Jalan-jalan ke jakarta (1)


Oleh kerana Jakarta terbahagi ke 5 bahagian iaitu Jakarta Selatan (tempat akak tinggal), Jakarta Utara, Jakarta Barat, Jakarta Pusat dan Jakarta Timur jadi banyak betul shopping complex.kat sini orang panggil mal…ada yang akak pergi dan ada yang tak pergi…pasal jauh dan lagi satu tempat tu macam sama aje…akak gi yang dekat kawasan rumah aje seperti :-

Blok M Mall – selalu pergi – harga barang berpatutan. Kat sini selalunya tak boleh tawar barang..ya bu…harganya pas..ngak bisa di tawarin…..

Pasaraya Grande, Blok M..sebenarnya sebelah Blok M…kat sini jugak selalu ada Pesta Makanan Indonesia…hb suka gi kat sini…dapat rasa macam-macam masakan popular indonesia..

Senayan City..pergi sekali aje..barang berjenama….

Pemandangan kat dalam senayan city..memang tak pernah beli barang kat sini..

Pemandangan kat dalam Plaza Senayan.(tak sama dengan Senayan City) .kat sini ada tempat main bowling..boleh dikatakan setiap bulan memang pergi ke sini.. …pasal suami akak suka masuk pertandingan bowling yang selalu di adakan di sini..pastu…selalu pulak menang…selalunya hadiah dia wang tunai..rp lah..jadi akak dapat habuan sikit..tu sebab rajin ikut dia gi kat sini….akak dan imran jalan-jalan tenguk wayang sementara suami main bowling….atau pun lepak makan-makan kat mc donald ataupun kfc..barangan berjenama yang banyak di jual kat sini.

Nilah Plaza Indonesia..tempat barangan berjenama. window shopping bolehlah..

Hiasan di dalam Plaza Indonesia..memang tempat orang kaya shopping..akak jalan-jalan aje..takut masuk ke dalam butik..pasal poket kempis.

Tempat lepak kat dalam Plaza Indonesia..bestkan tempat lepak dia…

Pergi sekali aje…barangan pun banyak yang branded. Nama shopping complex ni Puri Indah Mall di Jakarta Barat. Agak jauh dari rumah akak.

Kat sini best shopping..harga barang berpatutan..nama shopping complex ni ITC Mangga Dua di Jakarta Utara..tapi jauh dari rumah akak..pergi pun 2-3 kali aje..itupun dah boring duduk rumah..

World Trade Centre (WTC) ni pun jauh dari rumah akak..kalau nak beli barang pun berpatutan..shopping complex ni di Jakarta Barat. Boleh beli barang kat sini….sebenarnya shopping complex ni baru bukak masa akak di sana..

Mangga Dua Square di Jakarta..kalau ikut travel agensi memang nilah salah satu tempat yang akan mereka bawak..

Pondok Indah Mall 2, Jakarta- pergi sekali aje..ni kat Jakarta Selatan-katanya tempat artis indonesia suka lepak..ni pun kat dalam Pondok Indah Mall..adus barang berjenama jugak tau..tak mampu akak nak beli.

Shopping complex jakarta city centre (Jacc Mall) pergi sekali aje…tu pun beli bantal yang bentuk katak..rama-rama dan butterfly..tak bestlah tempat ni..

Kat dalam jakarta city centre…masa akak di sana..shopping complex ni baru sangat di buka..jadi kedai tak banyak lagi yang dibuka…

Yang ni pun tempat org kembung poket belanja..Plaza Sudirman namanya..akak pergi sekali aje..banyak barangan berjenama..

Kat dalam Plaza Sudirman ni orang pun tak berapa ramai…sebenarnya yang buat ramai tu bila ada acara..spt pertunjukkan fesyen…yang jalan-jalan aje yg ramai..yang membeli kurang..macam akaklah tu….poket kempis…pergi pun pasal boring duduk kat rumah…

Kat Plaza Semanggi nilah boleh dikatakan setiap bulan kena pergi..pasal nak cari makanan made in malaysia…lagi pun dekat dengan rumah..kat Jakarta Selatan jugak.

