamu istimewa tau!!! mmg grand le majlis tu. pelaminnya open ya…unik!

  2. kak ina… sedap2 nya menu dirumah pengantin tu…lain kali kalau nak gi kenduri kawin meh lah ajak ct sekali.nak numpang dua kaki dua tangan nak makan cendol ngan cucur udang tu hahahaha.Amboiii…nak naik pelamin lagi sekali ker. bolehhhh…tapi ajak abg sekali lah hehehe

  3. kak ina.wah..grandnye majlis die..mesti byk kosnye kan..kalau k.ina buat majlis kawin,jgn lupo jomput den niha..den nak tempat vip..heheh…makan sodapla..

  4. bestnya….cam nk join skali laaa..lpar plk tgk mknan meriah2 cam 2…hehe…bla ank akak nk kawin…jgn lpa jmput isha skali…nk rsa jga mjlis yg meriah2 cam niiii….akak sblm tlpa sya nk ucpkn tima kasih…sya dah daftar blog ngan nuffnang….tima kasih la byk2…lma jga dok gode2…bru hri nii bjyaaa….senang je ropenya..btl ckp akak..hehe…thanks kak inaaa

  5. mak ai besarnya majlis…bestnya mcm2 ada…apasal takde gambar akak pakai gelang baru…rugi je..selamat menyambut ramadhan kak ina…senang2 nanti dtg rumah ambil kad.

  6. 1st time tgk majlis kahwin yang ada pelbagai juadah makanan macam jamuan aidilfitri plak tapi rupanya majlis kahwin hehehe..akak klau nak buat kenduri jgn lupa ajak nurul..padang balang tu dekat bebenor dengan umah nurul.hhahaha

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s