Ayam Goreng Berempah

Ni rupa ayam yang belum di goreng….selalunya akak perap semalaman…kalau nak cuba resepi ni cubalah…..sedap di makan panas-panas…..

Bahan-bahannya

  • 1 ekor ayam (dibersihkan dengan tpg gandum nak hilang bau hanyir)dan dipotong 16
  • 1/2 sudu teh jintan putih*
  • 2 sudu teh jintah manis*
  • 2 sudu teh ketumbar*
  • 4 biji bawang putih*
  • 1 inci halia*
  • 3 batang serai*
  • 4 sudu makan rempah kari (apa-apa jenama pun boleh)
  • 1 suduh teh gula dan 1 1/2 sudu teh garam (sape nak masin boleh lebihkan)
  • 1 sudu makan serbuk kunyit
  • 1 sudu makan tepung jagung
  • 2 tangkai daun kari
  • Minyak masak

Cara-caranya

  1. Kisar semua bahan bertanda *
  2. Selepas tu masukkan ke dalam ayam.
  3. Masukkan juga rempah kari, gula, garam, serbuk kunyit, daun kari dan tepung jagung.
  4. Sebaiknya di perap semalaman…kalau nak cepat 1 jam pun boleh.
  5. Gorenglah apabila hampir nak makan.(nanti dah sejuk kurang sedap)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s