Giant di Plaza Semanggi..kat sini kadang-kadang ada jual burger ramly..tapi yang dah siap di masak…kalau nak lepas gian..belilah jugak..selalunya si imran suka makan..akak ambil sikit..banyak jugak jual daging burger dan sosej kat sini..tapi keluaran indonesia..tekak akak ni mengada-ada…tak boleh masuk pulak…

ITC Cempaka Mas…kat sini pergi sekali aje…ni kat Jakarta Pusat. Tempat ni jauh betul dari rumah akak..pergi 2 kali…itupun ada member suami yang datang ke sini ajak beli kain batik dan telekung kat sini…kami ajak ke pasar tanah abang dia tak mahu…

Shopping complex Mal Taman Anggerik Tanjung Duren Jakarta Barat…orang sini kata kepunyaan anak Presiden Suharto…barang berjenama..pergi sekali..itupun dengan adik akak…

Bukan beli apa pun..adik ipar dan anak buah beli cenderahati untuk di bawa pulang ke kl..

Didalam Mal Taman Anggerik juga..di tempat yang berlainan..yang mereka pergi shopping complex ni ajelah..banyaknya beli kat Pasar Tanah Abang.

Shopping complex yang ni pulak..baru bukak masa akak nak balik kesini..memang dekat sangat dengan rumah akak..barangan berjenama…akak pergi pun sekali..pasal ada jualan kraf tangan indonesia.

Kat sinilah tempat yang shopping akak…. akak selalu pergi kalau nak beli telekung, kain batik, jubah,baju batik dan segala baranglah.(akak bila balik jual barang-barang ni semua).akak jarang masuk ke dalam shopping complex. tu..beli kat pasar di bawah..murah sikit harga dia…tapi kalau nak pergi ke sini..kena pergi pagi-pagi..kalau dah tengahari..panas berdentum…berpeluh wei….akak selalu pergi kat kedai yang sama….itu pun kadang-kadang sesat..kerna ada 4 ataupun 5 blok bangunan……
Kawasan pasar ni memang besar giler..kedai pun banyak…memang ambil masa jugaklah kalau masuk sini….. lagi satu kalau pergi ke pasar ni mestilah berdua, seelok-eloknya ada orang lelaki..ataupun bawak orang indonesia sebagai teman…bahaya kalau pergi seorang. Kalau nak beli barang mesti tawar ye..bila penjual dengar kita cakap aje dia orang dah tahu org luar..jadi mereka akan naikkan harga…

Bila nak balik..nak cari teksi payah…jalan jem..kalau nak naik teksi naik teksi yang tulis bluebird..kalau yang lain nanti kena tipu…pasal dia dengar kita cakap aje..pemandu teksi tu tahu..yang kita org luar..dia ingat org malaysia ni kaya..

Ibu mau kemana?
Mall Ambasador ye….di itc kuningan….

Nanti dalam teksi dia tanya lagi…

Ibu aslinya orang mana?
orang Palembang pak…..kadang-kadang tipu….orang medan pak…

Pernah sekali tu akak pergi bertiga naik teksi..bukan blue bird…..masa nak balik dari tanah abang…bila pemandu teksi dengar kita borak bahasa melayu…dia pun bawak pusing jauh…meter tu naik berganda-ganda..bengang jugak..tapi takutlah nak cakap…sejak tu serik nak naik teksi yang tulis nama lain.

Kalau nak solat pun senang kat shopping complex ni..tempat solatnya besar tapi di tingkat atas
sekali…kalau nak shopping dari pagi hingga ke malam pun boleh..

Pernah jugak makan kat sini…masa tu dah ada kereta…makan dengan suami dan imran…seperti biasa mestilah masakan sunda dan minang..food court ni kat tingkat 8.

