Hershey’s Classic Milk Chocolate Chip Cookies Recipes

 lupa pulak sape yang nak..nanti bagi akak.mula dari huruf A kot
 Buat lagi kukis chocolat chip ni.  Kali ni akak cuma guna mentega buttercup dan coklat chip dari kedai bakeri.  Bila dah siap akak tanya Firdaus dan Imran. 
Sedap tak..walaupun guna bahan yang biasa ajer
Sama ajerlah mak rasa dia..

Kalau camtu kan..kalau sape nak buat kukis ni tak ada modal banyak guna ajerlah bahan yang biasa ajer.  Kalau duit lebih bolehlah guna bahan berjenama.  
Resepi ni akak ambil dari belakang bungkusan hershey’s milk chocolate chips..

 Bahan-bahan
1 cawan mentega-lembutkan
3/4 cawan gula perang
3/4 cawan gula halus
1 sudu kecil esen vanilla
2 biji telur
2 1/4 cawan tepung naik sendiri-akak guna tepung ros
1 sudu kecil baking soda
1/2 sudu teh garam
2 cawan  hershey’s milk choklat chips-akak guna coklat chip biasa ajer
1 cawan almond cincang(bakar sekejap) (nak tukar yang lain pun tak per)
Cara-cara
1.  Panaskan oven 379 F.  Akak guna suhu 160 C (bergantung kepada oven yer).
2.  Pukul mentega, gula perang dan gula halus sehingga putih.
3.  Masukkan telur satu persatu dan putar lagi sehingga sebati.
4.  Campurkan tepung naik sendiri bersama badam cincang, baking soda, garam.
5.  Masukkan kedalam adunan mentega dan kacau rata.
6.  Masukkan pula almond cincang dan hershey’s milk coklat chips.
7.  Alaskan bekas pembakar dengan kertas minyak dan sudukan adunan kedalam bekas pembakar.
8.  Bakar selama 20-25 minit atau sehingga perang.

9.  Sejukkan sebelum di simpan dalam bekas kedap udara.

 satu untuk member Ira order, 1 untuk pembaca blog nak dan satu lagi untuk rumah.

p/s nak gi menjengkit kat time square jap..nuffnang ajak…

Best Chocolate Chip Cookie Recipes

 
Ambil resepi ni dari  http://allrecipes.com.Senang sungguh nak buat…pakai cawan ajer..Kalau nak tukar kacang walnut ke badam atau hazelnut pun boleh.  Cuberlah yer.

 Ingredients

  • 1 cup butter, softened
  • 1 cup white sugar
  • 1 cup packed brown sugar
  • 2 eggs
  • 2 teaspoons vanilla extract
  • 3 cups all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking soda
  • 2 teaspoons hot water
  • 1/2 teaspoon salt
  • 2 cups semisweet chocolate chips
  • 1 cup chopped walnuts

Directions

  1. Preheat oven to 350 degrees F (175 degrees C).
  2. Cream together the butter, white sugar, and brown sugar until smooth. Beat in the eggs one at a time, then stir in the vanilla. Dissolve baking soda in hot water. Add to batter along with salt. Stir in flour, chocolate chips, and nuts. Drop by large spoonfuls onto ungreased pans.
  3. Bake for about 10 minutes in the preheated oven, or until edges are nicely browned. (Akak bakar dalam 15 minit sebab oven kan brand lain-lain..akak punya yang cinonet ajer)