Daging Bakar (Salai)Cicah Air Asam

Dapatlah yana makan daging bakar bersama air asam..puas cari resepi yang sedap..tapi kebanyakkannya bubuh belacan. Suami akak tak suka kalau ada belacan…akhirnya buatlah air asam yang biasa….tapi yana kata kurang kick…ada sesape yang ada resepi air asam yang best tak?

Bahan-bahan untuk air asam

  • 1/2 biji tomato
  • 1 sudu makan asam jawa
  • 2 biji cili padi
  • 1/4 bawang besar
  • garam dan gula secukupnya
  • air ikut keperluan
  • 1 batang cili merah

Cara-caranya

1. Potong dadu tomato, mayang bawang besar dan hiris cili api bersama cili hidup.
2. Asam jawa di campur dengan air masak da dimasukkan ke dalam hirisan diatas,
3. Bubuh gula dan garam (agak-agaklah ye)

akak guna daging steak nak buat daging salai/bakar…basuh bersih pastu perap dengan garam dan serbuk kunyit…garam kasi lebih sikit…akak perap 4 jam..kalau arwah wan pulak dia perap sehari semalam…barulah dia menyalai guna sabut kelapa.

3 thoughts on “Daging Bakar (Salai)Cicah Air Asam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s