Hakka-Style Stuffed Tofu


Tertarik pulaknak buat Hakka-Style Stuffed Tofu dari http://schneiderchen.de/…saja nak rasa cara masakan orang hakka..oleh sebab resepi dalam bahasa inggeris…akak pun tepek jugak dlm bahasa inggeris…sedap jugak tofu ni..sepatutnya gunakan tofu tapi kat rumah cuma ada stok
tahu telur..gunakan itu aje…

window.google_renderIngredients

  • 300 g Tofu
  • 50 g Corn starch
  • 1 stalk Chopped spring onion

Stuffing:

  • 125 g Ground meat
  • 2 Dried mushrooms (soaked in water and chopped finely)
  • 1 stalk Chopped spring onion
  • 2 slices Minced ginger
  • 1 tsp Salt
  • 1 tsp White pepper powder
  • 1 tsp Light soya sauce
  • 1 tsp Sesame oil-akak tak letak…

Sauce:

  • 1.5 tbsp Oyster sauce
  • 1.5 tbsp Light soya sauce
  • 90 ml Water
  • ½ tsp Chicken powder
  • ½ tsp Salt
  • ½ tbsp Corn starch
  • ½ tbsp Sugar

Method
  1. Stir all the ingredients for the stuffing in a medium bowl until well blended.
  2. Mix all the ingredients for the sauce in a small bowl, save for the later use.
  3. Cut the tofu into 10 pieces, each about 4x7cm in size. Using a spoon to hollow out the center of each tofu rectangle to make a little box. Pat the tofu ‘boxes’ dry and dust them with cornstarch to coat them lightly. Fill each with about 1 tablespoon of the stuffing, mounding it slightly. Dust each piece of stuffed tofu with additional cornstarch to coat them lightly.
  4. Pour enough oil into a wok to fill 3 inches. Heat oil over medium-high heat to 150C/325F. Deep-fry the stuffed tofu, a few pieces at a time, until the tofu is golden brown and the filling is cooked through, about 5-6 minutes. Remove with a slotted spoon and drain on paper towels.
  5. Heat a wok over high heat until hot. Add 1 tablespoon of the reserved oil and swirl to coat the sides. Add green onions and stir-fry until fragrant. Add the sauce and bring to a simmer.
  6. Slip the fried tofu into the sauce and stir gently to coat. Transfer the tofu onto a serving platter, stuffing-side up, serve hot.

Akak tambah carrot, bunga kobis dan juga bawang holland.

8 thoughts on “Hakka-Style Stuffed Tofu

  1. assalamualaikum..saya jual/supply daging rusa tempatan (sejuk beku) dengan penghantaran terus ke rumah atau restoran. harga rm 38 sekilo untuk tempahan minima (1 kg pun kita hantar). beli banyak harga lagi kurang. tiada caj penghantaran di kawasan lembah klang, putrajaya dan cyberjaya. berminat boleh sms/call 017-3863573 – zaf dari seri kembangan.http://www.rusaryan.blogspot.com

  2. assalamualaikum..saya jual/supply daging rusa tempatan (sejuk beku) dengan penghantaran terus ke rumah atau restoran. harga rm 38 sekilo untuk tempahan minima (1 kg pun kita hantar). beli banyak harga lagi kurang. tiada caj penghantaran di kawasan lembah klang, putrajaya dan cyberjaya. berminat boleh sms/call 017-3863573 – zaf dari seri kembangan.http://www.rusaryan.blogspot.com

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s