Dinner bersama suami

Petang hari sabtu lepas dalam pukul 6.30 petang akak gilah ke tempat ni…….

Tiap-tahun suami dan akak join dinner…masa gi duduk jakarta akak tak pergilah…pergi kat jakarta punya dinner..tapi tak best..staff tak ramai….lepas tu orang indon yang ramai..orang malaysia ciput..yang lebihnya orang bangsa asing……pernah sekali lepas lahirkan ira…tak habis hari lagi akak gi jugak…nasib baik tak jadi apa-apa..

Bila sampai kat taman metropolitan ..jalan jem..rupanya orang ramai parking kat tepi jalanraya..tenguk orang main layang-layang..

Bila sampai dah maghrib…….pergi solat dulu…lepas tu bergaya macam artis….tema tahun ni..masquerade…ala pakai topeng tu..tak kuasa akak nak ikut tema..bukannya muda lagi pun..dari dulu memang akak tak pernah ikut tema…pakai baju kurung pun sonang…

Orang lain pakai daring pastu bawak beg tangan kecil tu…ala yang berkerlipan …orang pergi dinner sepatutnya pakai macam tu kan…tapi akak bawak beg besar gedabak..macam-macam ada dalam beg tu..

Budak-budak muda sukalah ikut tema …. macam-macam gaya aje..tapi kebanyakkannya cuma pakai topeng kat muka aje..tahun ni company tak panggil artis..semua acara di jayakan oleh staff sediri..budget lari…ekonomi meleset..nasib baik gaji tak kena potong…

Cantiklah ball room kat hotel one utama ni…bangunan baru…menu stail masakan cina…

Memang tak nasi malam ni…meratah lauk….selalunya memang disediakan wain dan campage..jadi banyaklah orang cina, india, sikh dan bangsa asing mabuk malam tu…minum air mabuk free….ashik yamsenglah…cheers….lama-lama dia orang tak sedar diri…melalut…membising…dan pernah tahun lepas…kat sebelah meja akak orang filipina mabuk muntah kat sebelah akak..nasib baik tak kena kat baju…kurang ajar betul…menyusahkan…lepas muntah sambil tersengih dia cuma kata sorry..sorry…rasa nak sepak aje budak tu…

Udang besarlah jugak tapi tak berapa fresh…yang paling best deep fried chicken with thai mango sauce..akak tambah 2 kali…suka makan buah mangga..pasal kat meja akak cuma ada 3 pasangan lagi 2 pasangan tak datang..jadi memanglah banyak makan yang terlebih..udang ni kita orang kerjakan sampai habis…makan pun guna tangan aje..tak guna garpu dan sudu…payah bebeno nak kopek…pihak hotel pun ada sediakan air basuh tangan yang di bubuh lemon..dia orang tahu kot..majoriti orang melayu..lepas ni nak search cari resepi ayam ni…

Akak ni dan suami dialah pekerja yang mula-mula sekali join company ni..suami dia dah pencen tapi company suruh kerja balik…dulu best…masa staff tak ramai..kalau company buat percutian ..boleh kenal family mereka..sekarang ni dah ramai bebeno…kalau buat pun ikut department masing-masing…. tak sama tarikh pulak tu..sebab tulah akak dah tak berapa kenal dengan orang baru….kenal dengan orang lama aje..

Masa hidangkan ni akak dah tak larat nak makan…lagi pun akak tak suka ikan kukus…jamahlah sikit..tapi sedaplah..tak bau hanyir langsung…

Yang ni makanan yang terakhir….sebelum di hidangkan air longan…memang dah larat nak makan dah…jamah ajelah sikit..takut kempunan..

Mamat banggla ni yang serve kami..suami ashik usik dia aje….semua meja mamat banggla yang serve..alahai tak ada orang malaysia ke….kat belakang tu mat salleh dan cina yang dah mabuk…memekak aje..gelak ketawa tak sedar diri..nak buat macam mana..tenguk a jelah..

