Udang Goreng Berempah Dayangjack


Ambil resepi dari rumah dayangjack http://dayangjack.blogspot.com/.salah satu penyumbang resepi yang sedap-sedap…seronok jugak bila dah ada member cyber yang bagi resepi sedap-sedap..tak kedekut resepi…takkanlah boleh bawak mat…semuga semua penyumbang resepi di alam maya ni mendapat pahala yang sebanyak-banyaknya. Akak c & p aje ye dayangjack.

Bahan-bahan :

* 500 g udang galah
* 4 ulas bawang putih*

* 2 sb cili kering kisar

* 1 inci halia*
* 1 sb serbuk kari ikan
* 1 sk jintan manis (disangai)

* 1 sk ketumbar (disangai)

* 1 sk jintan putih (disangai)

* 1 sk serbuk kunyit

* 1 sb tepung beras
* 1 biji telur

* 1 tangkai daun kari

* garam secukupnya
* minyak utk deep frying

Cara-cara :

1. Tumbuk bahan yang bertanda *.
2. Jintan manis, ketumbar dan jintan putih ditumbuk sekali dan satukan dgn langkah 1.

3. Sediakan bekas yang besar. Masukkan bahan2 yang ditumbuk td bersama serbuk kunyit, cili kisar, daun kari dan garam. Gaulkan.
4. Masukkan udang. Gaul sebati.

5. Masukkan telur. Gaul lagi.

6. Akhir sekali masukkan tepung beras dan gaul rata2. Perap selama 1 jam atau lebih.
7. Panaskan minyak di dalam kuali dgn api sederhana. Goreng udang sedingga masak.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s