kuah satay

Ambil resepi dari rumah noorma...http://cendanakasih.blogspot.com. senang betul cara nak buat kuah satay ni..akak buat sekali sambal tumis…akak copy & paste aje ye noorma…macam biasalah akak edit sikit..

Bahan-bahan

  • >kacang tanah-dibakar hingga masak, kemudian ditumbuk kasar (bersama kulit)
  • >biskut lemak-beberapa keping-ditumbuk halus
  • >bawang merah-dihiris halus (ni kalo banyak lagi sedap)
  • >serai -dipotong nipis *
  • >cili kering-dicuci bersih dan dikerat*
  • >halia-dihiris nipis*
  • >sedikit lengkuas-dihiris nipis*
  • >air asam jawa
  • >susu pekat manis
  • >gula merah
  • >gula, garam, perasa

Cara-cara

1. Kacang tanah yang ditumbuk tadi dicampurkan bersama biskut lemak. Masukkan air. Gaul sebati. Kemudian masukkan gula
2. Masak kacang tadi di atas api hingga mendidih. Perlahankan api untuk tahap paling kecil.

3. Sementara itu, goreng bawang merah hingga kekuningan dan garing. Angkat dan toskan.

4. Goreng pula bahan-bahan* hingga keperangan. Angkat.
5. Masukkan semua bahan bergoreng tadi ke dalam blender. Masukkan air asam jawa dan kisar hingga halus

6. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan dikisar tadi hingga garing.

7. Masukkan ke dalam kuah kacang tadi.

8. Perasakan gula, garam dan asam. Siap
.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s