Panggil budak yang bergaya ni ambil gambar…dia menang no 1..dapatlah hadiah RM700..berbaloi…rupanya mamat ni kerja sebagai driver dan umur baru 23 tahun dan baru join kat company ni…darah mudalah katakan…

Tahun ni tak dak rezeki..tak dapat lucky draw…rasanya dua kali aje yang kami dapat lucky draw..jadilah…jangan tak merasa…lepak sementara tunggu nak keluar dari situ..punyalah ramai..tunggu reda sikit baru balik…sebenarnya ada disco …tapi bangsa asing dan anak-anak muda yang menari..kalau akak pakai macam ni menari…mesti orang kata…dahlah pakai baju kurung pastu dah tua..tak sedar diri…tua nak m…….s…

sampai kat rumah dekat pukul 1.00 pagi…biasalah tu..kuala lumpur ni waktu macam ni pun kereta bersimpang siur..hantu pun takut nak keluar…

16 thoughts on “Dinner bersama suami

  1. Kak ina… kenapa tak cakap tema tu pakai topeng… saya ada tau topeng ala-ala camtu :P* kalau tak boleh kasi kak ina pinjam sebab sesuai dgn warba baju kak ina ( rambu2 kat bahagian mata topeng tu wwarna pink2 gak)

  2. beshnye la tempat keje somi akak.tempat keje somi sy xde dinner2 nih.sume dok pakat perah tenage jek tp yg buat hb bertahan krn bossnye tak kedekut pehtu layan pun baik.boleh buat personal loan dr bos bkn pakai duit syarikat,duit bos tu sendiri.klu bonus hb sylah yg paling tinggi ratingnye, heeeeealhamdulillah,rezeki anak2…

  3. teringat zaman kerja dulu. tiap2 tahun ada annual dinner + treasure hunt + agm (sports and welfare club). tiap tahun berubah tempat. desaru, mersing, melaka, pulai spring… skrg ni hubby je yg gi sbb dia je yg masih bekerja. saya dinner hari2 kat umah jer…huhuhuu

  4. best tu kak ina pergi dinner kat hotel…dah lama tak merasa…dinner , hari keluarga…rindu lak…kalau saya pun pakai baju kurung agk hihihi…sesuai dgn apa2 majlis dinner apa…

  5. salam tukang cerita..memang tiap kali dinner akak pakai baju kurung aje..malas nak bergaya sakan..salam zanafahmi…memang seronok gi makan-makan ni…yang tak seronok ramai org mabuk dan tak sedar diri..salam umi_e..dah lepas baru nak bagi pinjam topeng tu..tak apalah benda dah lepas…lain kali ajelah ye..salam ciklinn..geram tgk udang tu..rasa okey tapi udang dia taklah best sgt..dah tak fresh..

  6. salam emy..ala setahun sekali dia orang buat..mana boleh tak pergi..salam fiza..tak apalah..janji gaji tak kena potong..dinner ni kalau nak ikutkan staff bangsa asing yang untung ..dpt togok air mahal…org islam minum air jus aje..salam fazilzura..ala ajak aje cik somi tu temankan makan kat luar..kat area cheras tu melambak kedai makan..salam qistina’s..memang baju kurung ni sesuai di pakai kemana-mana..tapi masa kat indon akak tak pakai baju kurung tau..kecuali hari raya..

  7. salam azita…ala nak buat mcm mana..dah jadi suri rumah..dinner kat rumah ajelah..tapi lagi best tau dinner kat rumah bersama-sama anak-anak..ita lagi rajin memasak bagi anak-anak makan..sedap-sedap pulak tu..takkan tpt hubby buat dinner tak ajak wife dia sekali?salam suzi..alahai kesiannya..nanti balik ke malaysia kita dinner sama-sama ye..salam kujie..memang senang pakai baju kurung..kang pakai baju yang daring dia orang kata buang tabiat ape..?

  8. salam kak ina..bestnya g dinner..terpaksalah bersabor ngan org mabuk2 tu ye kak!! mulut diaorg sure busuk punyakan?? yakkk!!re.. t g pesta buku last week.. pas tu tido kat hotel quality shah alam.. penah sekali tido kat hotel 1 world tu.. cantik biliknya..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s