Sardin Masak Lemak Cili Api Dengan Pucuk Ubi

Dari pagi puas akak godek pc ni nak masukkan gambar…tapi tak boleh…kenapalah agaknya..internet giler agaknya…bosan akak dibuatnya…nasib baik petang ni dah okey…
masak lauk ni dah lama dah.kalau akak dah boring akak masak lauk nilah…senang aje masaknya…

Bahan-bahan

  • 10 biji cili api-nak pedas..tambah lagi ye…
  • 1 tin besar sardin-akak suka guna cap ayam
  • 300ml santan pekat
  • 450ml air
  • 1 ikat pucuk ubi-selalunya akak beli RM1.00-rebus dan tos.
  • 1-2 keping asam keping
  • 2 batang serai-dititik
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • sedikit serbuk kunyit
  • 1 helai daun kunyit-disiat dan di ikat
  • garam secukupnya

Cara-cara

1. Tumbuk cili api bersama serbuk kunyit, halia, kunyit hidup dan sedikit garam.
2. Titikkan serai dan masukkan semua bahan ke dalam periuk.
3. Masukkan santan pekat bersama air (terpulang samada nak pekat lagi ataupun nak cair) dan biarkan ia mendidih dengan api perlahan dan kacau selalu ye…
4. Bila telah mendidih..masukkan sardin dan biarkan ia masak sebentar.
5. Kemudian masukkan pula pucuk ubi dan daun kunyit. Perasakan dengan garam.
6. Biarkan sebentar dan bolehlah di tutup api. Sedap di makan dengan nasi panas-panas dan ikan sepat masin. Kalau tak habis..boleh buat cekodok nasi…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s