Udang Masak Lemak Cili Api


Dah lama dah masak lemak udang cili api ni..barulah nak show kat sini..

Bahan-bahan

  • 1/2 kg udang galah
  • 10-15 biji cili api-nak pedas tambah lagi
  • 1/2 inci halia
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1 batang serai-dititik
  • 1 1/2 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • 1 helai daun kunyit di carik dan di siat
  • garam secukupnya
  • sedikit serbuk kunyit

Cara-caranya

1. Bersihkan udang dan toskan.
2. Tumbuk cili api bersama halia, kunyit hidup bersama garam dan sedikit serbuk kunyit.
3. Masukkan ke dalam periuk udang, serai dan bahan yang ditumbuk tadi.

4. Masukkan santan cair dan hidupkan api.

5. Gunakan api sederhana kacau sehingga santan mendidih.

6. Masukkan pula santan pekat dan daun kunyit.

7. Perasakan garam dan biarkan mendidih sebentar barulah di tutup api.

8. Bolehlah di hidangkan bersama nasi panas.

Yang ni guna cili merah…guna udang kertas…

One thought on “Udang Masak Lemak Cili Api

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s