Dadih



Memang dah pernah dah buat dadih ni…yang kali ke 2 rasanya…ambil resepi dari rumah mamasya tapi resepi asal dari FP Haniss..terima kasih Hannis kerna sudi berkongsi resepi.

Bahan-bahan

  • 10gm agar² strip – *rendam agar dulu biar lembut (akak guna serbuk agar-agar 11gm)
  • 1 liter susu (fresh milk atau full cream)-guna susu perisa coklat & strawberry
  • 5 cawan air
  • 3/4 cawan gula
  • 2-3 helai daun pandan


Caranya pula:

1. Masak agar² dengan air dan daun pandan sehingga mendidih, masukkan gula ..kacau dan kemudian masukkan susu tadi.
2. Biar hingga mendidih sekali lagi, buang daun pandan dan tuang kedalam bekas kecil.(akak suruh yana buat dua lapisan..satu tambah serbuk koko dibancuh dengan sedikit air..tuang yang putih dulu baru tuang yang koko..kalau nak tuang koko dulu pun boleh)
3. Suamkan dulu pastu baru sejukkan dalam peti ais.
4. Siap dimakan.

Nota: boleh tambah apa² perasa jika suka.
Boleh jugak guna susu perasa strawberry atau coklat jika nak dadih perasa² tersebut.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s