Ikan Pari Bakar


Ikan pari bakar buat pada hari selasa..bakar sekali ikan sembilang untuk hari Rabu…akak gunakan resepi lebih kurang macam dulu.

Bahan-bahan utama

  • 5 keping ikan pari dipotong 2

Bahan-bahan lain

  • 10 sudu makan cili kisar
  • 8 biji bawang kecil*
  • 5 biji bawang putih*
  • 1 biji bawang besar*
  • 3 batang serai*
  • 1 1/2 inci halia*
  • 1 inci lengkuas*
  • 11/2 inci kunyit hidup*
  • 1 helai daun kunyit*
  • 1 1/2 sudu makan gula
  • 1/2 sudu teh jus asam jawa adabi-klu yg biasa bubuh 1 sudu makan
  • garam secukupnya
  • minyak secukupnya
  • sedikit serbuk kunyit
  • 2 biji limau kasturi-ambil jus-untuk diperah diatas ikan setelah dibakar..


Cara-caranya

1. Basuh ikan dan rendam dalam air asam jawa selama 20 minit.
2. Lumur garam dan serbuk kunyit.

3. Kisar semua bahan bertanda *.
4. Masukkan minyak dan tumis semua bahan sehingga naik minyak.
5. Masukkan gula , jus asam jawa dan garam.
6. Rasa dulu barulah di padam api. Sejukkan.

7. Bila nak bakar baru di lumur diatas ikan.

One thought on “Ikan Pari Bakar

  1. adus..terliur yan tgk ikan pari bakar tu. nak tahu yan mmg penggemar pari bakar. tmpt paling sedap yan penah mkn pari bakar nie kat kg baru..teringin plak nk cuba buat bila dh ada resepi kat blog kak ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s