Sambal Kerang


Ehm..dah lama jugak tak masak sambal kerang ni…makan pulak dengan nasi lemak..buat sarapan pagi…yang suka makan sambal kerang ni akak dengan suami aje..anak-anak..ambil sambal…kerang bagi akak..jadi selalunya buat sikit aje….ashik ikut tekak anak-anak aje…sekali-kali ikut tekak mak dialah pulak…

Bahan-bahan

1. 1 kilo kerang (bersih, rebus dan ambil isi)
2. 7 sudu makan cili kisar
3. 2 biji bawang besar – 1 di tumbuk dan 1 lagi hiris bulat
4. 5 biji bawang kecil – kisar
5. 4 biji bawang putih – kisar
6. 1 inci belacan (optional)-tumbuk bersama bawang
7. 1 camca teh asam jawa – skrg ni pakai adabi punya..senang..
8. garam dan minyak secukupnya

Cara-cara

1. Tumis bawang yang telah di kisar hingga naik bau.
2. Masukkan bawang dan belacan yang telah di kisar. Perlahankan api dan tunggu sehingga naik minyak. Masukkan garam.
3. Setelah cili masak, masukkan kerang, hirisan bawang besar dan asam jawa.
4. Tunggu sebentar dan rasa garam baru di padam api.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s