Bingka Ubi Kayu


Teringin pulak nak makan bingka ubi…cari dalam myresepi ada satu resepi yang rasanya senang sangat nak buat…..resepi dari checkmate.….apa lagi parut dan terus bakar…hem…memang sedap pasal ada rasa daun pandan. Akak buat dah minggu lepas tapi baru nak tepek kat sini…Akak c & p ajelah resepi ni….tapi akak nak edit sedikit.

Bahan-bahan

  • 3 cawan ubi kayu parut
  • 1/2 cawan gula@secukup rasa-akak tambah lagi 2 sudu makan
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1 cawan jus pandan+1 cawan pati santan
  • mentega untuk menggris

Cara-cara

  1. Letak ubi parut atas napkin dan gantung atau boleh guna tapis je…(akak guna tapis)….jangan di perah…..biarkan dalam 1/2 jam.
  2. Buang air yang bertakung kat bawah tu..kemudian satukan ubi parut,garam dan gula kedalam mangkuk dan gaul rat.
  3. Tuangkan campuran jus pandan dan santan pekat sedikit demi sedikit sambil dikacau sehingga mendapat tekstur macam nak buat cucur…
  4. Rasakan manisnya….kalau kurang tambah gula…..kalau terlalu pekat tambah santan.
  5. Tuang dalam tin/loyang yang telah digris.
  6. Letak 4/5 hirisan butter atas adunan dan bakar pada suhu 170C selama 45min atau sehingga masak.Akak masak 1 jam..nak bagi garing kat tepi dia.
  7. Kuih ni lembut semasa panas….. jadi kena tunggu hingga betul-betul sejuk sebelum dipotong.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s