Siput Tongkol


Kalau pergi ke pasar tani akak suka beli siput ..kalau beli yang tak pernah makan…nampaklah siput ni…penjual tu kata siput tongkol..akak beli tak sampai 1 kilo..nak rasa dulu….masak siput ni senang aje…

Bahan-bahan

1. 1/2 kilo siput tongkol
2. 1 biji bawang besar – di hiris bulat
3. 2 biji bawang putih – hiris nipis
4. 1 inci halia – hiris tipis
5. 2 batang serai – di tumbuk sedikit hujungnya
6. 1 helai daun kunyit – di carik
7. sedikit minyak dan garam

Cara-cara

1. Rendam siput sebentar dengan air garam. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang besar dan halia.
3. Bila dah layu , masukkan siput, serai dan garam. Kacau sebati.
4. Biarkan dalam 5-10 minit..baru padam api.

Memang manis rasanya..lain kali boleh beli lagi…

7 thoughts on “Siput Tongkol

  1. lebih kurang macam lala yer k.ina? anak2 saya plg suka siput sedut masak lemak tapi saya x pernah beli siput segar dan masak sendiri. hubby yg selalu beli yg dah siap masak. tapi zaman kanak2 dulu saya yg pergi cari siput tu sendiri dlm sungai… kenangan zaman kanak2 ler pulak…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s