Masak Lemak Ikan Baung Dengan Rebung


Bahan-bahannya

1. 3 ekor ikan baung

2. 700ml santan atau 1 1/2 biji kelapa (kena pekat sikit baru sedap)

3. 15 biji cili api kampung (ikut juga kepedasan yang di ingini)*
4. 2 batang serai ( diketuk)
5. 1 inci kunyit hidup*
6. 1 inci halia*
7. rebung masam-akak beli RM2.00
8. garam secukup rasa

Cara-cara

1. Bersihkan ikan….selepas itu perah jus asam limau kasturi dan garam(perap sebentar..kemudian cuci semula..nak buang bau hanyir ikan)
2. Tumbuk atau kisar bahan bertanda* (akak suka tumbuk)
3. Masukkan juga santan.
4. Gunakan api yang kecil saja sampai mendidih dan di kacau selalu.
5. Bila telah mendidih baru masukkan rebung.
6. Kemudian baru masukkan ikan baung.
7. Biarkan selama 5-10 minit…jangan lama sangat nant ikan hancur.
8. Masukkan garam dan rasa dulu baru dipadamkan api.

One thought on “Masak Lemak Ikan Baung Dengan Rebung

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s