Mula-mula tenguk nama ayam ni..risau jugak takut pakai bahan yang bermacam-macam..rupernya senang aje nak masak ayam cam ni…resepi asal dari Myresepi tak akak c & p dari rumah Puan Ummi di Kuantan. Setelah di perap akak goreng separuh ayam ni…sedapppp
-
1 ekor ayam (sederhana besar, potong ikut suka)
-
1 mangkuk kecil air
-
4 sudu besar minyak masak
-
3 sudu besar kicap manis
-
4 sudu besar sos tiram
-
3 sudu besar sos tomato
-
2 sudu besar jus oren
-
2 sudu kecil lada hitam – tumbuk
-
1 sudu besar badam – tumbuk
-
1 inci belacan
-
sedikit garam
-
serbuk perasa (*ummi letak gula sedikit)
-
1 inci halia
-
4 biji bawang merah
-
4 ulas bawang putih
-
10 tangkai cili kering
Akak perap 1 1/2 ekor ayam…pasal semua ada kat rumah. Separuh masak macam resepi di atas dan separuh lagi akak goreng…tapi tak ada gambarlah pulak..anak dara bawak kamera gi ke kolej masa tu.
salam kak..ala2 rndang ke kak rasa aym ni..a'ah kak..skolah pun dah cti jg kat bhrain..smpai lepas raya bru buka blik…insyaallah saya blik msia hjung bln 11 ni..
kak ina…sedap ayam tu kalau makan dgn nasi briyani kan. Bila nengokkan bahan2nya tu…memang 'terancam' dibuatnya…
dgr nama n tgk bahan2 dah rase resepi nie sure mengancam…
sedapnya aym tu kaknak sikit
uiii.sedapnya kak….
salam kak ina..wow..nama menu ni canggih yerr..seribu rasa..macam2 rasa lah ada yek kak
Hebat nama ayam nie ye kak… nak masak pun cam senang jer… bleh terai gak nanti 🙂
salam maz…alahai lepas raya barubalik..tak dptlah merasa betapa meriahnya hari raya kat sini. nak buat camna kan..sabar ajelah.salam nj..akak makan dengan nasi biasa aje..nak buat nasi sedap kena tunggu anak-anak ada kat rumah semua..barulah best kan..salam moi..tgk bahan memang senang nak cari kan…cuma nama aje yang agak glamour.salam hasni..nampak sedap..rasanya belum tentu..ha..ha..ha..taklah sedap rasanya.salam mama tiara..sedap memang sedap.salam fa..nama canggih..rasa pun sedap.salam blogresepi..lagi best rasanya resepi kat rumah kamu tu.
hai akak bestnya keje kat petronasnt leh la juin anak akakheheakak keja apa ye?erm,saya student umamik kos bioteknologiskrg wat parktikal kat jbtn veterinarkeja sy more to pembiakbakaan haiwan ternakan..lbh kurg gitula..
hebat nama resepi ni…macam rasalah ada ni…
salam hasni..dulu cikgu kecik aje..skrg manager rumah tangga.bagus jugak nama kursus yang kamu ambil tu..semuga berjaya.