Tempat yang sama jugak ni…tapi masa ni ada pesta makanan…


kat pasar ni jugaklah akak pernah kena ugut dengan penjual tuala (rupanya preman)..masa tu pertamakali ke sini…memang bawak bibik…imran akak tinggalkan kat rumah dengan ayah dia..bibik kata merbahaya bawak budak ke sini…..memang imran tak pernah datang ke pasar ni..kecuali ke shopping complex tanah abang..

belanja bu…belanja bu….
akak ni pun layanlah penjual ni….berapa?
15,000 bu….akak rasa murah…nak beli 2….tiba-tiba dia tanya….
ibu orang malaysia ya….akak pun jawab dengan jujur….
ya…benar….
bayarin pakai ringgit malaysia aja….
mana bisa..saya ada rupiah aje...
ibu bohong.…saya mau ringgit malaysia….dia dah pegang tangan akak…
akak dah takut….nasib baik bibik tarik tangan akak…..
lari bu..itu preman (samseng)…..akak dan bibik lari ke kedai berhampiran..
nasib ibu ngak di todong (dihulur pisau)
alhamdulliah…..ngak jadi apa-apa….terima kasih banyak ya nor…….

sejak tu akak serik nak beli dengan penjaja yang berkeliaran…beli kat kedai kat situ saje..memang kalau pergi mesti bawak bibik..

Kat sinilah tempat yang akak selalu pergi pasal ada C4..kan nak beli barang dapur….dipanggil ITC Kuningan.dari itc kuningan ke mal ambasador……sebenarnya ada jambatan yang bersambung di tingkat 4..jadi tak payahlah keluar dari itc ni cuma pergi ke tingkat 3 di itc langsung menyeberang ke mal ambasador ni..tak yah lintas jalan di bawah..

Ada lagi satu jalan bawah tanah yang menghubungkan complex ni dgn itc tadi..kat mal ambasador nilah tempat akak selalu gunting rambut, urutan kaki, manicure, padicure dan buat rawatan muka..urutan badan dan perkara yang berkaitan dengan wanita..bukan nak berlagak tau…pasal harga yang di tawarkan murah sangat…kalau urut kaki hingga ke tangan hingga ke kepala baru RM20.00 sape yang tak mau kan…balik kat sini tgk buat tu semua mahal giler…kat sinilah jugak baru pertama kali akak belajar ni semua..itu pun member yang ajar..yelah bila lagi nak rasa..dah masuk umur 40..an barulah merasa ni semua dan kebetulan pulak rezeki murah bila duduk kat sini..masa mak dan abah datang pun akak bawak mereka ke sini..

Masa kat dalam busway….tambang memang mahal sikit… yang bagusnya…jadi tak gangguan dari pengamen (peminta sedekah) kalau sape yang nak gi ke monas…wtc mangga dua….blok M..akak cadangkan naik bas ni….jangan naik bas yang lain bahaya..banyak pencopet (penyeluk saku)
Akak selalu naik teksi dari rumah akak gi ke stesyen Semanggi..tapi kalau tak biasa boleh sesat tau…

Macam nilah stesyen tempat nak naik bas ni…kat sini orang panggil bis…

Bila orang nak gi dan balik kerja..memang ramai orang…kalau hari cuti pun ramai….kalau penuh kena tunggu bus yang lain…selalunya tak lama…bas akan tiba..kalau akak nak naik bus ni..akak pergi masa pukul 10.00 pagi..masa orang pergi kerja..orang tak berapa ramai masa tu….balik sebelum orang balik kerja…

Nilah busway transjakarta…kalau ada kat malaysia kan bagus….tak yah naik teksi atau bawak kereta nak kemana…

Busway transjakarta ni ada jalan dia sendiri…bas lain atau teksi dan kereta tak boleh lalu kat jalan ni..nanti kena saman dek bapak polisi..

Berhenti kat sini dulu ye..nanti sambung lagi ye…


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s